Zbiory na polu u Państwa Majlertów 152gospodarstwa. Jesień to przepiękny okres na polu. Obfitość wszelakiego dobra. Okres zbiorów, cudnych kolorów i zapachów. Jak widać na zdjęciach spacer po polu był bardzo udany i owocny. Kwiaty cukinii na pewno będą faszerowane i smażone w tempurze. Odkrycie roku (u mnie na blogu zeszłego roku) – młodziutki bób w strączkach do jedzenia w całości. Ale również możliwość zakupu w sklepiku(...)były w starożytności. Zastąpmy zwykłe sałaty rukwią wodną!! Niedługo na blogu pojawią się przepisy na sałatki z rukwi. Majeranek taki prawdziwy prosto z pola. Zapach obezwładnia (można mrozić na zimę). Tak rośnie brukselka. Jedni lubią ją ugotować ja polecam surówkę z brukselki :) Młoda kalarepka to tylko na surowo. Szczypiorek czosnkowy, nie tylko pięknie wygląda w wazonie, ale też wspaniale smakuje
królestwo garów
Zdrowa patelnia z kaszą jaglaną i mini marchewkami Hortex 211Dziś pierwszy dzień wiosny, wreszcie! Choć za oknem raczej jeszcze zima, ale jakoś już tak inaczej czuć w powietrzu, za to pełnia wiosny u mnie na talerzu J Dziś specjalnie dla Was mam lekkostrawne, aromatyczne danie, ze zdrową kaszą jaglaną i marchewkami mini Hortex i warzywami , idealne dla osób którzy nie jedzą mięsa , sprawdzi się(...)KTÓRY RODZI SIĘ Z PASJI! Składniki na 3 porcje: 20 dag kaszy jaglanej 2 cebule 4 ząbki czosnku 25 dag marchewek mini Hortex 20 dag świeżego jarmużu 2 małe cukinie 100 ml dobrej jakości oliwy czosnkowej lub z chili 2 plasterki suszonych pomidorów z zalewy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku ½ łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamon
Ale że co? 215smakuje tak dobrze jak ten z gruntu, prosto z krzaczka, dojrzały w słońcu. Szarłat to kolejny hit, choć zupełnie nie mam pojęcia jak podejść do kwestii jego zbioru. Cukinie zaliczyły stop przy upałach, teraz znów wzięły się do roboty- są kwiatki, są wielkie owoce. Tytuł porażki roku otrzymuje fasola. Na początku było zbyt zimno w nocy, żeby zaczęła(...)tamtego roku- kolejne dwa są tuż obok, a jeden na tyłach. Do tego próbowałam stworzyć im podszyt z przywrotnika z przodu i jasnot bliżej drzew. Zobaczymy jak przetrwają zimę. Kolejne podejście do podszytu to barwinek. Powoli chciałabym zamienić wszędobylski perz na jakieś ciekawsze rośliny. Nowość i nas to mahonia, z sadzonki od mamy. Na razie maleństwo, a ja już myślę
les mirabelles
Zdrowie z polskiego sadu - Grójeckie jabłka 244skrzynkami na jabłka 😃. Na koniec udajemy się do przepięknie odrestaurowanej i urządzonej Starej Wozowni, gdzie mieści się elegancka restauracja. Szef kuchni uraczył nas tatarem z łososia, zupą krem z cukinii, wieprzowymi policzkami i pysznym lodowym deserem. Po obiedzie czeka nas jeszcze degustacja polskich wyśmienitych cydrów Ignaców , które zdobyły już międzynarodowy nagrody. " Od narodzin pomysłu do naszej pierwszej butelki cydru(...)się w powiecie grójeckim. Cydr Ignaców to orzeźwiający, lekki alkohol. Powstaje tradycyjnie jesienią, wyłącznie ze świeżo tłoczonego soku z kilku odmian jabłek, rosnących w naszych sadach w Ignacowie. Dojrzewa zimą i wiosną. Nie zawiera aromatów ani barwników. Jest naturalny, wyrazisty i lekko wytrawny. Muszę przyznać, że bardzo przypadł mi do gustu
Kulinarne przygody Gatity
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 149uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym kraju, że niestety dostępność pewnych produktów, szczególnie zimą, jest co najmniej trudna :( Podobnie jest z naszą ukochana papryką Jalapeno, hehehe zawsze się z tego śmiejemy, ponieważ w naszym mieście ok. 20 tys. mieszkańców do marketu na B przywożą papryczkę(...)francuskiego ciasta w promocji hehehe Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie
vegetanie
DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich 1684krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje. Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany(...)ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy
Moja Książka Kucharska
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 286Święta świętami, ale normalny obiad na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse - właśnie
Wanilia i Kardamon
