cukinia - 18701 przepisów (strona:374/1247)

PASZTET Z CUKINII 190

Składniki: 3 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach 2-3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 250g sera żółtego 3 jajka 1 duża marchewka 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka tymianku sól, pieprz ziołowy czarnuszka Sposób przygotowania: Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Cebulę i czosnek(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli. Zostawiamy do przestygnięcia. Marchew i ser ścieramy na grubych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser, marchew, olej, żółtka jaj, płatki owsiane. Doprawiamy solą (uważać bo wcześniej już soliliśmy), pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę

Prosto i Smacznie z Anetą
Rolada wytrawna z cukinii 188

Dziś mam prawdziwy rarytas bardzo smaczny i praktycznie bez tłuszczu nie wliczając oczywiście jaj i sera .Cukinia leżała i tak do mnie przemawiała, no zrób coś ze mną zrób.Ulitowałam się i spałaszowałam ha ha ha Składniki: cukinia ze skórką startą 600 g koperek pęczek jaja 3 szt ser 200 żółty g sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka(...)czerwona mielona słodka do smaku Dodatkowo: jogurt naturalny z wapniem 50 g czosnek 3 ząbki sprasowany sól i pieprz do smaku Krok 1 Cukinię myjemy odcinamy z obu stron końcówki i ścieramy na tarce na średnich oczkach.Odciskamy z wody. Krok 2 Koperek myjemy i drobno kroimy , dodajemy do startej cukinii. Krok 3 Wbijamy jaja i doprawiamy solą,pieprzem i papryką

Różowa kuchnia
Makaronowe gniazdka z kurczakiem i cukinią 179

Rewelacyjne gniazdka makaronowe z dodatkiem kurczaka i cukinii, zatopione w żółtym serze i jajku idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Jako dodatek polecam sos czosnkowy. 6 gniazdek makaronu Capellini Nidi (Nr 51) Malma 150 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka 1/2 średniej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu(...)gotujemy  w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz cukinię bez łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy i mąki z migdałów ziemnych, zapiekany z jeżynami i kwiatami cukinii 144

pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam jeżyny kupione na przystanku tramwajowym od miłej starszej pani i kwiaty cukinii z kooperatywy spożywczej. Uwielbiam zdobywać takie kulinarne perełki :) Składniki:   20 gram mąki z quinoy 30 gram mąki z migdałów ziemnych 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka kokosowego(...)pół utartego ziarna tonki (można zastąpić wanilią) 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli kilka kwiatów cukinii garść jeżyn Wykonanie:   Z mąk, jajek i mleka kokosowego robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy 2 łyżeczki cukru kokosowego, utartą tonkę, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, osuszamy usuwały pręciki, jeżyny myjemy i osuszamy. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy

Quinoa Raz!
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe placuszki z cukinią i selerem 194

smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je na setki sposobów.  U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :) Drobiowe placuszki(...)cukinią i selerem Składniki :   300 g filetu z kurczaka 1 niewielka cukinia 1 mały seler 2 ząbki czosnku 1 młoda zielona cebulka 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona do smaku   Przygotowanie :   Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, seler obieramy i ścieramy na małych oczkach. Wszystko przekładamy do miski Następnie dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kabaczek smażony z oczkiem jajecznym 235

Często słyszę pytanie: czym się różni kabaczek od cukinii? Otóż okazuje się, że cukinia i kabaczek to ten sam gatunek rośliny, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda, jędrna, delikatna i słodkawa. Może być zarówno żółta, jak i zielona. Kabaczek zaś to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami. Składniki: 1 średni kabaczek

Tradycyjna Kuchnia
Leczo z kurczakiem i ananasem 219

Tradycjonalistom polecam inną wersję tej potrawy o bardziej zdecydowanym charakterze:  Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową lub odmianę łagodniejszą i bogatą w warzywa: Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią . Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na 4 solidne porcje: 2 papryki(...)czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Grunt to przepis!
Krokiety z cukinią 228

Przyjemna i lżejsza w smaku odmiana krokietów, które w swoim wnętrzu zamiast ciężkiego mięsa i wzdymającej kapusty skrywa pełną słońca cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich zbiorów! Składniki: Na ok 10 sztuk Naleśniki: 300ml mleka 2% 100ml wody mineralnej niegazowanej 50ml oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli ok 200g mąki pszennej Farsz: 1 kg obranej i wydrążonej cukinii(...)szklanki wody Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki umieszczamy w jednym garnku i miksujemy. Na rozgrzanej patelni o śr. ok 26cm smażymy cienkie naleśniki.  Obraną i pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy startą cukinię i podlewamy 50ml wody. Dusimy lekko posoloną pod przykryciem

