cukinia na zimę - 630 przepisów (strona:34/42)

Przecier z mieszanych pomidorów 185

odmian, więc mam bogactwo smaków, wielkości i barw. I to ich połączenie dało taki efekt kolorystyczny ;) Z połączenia wyszła smakowita, choć niezbyt przyjazna dla oka, pulpa pomidorowa do zastosowania zimą, gdy pomidorów już nie będzie. Przepis jest bardzo łatwy. Nie wymaga zdejmowania skórek z pomidorów, więc robi się szybko. Można wykorzystać na różne sposoby, o czym niżej. Składniki : pomidory (ilość(...)użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą do zupy pomidorowej. -------- Podobne: Sos pomidorowy Konfitura z czerwonej cebuli Ketchup z cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 216

Sałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna, jest po propstu taka jak ma być. Ale jeśli chcecie uzyskać coś BARDZIEJ na własne życzenie, to ją zmodyfikujcie dodając, albo więcej cukru i słodkiej papryki, albo octu i soli..To zależy(...)Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke pokroić w paski oraz cukinię w dyski,plasterki lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera.  Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA

Z Kuchni Do Kuchni
Tosty z żółtym serem i ketchupem 136

Tosty z żółtym serem i ketchupem to bardzo szybkie danie na smaczne śniadanie. Do przygotowania tego śniadania możecie użyć pieczywa pełnoziarnistego – dzięki temu śniadanie będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Odwodnienie – śmiertelne zagrożenie. Garść informacji i super przepis 233

Parkinsona – upały – w czasie gorących dni, a do tego przy aktywności fizycznej możemy „wypocić” nawet 10 litrów wody – mrozy – wbrew pozorom do odwodnienia organizmu może dojść również zimą, gdy tracimy mnóstwo wody na skutek oddawania ciepła z parą wodną podczas oddychania. Nasz organizm jest jednak sprytną maszynerią i od razu informuje, że chce mu się pić i należy(...)herbata – kwas chlebowy – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu – fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych

Kate's Kitchen
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 219

Sałatka z ryżem i tuńczykiem to bardzo szybka do przygotowania propozycja przystawki. Świetnie sprawdzi się na każdym spotkaniu rodzinnym lub w gronie znajomych. Bogata jest w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ogrodnictwo miejskie… 161

marcu każdego dnia widać, że dzień się wydłuża i słońce pojawia się coraz częściej. Ale pomiędzy nimi jest luty, kiedy nasze baterie są już wyczerpane, a końca zimy jeszcze nie widać.   Żeby się nie załamać zaczęłam planować co sobie posadzę na działce jak będzie ciepło. A ponieważ do maja jeszcze daleko, zdecydowałam się na nową zabawkę. Mam małą szklarnię(...)kiełkowania nasion, żeby kiedy będzie ciepło przesadzić już spore roślinki do gruntu lub do doniczek na balkonie.   Na mojej liście jest na razie:   topinambur dynia hokkaido cukinia na kwiaty ( zobaczcie przepisy na kwiaty cukinii ) bazylia liściasta lawenda smardze boćwina   Starałam się wybrać rośliny, które mają dobry stosunek ceny na rynku i tego jak trudno je dostać

Ugotowane pozamiatane
Ketchup z cukinii 168

tutaj . Tym razem chciałam jakiejś nowości. Ten ketchup jest genialny, a jako ketchupożerca hurtowy, wiem co mówię. Składniki na około 15 słoików o pojemności 250 - 300 ml: 3 kg cukinii 1 kg cebuli 1 jabłko 4 cm świeżego imbiru 3 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy olej roślinny do smażenia 750 g koncentratu lub dobrej jakości przecieru pomidorowego(...)wiać na blat. Sło­iki uło­żyć na bla­sze do pie­cze­nia za­kręt­ka­mi do góry, wsu­nąć do zim­ne­go pie­kar­ni­ka i roz­grzać pie­kar­nik do 110 – 120 stop­ni stop­ni. Kiedy pie­kar­nik osią­gnie od­po­wied­nią

Humanistka w kuchni
Szybkie curry z łososiem 143

Szybkie curry z łososiem to nietypowe połączenie ostrego i wyrazistego curry z delikatnym w smaku łososiem. Danie przygotowane jest w stylu azjatyckim, gdzie wszystkie składniki idealnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 199

Dzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić na kolejną recenzję książki kulinarnej z mojej biblioteczki. Myślę, że zainteresuje ona wszystkich miłośników kuchni włoskiej, szczególnie, że wyszła spod

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka „prawie” Cesar 172

Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłka prażone do kanapek z waniliową nutą 188

tygodni sierpnia, niemalże do końca listopada, jestem w ustawicznym amoku prażenia jabłek ! Papierówki, Antonówki, Malinówki, Renety i wiele, wiele innych - wszystkie je zamykam w niezliczone słoiczki, które potem wykorzystuję zimą do szarlotki, naleśników, placuszków itp.  Tym razem jednak zamarzyło mi się aromatyczne smarowidło do kanapek . Porcja takiej jabłuszkowej dobroci na bułce posmarowanej masłem to idealne, energetyzujące śniadanie . Zwłaszcza(...)pobiją . Doprowadzić wodę w garnku do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i pasteryzować przez 10 minut.  Po detaliczny instruktaż pasteryzacji "na mokro" odsyłam do przepisu: Pikantny ketchup z cukinii .  Po przewidzianym czasie, słoiki wyjąć z garnka, upewnić się jeszcze czy są mocno zakręcone, odwrócić do góry dnem i zostawić w takiej pozycji do całkowitego wystudzenia - najlepiej

Grunt to przepis!
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 181

dieta ta nie była u mnie metodą leczenia czegokolwiek, choć taki w istocie ma charakter - głodówki leczniczej. Moim celem było raczej oczyszczenie organizmu z toksyn, zwiększenie energii po zimie, ogólne wzmocnienie i przygotowanie bazy pod jeszcze lepszy sposób odżywiania, niż do tej pory, o czym będzie też w kolejnych postach. Jeśli jednak ktoś z Was ma problemy z odpornością(...)marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!!  - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka warstwowa z kurczakiem 226

Sałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 230

Skarby wa rz ywne zamknięte w słoiku na zimę Środek zimy, mróz za oknem, śnieg posypuje, a mnie się zachciało przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko(...)garnka z burakami. Zakręcić ściśle wieczka. Pasteryzować metodą "na mokro" przez 20 minut. Na detaliczny poradnik pasteryzacji w 6 prostych krokach zapraszam przy okazji przepisu na Pikantny ketchup z cukinii

Grunt to przepis!
Marynata do karkówki 345

przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso to jest COŚ! Baba na mięsie się nie zna, co najwyżej może te swoje farfocle z cukinii pogotować albo inne jakieś z płatków owsianych. Więc zaczyna tam w kuchni. Wszyscy oczywiście o tym wiedzą. Naturalnie moja teściowa, a matka męża mego wie pierwsza. Bo jak zwykle w takim przypadku(...)wkładamy do lodówki.  Mięso w marynacie powinno spędzić przynajmniej  kilka godzin. Po wyjęciu smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z obu stron. To rozwiązanie na zimę, bo latem oczywiście grillujemy mięso na świeżym powietrzu :)  Smacznego

bistro mama