nawet oszukane hamburgery, wystarczy podgrzana bułka i ciepły placuszek do środka, plasterek pomidora, liść sałaty i to tylko chcecie. Wypróbujcie to na Waszych dzieciach. 1 młoda cukinia (taka około 25 cm) 3/4 opakowania serka typu feta półtłusty 1 pęczek natki pietruszki 1 mała cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki opcjonalnie: świeże liście szpinaku lub szczypiorek(...)płaska łyżeczka vegety pieprz olej do smażenia Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie lekko posolić, przełożyć na sito i odstawić na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie cukinie jeszcze lekko przydusić na sitku aby pozbyć się resztek płynu jaki będzie miała w sobie, ważne aby masa nie była zbyt mokra. Do tak przygotowanej cukinii
Jadło i czytadłohansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z sosem dyniowym i cukinią Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Puree z dyni – ½ szklanki Cukinia – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Masło – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Orzechy pini – 1 garść Parmezan – 3 łyżki startego Sól(...)pieprz, gałka muszkatałowa, rozmaryn Wykonanie: W garnku zagotować wodą z solą i ugotować w niej makaron. Marchew i cukinię umyć, obrać (marchewkę) i pokroić na cienkie paski przy pomocy obieraczki. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty czosnek. Następnie dodać paski marchewki i cukinii. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać puree z dyni i parmezan. Całość
Kuchnia Bon Appetitpoczekać na swoją kolejność. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tu żeby wszystkim dogodzić, a w szczególności mojemu młodemu, musiałam dodać chorizo, którego jeszcze kawałek było w lodówce. Od siebie przemyciłam dynię, cukinię, kurkumę, no i ostatnio naszą ulubioną kaszę orkiszową. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-)))). Składniki: 4 papryki 2 woreczki kaszy orkiszowej ćwiartka średniej dyni 1/2 średniej cukinii cebulka dymka(...)zagotowujemy wodę. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion. Wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy. W wodzie po paprykach ja ugotowałam kaszę. Dynię obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plasterki, ja ja pokroiłam jeszcze na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cukinię, dynię, pokrojoną cebulkę i podsmażamy, solimy. Dodajemy pokrojone chorizo, kurkumę i na końcu ugotowaną
kruche babeczkiwłoskich 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki pr do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa tzw ananas z cukinii ( ewent pokrojony ananas z puszki) Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch(...)Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać ją z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem,przyprawą do piernika oraz kakao. Składniki należy przesiać przez sitko,wtedy wszystko dobrze się wymiesza. Przygotować bakalie, cukinię odsączyć na sitku. Ubić najpierw białka,pod koniec dodać cukier,żółtka.Do jajecznej masy wlewać powoli olej,miksując na wolnych obrotach,następnie dodać zmielone orzechy oraz mąkę z dodatkami
Niespełnione zdolności kulinarneMój pomysł na smaczny obiad z dodatkiem kurek 3 połówki filetu z kurczaka 1 mała cukinia 400 g kurek 6 plasterków sera 1 cebula sól pieprz 4 łyżki masła 1/4 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka posiekanego koperku File t y z kurczaka rozkroić każdy na 2 płaty,lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem(...)Cukinię pociąć wzdłuż na bardzo cienkie paski,włożyć na sito i przelać wrzątkiem wtedy łatwiej będzie można ją zwinąć. Na patelni roztopić 2 łyżki masła,dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki,smażyć do lekkiego przyrumienienia,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Część kurek zostawić do nadziania roladek,resztę odłożyć do sosu
Kolorowa kuchnia ElkiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z makrelą, cukinią tahini z siemienia lnianego i werbeną Składniki – 2 porcje: Cukinia żółta – 1 sztuka Kasza gryczana – 1 szklanka Makrela wędzona – 1 sztuka Pieczarki – 5 sztuk Suszone pomidory – 6 sztuk Tahini(...)gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza będzie już gotowa wymieszać ją z makrelą, suszonymi pomidorami i pieczarkami podsmażonymi razem z rozmarynem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię umyć i pokroić w plastry 2mm. Następnie rozgrzać patelnię grillową lub grilla i ugrillować plasterki na złoty kolor. Marchewkę obrać i pokroić przy pomocy obieraczki na cienkie paski. W miseczce