Kuchnia w czekoladzie
Dżem z cukinii z galaretką 162

Bardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno. Składniki: 5 kg cukinii bez łupek 1,5 kg cukru 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki pomarańczowe Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu(...)czasu. Jak cukinia będzie trochę podsmażona to dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i znowu smażymy. Na sam koniec wsypujemy galaretki i jeszcze trochę smażymy, aż woda trochę odparuje. Dżem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do słoików. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 191

Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo(...)łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym

Mienta blog
Bardzo proste (i szybkie)leczo 480

Kilka składników i mamy leczo gotowe. Proponuję to aromatyczne danie właśnie teraz kiedy mamy wysyp na paprykę i cukinię baby. Leczo można zrobić z mięsem lub czysto warzywne. Smak Was nie rozczaruje. Można mrozić. Można pasteryzować. Dobre na ciepło i na zimno. Nie cudowane. Proste jak drut. Podaję składniki bez ilości, gdyż każdy lubi czegoś więcej lub mniej.To nie ciasto(...)które musi być odmierzone do łyżeczki. Składniki cukinia baby zielona (nie obierać) cukinia baby żółta (nie obierać) papryka czerwona cebule białe czosnek curry  Proeco przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala ( ta przyprawa często przewija się u mnie w przepisach, gdyż ja nie potrafię bez niej funkcjonować. Kto ją odkrył już ten wie, jak trudno bez niej żyć w kuchni

Z Kuchni Do Kuchni
Kotleciki szarpane z cukinii. 224

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przemycać ją do obiadów, bo jest nie tylko bogata w witaminy ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ trawienny. Dziś pokazuję więc pyszny przepis na kotleciki szarpane (szarpańce), które można zajadać do obiadu jak i samodzielnie. Oprócz cukinii znajdziemy w środku pieczarki, żółty ser, szynkę i marchew więc te placuszki potrafią zaskoczyć(...)ulubionym smakiem.  Składniki: cukinia o wadze 0,6 kg marchew - 150 g żółty ser - 200 g cebula - 100 g pieczarki - 150 g szynka drobiowa  - 200 g duża łyżka majonezu 2 jaja 3 kopiaste łyżki mąki pszennej sól i pieprz płaska łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno

Poezja Smaków - blog kulinarny
ratatouille 157

składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 4 pomidory 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię, bakłażana, oraz papryki również kroimy w kostkę. Jeśli mamy młodą(...)cukinie to jej nie obieramy. Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy. Papryki chwilkę dusimy. Dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory, liść laurowy oraz tymianek. Wszystko razem mieszamy dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Na końcu całość doprawiamy. Warzywa powinny być leciutko twardawe. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Pomidory faszerowanę kaszą i cukinią 130

ogródka, bo co tu dużo mówić smak ma największe znaczenie. Czy są dobre?...nie...są pyszne i smakują latem!. Nadzienie testowałam parę razy i to z białej kaszy gryczanej, cukinii i dużej ilości świeżej bazylii jest mega smaczne i wspaniale pasuje do aromatycznych pomidorów. Składniki: - 6 lub 7 pomidorów, w zależności od ich wielkości  - 10 dag kaszy gryczanej niepalonej(...)mała cukinia - 1 duża cebula - 7 do 10 gałązek świeżej bazylii - sól - pieprz - olej rzepakowy Dobrej jakości kaszę i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Kasze gryczaną gotujemy wg. przepisu z małą ilością soli.  2. Cukinie ścieramy na tarce, odkładamy na 10 minut, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynów. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno krojoną

Apetyczna babeczka
Cukiniowe spaghetti na surowo z sosem czosnkowym 156

Nadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości ( inne warzywa i owoce również ). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor Natka pietruszki(...)Sól Pieprz Sos czosnkowy Wykonanie: Cukinię kroimy w cienkie spaghetti, układamy na talerzach. Ser, polędwicę i ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i pieprzem. W dalszej kolejności polewamy sosem czosnkowym ( prezentowanym na blogu – Rewelacyjny sos czosnkowy ). Pomidora obieramy ze skóry (najpierw parzymy a później łatwo usuwamy skórkę), kroimy w dużą kostkę. Nakładamy na spaghetti i lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki

Smaki Ewy