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 197Zima to czas na warzywne zapiekanki. Poprawiają nam humor, są sycące i robią się same w piekarniku, kiedy my grzejemy się pod kocem czy przy kominku. Zawsze też zostaje jakaś dokładka, którą można zabrać do pracy, albo szybko odgrzać sobie po przyjściu do domu. Kiedy nie ma dużo świeżych warzyw, do naszej zimowej zapiekanki trafiają oczywiście ziemniaki, grzyby, soczewica(...)gotowej) 100 g kurek lub suszonych grzybów (namoczonych przez noc) czerwona cebula pokrojona w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego
Ugotowane pozamiatane
Jak jeść więcej warzyw? Moje 7 sposobów. 192smakowe. Kulinarna rutyna ma swoje zalety, ale zawsze warto się rozwijać i próbować nowych połączeń. 5. Nie bój się mrożonek Mrożonki to idealna opcja dla początkujących i/lub leniuchów szczególnie zimą. Nie ma z nimi zbyt dużo roboty, wystarczy otworzyć paczkę i wrzucić zawartość na patelnie lub do piekarnika. Wybierajcie mrożonki z jak najmniejszą zawartością ziemniaków. Sprawdzajcie też, czy warzywa(...)stron: Jadłonomia Wegan Nerd Vegeluv Vegeszamanka Hello morning Mniu Mniu Weganizm, spróbujesz? Profil na facebooku 7. Szukaj warzywnych zamienników Próbowaliście kiedyś pizzy na spodzie z cukinii? Brzmi dziwnie i zapewne dla niektórych niezbyt smacznie, ale efekt jest zaskakujący. Oczywiście na plus. Podobnie z vegeburgerami czy frytkami z dyni. Roślinne zamienniki zazwyczaj smakują inaczej niż ich tradycyjne odpowiedniki
Powiedz dietom nie
Menu na tydzień: lekkie przepisy na lato 159czasie menu na tydzień będzie powstawało właśnie w kuchni rodziców. Sami jesteśmy ciekawi co z tego wyniknie… Gdzie jest nasza kuchnia? Częściowo w tej furgonetce… Upał czy zima, teściowa, nie teściowa, własna kuchnia czy jej brak – coś jeść trzeba. I ważne żeby to „coś” było lekkie, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. W tym tygodniu(...)groszku i mięty Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Chłodnik z pomidorów Piątek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Artykuł Menu na tydzień: lekkie przepisy na lato pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 175Ostatnio zaniedbałam gotowanie. Robienie przetworów na zimę tak mnie pochłonęło, że wrzucałam do gara wszystko co było pod ręką :) I tak oto powstał expresowy kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać(...)dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej -dwa liście laurowe -cztery ziela angielskie -gałąź kopru, selera zielonego, garść zielonej pietruszki -butelka soku pomidorowego 330 ml -łyżka keczupu łagodnego -sól, pieprz
Kulinarne przemyslenia
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #4 204pełni złotą jesień! Póki jeszcze wiatr nie zdmuchnął liści z drzew spaceruję i podziwiam. Zaraz wszystko pograbią, a szkoda bo chętnie zatrzymałabym bukiet z czerwonych liści, by nie przywoływać zimy. By jak najdłużej utrzymać swój zachwyt nad jesienią, zabieram Was w kilka miejsc, gdzie zainspirujemy się fantastycznymi przepisami na zupy (w tym moje ulubione zupy krem), będzie trochę o blogowaniu(...)się wgryźć. Jednak przyzwyczajenia się zmieniają wraz z gotowaniem. Ciekawość zwyciężyła i wkręciłam się w takie dania. Jedną z moich ulubionych jest zupa krem z cukinii i brokuła . Nawet przekonałam nią mojego lubego. Owszem pomidorówka zawsze będzie ulubioną, jednak nie jest już jedyną. Szukacie inspiracji na więcej takich zup krem? Musicie w takim razie odwiedzić blog Ani – nietylkopasta . Spora
Pink Envelope
Domowy ajvar 301czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów. Ja w związku z tym nie mam już motywacji do robienia przetworów – chociaż sama idea mi się bardzo podoba to jednak nie można(...)ajvaru, wybrałam ten. Nie powiem, czasu to trochę zabiera, pół soboty na krojeniu, gotowaniu, przecieraniu, wyparzaniu słoików – ale to taka forma medytacji… polecam na odstresowanie się. A zimą na pewno każdy chętnie sięgnie po taki słoik z zamkniętymi smakami z końca lata. Domowy ajvar Drukuj Prep time 50 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin
Cooking for Emily
Fasolowy kociołek 234Kociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W
Wanilia i Kardamon
Kiszone papryki lekko pikantne. 370takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na pominac dodatek chilli. Składniki(...)wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać papryki. Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie. Papryki ukiszone b ę d ą po 4-6 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. Pasteryzacja: Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików. Słoiki wstawić
Codziennik Kuchenny