Kuchnia Bon AppetitMożna je podawać same z jogurtem naturalnym lub z dodatkiem ryżu z warzywami. Idealne na obiad lub kolację. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 jajka 1 cebula garść ziaren słonecznika natka pietruszki ok. 100 g sera żółtego w kostce 2 łyżki jogurtu naturalnego 5-6 łyżek mąki pszennej 2-3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, zioła prowansalskie olej(...)smażenia Wykonanie: Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę średniej wielkości obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Dodajemy cukinię, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ser, ziarna słonecznika i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy płatki owsiane i mąkę. Dokładnie
Kuchnia MagdaLenyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 szklanki startej cukinii (po odciśnięciu) 1 marchewka 1 i ¾ szklanki bułki tartej 3 jajka 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 3 średnie cebule ½ szklanki oleju 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka(...)suszonego tymianku sól, pieprz Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do sitka, zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby cukinia puściła sok. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się delikatnie zrumieni, studzimy. Do dużej miski, ścieramy na tartce
kulinarnyswiatdomichrupiące podpłomyki! Dodatki, takie jak hummus, można przygotować wcześniej i przechowywać 2 - 3 dni. Jak się okazało chrupiący i gorący podpłomyk świetnie smakuje z domowej roboty hummusem i chrupiącą cukinią. Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Składniki: na podpłomyki 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda na hummus 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki(...)sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki mała i chrupiąca cukinia pokrojona w kostkę Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką
Moja smaczna kuchniawspomagam się kawą, może trochę mnie obudzi :-). Taka ostatnio zapiekankę wyczarowałam, taki mój przepis, żeby było kolorowo, bo moje starsze dziecko je oczami, ale smacznie też musi być. Bataty, cukinia i papryka, do tego tuńczyk i mozzarella. Staram się, żeby było jak najwięcej warzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-))) Składniki: 2 bataty 1 cukinia 1 papryka 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym starta mozzarella sól pieprz oliwa extra virgin lub olej kokosowy Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą. Skraplam też warzywa po ułożeniu. Dookoła na przemian układam plasterek batata i plasterek cukinii. Paprykę układam na środku. Oprószam solą i pieprzem. Całość wkładam
kruche babeczkigotowe. Dziś zapraszam Was na smakowity miks przygotowany z pieczonych warzyw. Idealnie jesienny ! Jesienne pieczone warzywa Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 2 bakłażany 5 okrągłych małych cukinii 3 polne pieczone pomidory 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżeczka czubrycy sól pieprz natka pietruszki(...)Wykonanie: Bakłażany i cukinie płuczemy i wycieramy do sucha. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w grubą kostkę. Cukinię kroimy na ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową. Fasolka powinna zostać al dente. Moją fasolkę parowałam
Kulinarne przygody Gatityciasta po prostu nam smakują - tak jak są - bez przerabiania i zmian. Podam Wam dzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około(...)długości. Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami około 15 sztuk źródło Cake Bible - Rose Levy Beranbaum 1,5 szkl* mąki ( 170 g ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę) 2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich ( 75 g ) 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru
Posadzone i zjedzoneteż znalazłam sobie okazję do świętowania. Jest nią 5000 fanów na Facebooku i 2000 fanów na Instagramie. Myślę, że to dobry powód by zjeść ciasto :). Jest pyszne - kawałków cukinii w ogóle nie czuć, a dzięki nim i malinom ciasto nie jest suche. Do tego orzeźwiający smak cytrynowej masy dodaje ciastu charakteru. Polecam! Dla kogo: dla lubiących wprowadzać warzywa do ciast(...)mną moje socialmediowe mini sukcesy Składniki na ciasto: 3 jajka szklanka oleju słonecznikowego 2 szklanki cukru 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g) pół łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji) Składniki na krem cytrynowy: 200g miękkiego masła
Mania WypiekaniaPyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera. Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia. SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki startej cukinii(...)gryczanej 1/2 szklanki mleka (dałam migdałowe) 1/2 szklanki oliwy z oliwe 1/2 szklanki płynnego miodu sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut. W misce wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy
Kuchnia bezglutenowapokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto(...)minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser Na sos pesto: Pęczek bazylii 3 ząbki czosnku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska