WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: opakowanie mozzarelli, większa cukinia, mąka i bułka tarta do panierowania, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Mozzarellę kroję w większą kostkę, cukinię na cienkie paski (obieraczką). Układam po dwa paski cukinii (na krzyż), na środku kładę kawałek mozzarelli i ściśle zawijam (na przemian(...)zawiniętą cukinię panieruję w mące, jajku (z dodatkiem przypraw) i bułce tartej. Smażę na głębokim tłuszczu, osączam na ręczniku papierowym
JejKuchniabyło boczku to w garnku miałabym jarską potrawę prowansalską, czyli danie warzywne z tradycyjnej francuskiej kuchni. Klasyczny Ratatouille opiera się wyłącznie na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Polska nazwa to ratatuj albo gulasz warzywny. Ja zrobiłam gulasz dla mięsożerców na rozgrzewający jesienny obiad. Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo intensywny w smaku(...)Przepis na rozgrzewający i sycący gulasz warzywny z boczkiem , pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam! Składniki: 500 g pomidorów 2 cebule 2 papryki (żółta i czerwona) 1 cukinia 1 bakłażan świeży tymianek liść laurowy 2 ząbki czosnku kilka plastrów wędzonego boczku Sól i pieprz, oraz pieprz cayenne Jak zrobić gulasz warzwny z boczkiem? Mój gulasz warzywny z boczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmęża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek , kilka pieczarek podsmażonych z cebulką, papryka czerwona, cukinia i pomidorki. Była pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 100 g masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 czerwonej(...)papryki laska kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek mała cukinia kilka pieczarek 1 mała cebula kilka czerwonych pomidorków 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki startej mozzarelli 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto
kruche babeczkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 1 i 1/2 cukinii średniej wielkości, opakowanie mozzarelli. Składniki sosu: łyżka masła, łyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie(...)Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam. Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam
JejKuchniaswoją magię. Jesienią chętniej sięgamy po dania syte i rozgrzewające. Jesień to czas na dania rozgrzewające i przede wszystkim mięsne, do których doskonale komponują się sezonowe grzyby, dynia, cukinia czy papryka. Świetnym dodatkiem do takich dań jest aromatyczna kiełbasa wysokiej jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku. Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia, cukinia, czy kabaczek(...)dodatków zmieniają swój smak i aromat. Jesienią chętniej w naszym menu goszczą zupy kremy, które są pożywne i dają nieograniczone praktycznie możliwości doboru dodatków. Aromatyczne zupy z dyni, czy cukinie doskonale komponują się z kiełbasianymi chipsami z krakowskiej suchej z certyfikatem QAFP. Jesienne inspiracje, to także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos albo leczo
CodogaraWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-10 Składniki podstawowe: 5 jajek, 1/2 cukinii średniej wielkości, mała cebula, łyżka masła, sól i pieprz, łyżeczka tymianku, 4 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka ostrej musztardy. Dekoracja: kawałek czerwonej papryki, kilka listków natki pietruszki. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, obieram. Przekrawam na połówki, wyjmuję(...)żółtka. Cebulę i paprykę kroję w bardzo drobną kosteczkę, cukinię (wraz ze skórką) ścieram na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę cebulę, następnie wrzucam cukinię, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem - smażę około 5 minut, aż nadmiar wody wyparuje. Często mieszam. Żółtka rozgniatam widelcem, łączę z majonezem, śmietaną, musztardą oraz cukinią. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Przygotowanym
JejKuchniaSyte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra(...)razem duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam na osobnej patelni, wykładam na talerz. Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki. Po 30 minutach dodaję plastry cukinii do gotującego się gulaszu i dusze jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję bakłażana, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i natką
wesoła kuchniakiełkami i serem posypujemy i już ze smakiem sobie jemy. Składniki na 3 porcje: ok. 150 g PENNE RIGATE Barilla, 1 duża biała cebula, 1 mała cukinia, ok. 50 g cienkich kabanosów, szczypta cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, mieszanka przypraw włoskich, pieprz czarny świeżo mielony, świeże kiełki, dowolne np. brokułów, rzodkiewki, ser parmezan. Przygotowanie(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W ty czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w wiórki, kabanosy na mniejsze kawałki, a cukinię za pomocą nożyka (obieraczki ) w słupki. Rada: jeśli nie macie nożyka co kroi od razu w słupki, wystarczy pokroić cukinię po długości obieraczką do warzyw, a następnie nożem w cienkie paseczki. Na patelni
