Kilka dni temu zakończyłam robienie moich przetworów na zimę. W tym roku skoncentrowałam się bardziej na sałatkach niż na sokach czy dżemach. Udało mi się przygotować
MeCooksU mnie nadal trwa sezon na przetwory i dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę do słoików. Robię ją już kolejny rok, bo tam nam
Zainspirowana w kuchniTen przepis wymyśliła moja Mama. To kolejny gęsty sos, który możemy wykorzystać, jako dodatek do obiadu. Jeśli, ktoś nie przepada za dynią lub cukinią to polecam
Przepisy Babcijesienią, gdy zaczynamy tęsknić do lekkich, letnich smaków. Czym jest zupa minestrone? Zupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego(...)minestrone jest obowiązkową pozycją do spróbowania – niezwykle esencjonalna, dość gęsta, ale jednocześnie lekka zupa pełna sezonowych warzyw, doprawiona włoskimi ziołami, zabierze Was na włoskie wybrzeże nawet w środku zimy. Taką zupę możecie z czystym sercem podać całej swojej rodzinie – jest naprawdę lekka, zdrowa, pełna warzyw, na samych naturalnych składnikach. Co więcej, możecie teraz dodatkowo skorzystać w ramach zdrowego
Pociąg Do KuchniLato to okres, kiedy robimy przetwory na zimę. Mając warzywa z własnego ogródka można tanim kosztem zrobić zapasy na zimę. Przygotowując kolorowe pikle warzywne zimą ucieszą one nas wyglądem i smakiem, a także będą świetnym dodatkiem do obiadu lub kanapek. Możemy je robić z dowolnych warzyw. Takie kolorowe przetwory robię co roku i najszybciej znikają ze spiżarni(...)jest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka biała lub żółta 1 mała cukinia 300 g małych pieczarek 4 cebulki 12 małych ogórków 2 marchewki do każdego słoika po 1 łyżeczce gorczycy, 5 ziarenkach ziela angielskiego, 1 liściu laurowym Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli
Danka Pichcibalkonie. Od ubiegłego roku rośnie mi tam szczaw sałatkowy (jak go kupowałam, to mówili, że to jednoroczne) i mimo deszczu, mrozu i śniegu, mimo braku jakiegokolwiek ogrodnika w zimie, on bidulek daje sobie świetnie radę i co chwila wypuszcza nowe zielone listki. Dwa dni temu spod śniegu wychylały się cały czas zielone listki, a więc jak są, to trzeba(...)ziemi) Sałatka słodko-słonym połączone Składniki: 1) 4 ziemniaki 2) marchewka 3) pół małej cukinii 4) 2 brzoskwinie 5) 150 g sera feta 6) garść listków szczawiu sałatkowego lub rukoli
Na kulinarnym poligoniekawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz galaretkę. Czarnych i białych natomiast było mniej, ale owoców i tak wystarczało na całą rodzinę. Och, czarne zdecydowanie miały wzięcie - ciasta z porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym
Obiad gotowyJuż miało być ciepło..już słońce pokazało swoją – cokolwiek jeszcze bladą – twarz, już grube kurtki wrzucone w odmęty głębokiej szafy, aż tu nagle..Dawaj
Wiszniówkazimę są specjalnością moich rodziców. Tradycja rodzinna nie ginie, skrzętnie spisuję te przepisy i staram się dorównać kunsztowi rodzicieli;) Sałatka z ogórków należy do ulubionych przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę z cukinii
Codziennik Kuchennyzimę;)): około 1,5 kg papryki (obojętnie jaki kolor ja użyłam czerwonej i zielonej) 2 puszki pomidorów (wiem, że teraz możemy korzystać ze świeżych polskich, ale poszłam na łątwiznę;p) 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo szybkie danie z patelni. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z warzywami, których mieszankę przygotował Hortex. Warto sięgać po takie warzywa szczególnie zimą, kiedy świeżych jeszcze
https:KKuchniaMniamowocach i ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, a to z pewnością nikomu z nas nie zaszkodzi. Leczo wegańskie z selerem naciowym można także pasteryzować w słoikach na zimę Przepis został dostosowany także do przygotowania w Kohersen Mycook Leczo wegańskie z selerem naciowym - składniki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 4 dość duże papryki 4 duże(...)łodygi selera naciowego 1 łyżeczka papryki mielonej (ostrej lub łagodnej albo wędzonej) sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku natka pietruszki do dekoracji opcjonalnie 1 cukinia pokrojona w kostkę Przepis na leczo wegańskie z selerem naciowym Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory włożyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamineralną, przygotowanych ze świeżych grapefruitów, pomarańczy, cytryn. Warto wspomnieć, że cytrusy są jednym z najważniejszych składników diety na zakwaszenie organizmu. Dieta warzywna polecana jest zarówno latem, jak i zimą. Jak sama nazwa wskazuje, składa się głównie z warzyw i soków warzywnych. Zazwyczaj jest to rozcieńczony wodą świeżo wyciśnięty sok z marchewki, buraka, selera, zielonej pietruszki, a także koktajl warzywny(...)ogórka, selera naciowego, zielonej pietruszki, pomidorów, sok z kwaszonej kapusty. Warzywa, które powinny być składnikiem diety oczyszczającej, to marchew, seler, buraki, brokuły, por, pietruszka, ogórek, kabaczki, papryka, pomidory, cukinia, sałata. Warzywa można podawać w formie surowej lub przygotowane np. na parze. Dozwolone jest też dodawanie oleju lnianego, co poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dieta owocowo-warzywna – trwa zazwyczaj
Słodkie okruszkiUdka (obojętnie czy same pałki jak tutaj, czy inne części też), często przygotowuję w taki sposób, żeby jednocześnie z mięsem mieć
Kolorowy Przepisownik