solą, pieprzem, oraz octem. Wstawiamy do lodówki na ok 2h w celu schłodzenia. Zimy chłodnik podajemy z jajkiem na twardo. Można udekorować posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Chłodnik litewski Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Zupa krem z cukinii – przepis Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Artykuł Chłodnik litewski – przepis
Księga-SmakuUdało mi się zakupić makaron z białej fasoli i tak oto powstało danie pyszne, zdrowe i pożywne. Teraz zimą takie dania to skarb, ogrzeją zziębnięte brzuchy
Moje Małe CzarowaniePysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:) Na 5 słoików 900 ml: 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu
Maślane ciasteczkoMam ten przepis od mojej kuzynki Ali. Dostała ten przepis od swojej teściowej która robi te ogóreczki od wielu lat. Wszyscy je uwielbiają. Smak delikatny, lekko
Kuchnia PokoleńCzasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który robiłam pod wpływem urodzaju brokułów w moim warzywniku. Sosu nie doprawiałam zbyt mocno, bo zimą ochota na smak jest inna niż latem. Wtedy przyjdzie czas na dodanie ziół i innych przypraw smakowych. Teraz skupiłam się zatem na tym, by sos dobrze się przechował zimą. Składniki (na 2 litry sosu + brokuły): 2 kg pomidorów 700 g obranej cukinii/patison(...)łyżeczka soli olej Papryki przepołowić, usunąć gniazda nasienne, wysmarować dobrze olejem i zapiec 40 minut w 200 stopniach C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na godzinę. Potem zdjąć skórkę. Cukinię/patisony pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórek. Pokroić na dowolne kawałki. W dużym garnku o grubym dnie umieścić cukinię/patisony, cebulę, papryki
Weekendy w domu i ogrodzieSzybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pora robienia przetworów na jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox
Bon appetit mon amiecórkami, wnuczką i synem utrzymuje się w okresie letnim z gastronomii. Zimą natomiast zajmują się zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet
W kuchni Katiewciąż czekam na to prawdziwe oblicze zimy! Z zaspami śniegu i trzeszczeniem pod butami. W takie dni najlepiej smakują gorące, sycące dania z mnóstwem dobroci, tak jak to, które serwuję Wam dziś. Odrobinę na włoską nutę warzywny kociołek z rozgrzewającą soczewicą, która jak nic innego otula brzuchy troską i pysznością. Do tego cukinia, papryka i pomidory z oliwkami, bazylią
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBarona o tym, co można włożyć do słoika i zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna
GRUBY WAŁEKZielona pasta i zimie mówię basta. Już nie mogę się doczekać wiosny, ciepłych promieni słońca i zielonych liści na drzewach, a także pierwszych nowalijek. Zanim się jednak pojawią wprowadzam na swój talerz trochę zieleni w postaci pysznych warzyw: brokuła, cukinii oraz zielonego groszku. ZIELONA PASTA z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki
Bon appetit mon amietaka pyszna jarzynka. Świetnie smakowała jak pakowałam ją do słoiczków więc zimą na pewno będzie pysznym dodatkiem do obiadu. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 kg marchewki 1 kg cebuli 0,5 szklanki oleju (125 ml) 200 g koncentratu pomidorowego 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 10% 2 łyżki soli kamiennej
Monia miesza i gotujedanie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne. Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem. Składniki: opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek kilka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłoików na zimę. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Kiedy robię leczo nie mam co prawda dokładnych proporcji, do przepisu postanowiłam ich użyć aby mniej więcej było wiadomo ile czego potrzeba. Nie martwcie się więc czy czegoś będzie mniej czy więcej. Składniki: (duża ilość) 4 kg młodej cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 1,5 kg żółtej papryki
W Moim Magicznym DomuLubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo(...)upodobań. U nas, nie ukrywam, leczo jest zwykle z makaronem. U męża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Mieszam w Garnku