Moniki Smakołykimiałam pomysłów na wykorzystanie jej, nie chciałam jednak tych pięknych liści niszczyć pod wpływem temperatury dlatego zamarynowałam je jedynie w miodzie, oliwie, czosnku i sosie sojowym. Podałam zamarynowane z cukinią surową, wędzonym łososiem, mini mozarellą, ugotowanym na twardo jajkiem, kiełkami oraz dressingiem słodko- kwaśnym na bazie jogurtu, miodu i soku z limonki. Bardzo podoba mi się to danie! Idealnie wpisuje(...)moją estetykę. Składniki (na jedną porcję): 4-5 liści pak choi 30 gram wędzonego łososia 1 jajko na twardo kiełki rzodkiewki niewielki kawałek młodej cukinii 5-6 kulek sera mozzarella mini czarny sezam marynata do sałaty: 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, pieprz, łyżka oliwy z oliwek dressing
Mango Papajałyżki oliwy; - 2 szklanki wody przegotowanej; - 3/4 świeżych drożdży; - 1 i 1/2 łyżki cukru; - 3 łyżeczki soli morskiej. Przepis na sos do spodu pizzy: - 2 średnie marchewki; - 1 średnia cukinia; - 1 przecier pomidorowy; - 1/2 pora; - 1 pomidor; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 szklanka wody; - 1 łyżeczka soli morskiej; - świeże liście bazylii. Przygotowanie ciasta(...)składniki będą połączone a ciasto jednolite, jeżeli będzie się za bardo lepiło do rąk, możemy podsypać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.30min aż urośnie. :) Przygotowanie sosu: - marchewkę i cukinię obieramy - marchewkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody a cukinie wsypujemy na patelnię; - marchewkę gotujemy tak długo aż zmięknie; - pozostałe warzywa czyli por i pomidor kroimy i dosypujemy do cukinii
MintTastetakich sytuacjach stawiam na dania jednogarnkowe, które są syte i szybkie w przygotowaniu. Nasz faworyt to leczo. Latem i jesienią gości u nas często ale zimą także, w końcu cukinie możemy kupić przez cały rok. Składniki: 2 niewielkie cukinie 300 g dobrej kiełbasy 2 czerwone papryki 2 cebule puszka pomidorów krojonych (lub świeże pomidory) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki(...)oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka 3/4 szklanki drobnego makaronu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe szklanka wody Cebulę posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, kiełbasę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, podsmażyć. Dorzucić kiełbasę, po chwili dodać cukinię i paprykę. Podsmażyć, wlać wodę, wrzucić ziele i liście laurowe, trochę posolić i dusić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwietny pomysł na zapiekany makaron z dodatkiem parmeńskiej szynki, koziego sera oraz parmezanu i cukinii. Z ugotowanych płatów lasagne formujemy koszyczek lub kilka mniejszych koszyczków w formie na muffiny, na dnie układamy szynkę parmeńską oraz ser pleśniowy z parmezanem. Wierzch wypełniamy jajkami, cukinią oraz rozmarynem. Całość zapiekamy aż jajka się zetną, ser rozpuści a makaron stanie się delikatnie chrupki. Pychota(...)Lubella! Składniki (na 3 porcje): 10 płatów makaronu Lasagne od Lubella 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram sera pleśniowego 50 gram parmezanu 1 niewielka cukinia 3 jajka świeży rozmaryn garść pomidorków koktajlowych sól i pieprz Makaron podgotuj przez 5 minut, niech stanie się plastyczny. Dno formy do zapiekania wyłóż makaronem. Na wierzchu
Mango PapajaChyba wena we mnie wróciła . Ostatnio narzekałam na jej brak. Lubię takie kolacje Składniki : 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 marchewka makaron gniazdka ( ja użyłam z Lubelli) Sos : 30 g masła 0,5 l ciepłego mleka 4 łyżki mąki szpinak mrożony sól, pieprz, szczypta bazylii Przygotowanie : Cukinie myję, kroję w krążki o grubości 2-3 cm i wydrążam środek(...)Paprykę płuczę, wydrążam gniazdo nasienne i kroję w kosteczkę . Marchew obieram, płuczę i również kroję w kostkę . W naczyniu żaroodpornym układam cukinię , w środek makaron, paprykę układam dookoła makaronu a marchew na środek . Przygotowuję sos : Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozmrażam szpinak. Masło rozpuszczam, dodaję mąkę i energicznie mieszam . Następnie wlewam mleko ciągle mieszając aż powstanie gładki sos . Przyprawiam
Domowa Kuchnia u Mamymomentu, kiedy kupiłam małe urządzonko w kształcie temperówki do robienia spaghetti z warzyw, kombinuję z nimi na wszelkie sposoby 😉 Na pierwszy ogień poszła cukinia. I muszę powiedzieć, że ... zakochałam się w cukiniowym spaghetti od razu, mimo, że surową cukinię jadłam po raz pierwszy. O walorach cukinii (tych najważniejszych) tylko wspomnę: jest niskokaloryczna, lekkostrawna i odkwasza organizm. Mój warzywny(...)zrobionym też w lżejszej wersji czyli z mięsa mieszanego: indyka i szynki. Całe danie wyszło nie tylko zdrowe, niskokaloryczne, ale do tego pyszne! Eksplozja smaku! ❤ Składniki: 1 porządnie wyszorowana cukinia (nie obrana), z której zrobiłam spaghetti Na sos: 600 g mielonego mięsa z indyka i szynki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól pieprz słodka
Walijskie PichceniePrzy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜 Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też! Stresuje mnie ten tort jak żaden(...)inny, tak więc trzymajcie kciuki ;) Składniki: 320 g cukinii 100 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka młodego jęczmienia sok i skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Cytrynę myjemy, polewamy wrzątkiem, ścieramy z niej
Życie zaczyna się w kuchni