Pamiętacie, jak baraszkowaliście w parku, w kolorowych liściach, w ciepłych jeszcze promieniach jesiennego słońca? My już nie. Zima zabija. Zjedzcie sobie leczo. Przynajmniej ono jest ciepłe i kolorowe. składniki: 2 papryki 2 cukinie 5-6 pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pętko kiełbasy sól, pieprz, ostra papryka do smaku oliwa z oliwek wykonanie: Paprykę, cukinię i pomidory umyć, pokroić
GRUBY WAŁEKpełni lata świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram! Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku
W SMAKW zeszłym roku spróbowałam tego przepisu na kilku słoikach i tak wszystkim posmakowało, że w tym roku produkcja będzie zdecydowanie większa :)Składniki:- cukinie (ja w zeszłym
Zainspirowana w kuchniSałatka włoska Warzywna sałatka do słoików, która rewelacyjnie sprawdzi się jako zimowy dodatek do obiadu. Do zalewy nie dodajemy wody, ponieważ warzywa puszczają dużo soku w
Blog z ApetytemZupa chociaż wydaje się letnia to spokojnie można ją jeść zimą. Nie posiada ziemniaków, ale ma dużo warzyw. Jest tutaj cukinia, papryka, fasolka szparagowa, kukurydza oraz papryczka chilli. Zupę podałam z makaronem spaghetti Arc Pol. Składniki: 1/2 op. makaronu spaghetti Arc Pol 1/2 cukinii zielonej 1/2 cukinii żółtej papryka czerwona papryka żółta papryczka chilli (ok 2 cm) kolba kukurydzy
Kuchnia w oparachZima to u nas zdecydowanie sezon zup, gulaszy i wszelkich rozgrzewających dań, które przyjemnie zapełniają brzuszki po długim dniu w szkole, czy pracy lub godzinie na boisku. I chociaż Piotrek uparcie twierdzi, że przez siedem dni w tygodniu mógłby jeść rosół z makaronem, ja osobiście wolę tego uniknąć, więc od czasu do czasu wypróbowuję nowe… Continue reading Zupa(...)pieczonej cukinii
brunetkawkuchniBardzo prosty i szybki makaron. Smak niezwykle wyrazisty i zaskoczy niejedną osobę. Świeży czosnek, mielony pieprz, odrobina słodyczy i mamy połączenie idealne Śmiało próbujcie, 15 minut
Apetyt na Zieloneprzygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 cebula
Bon appetit mon amieprzełożenia świątecznego piernika. O ile wytrzyma tyle czasu w spiżarce :) Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobały i zachęciły Was do przygotowania zapasów na zimę. Już niedługo kolejna porcja przetworów: dżem z wiśni, marynowane cukinie i pewnie wiele innych
W poszukiwaniu inspiracjimożna z niej zrobić. Bigos robiła moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :) Składniki: cukinia cebula kiełbasa przecier jajko liść laurowy sól, pieprz Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce jarzynowej. Najpierw podsmażam cebulę z kiełbasą, później dodaję
Co w głowie piszczyPotrawka z kalafiora , fasoli i cukinii w kremowym sosie Potrawka z kalafiora to warzywny hit tej jesieni w naszej rodzince , a w zasadzie początku zimy . W sklepach dorodne kwiaty kalafiora , tak więc kusiło mocno ,żeby coś z niego zrobić . Odrobinę więcej niż masło i bułka tarta Połączenie cukinii , drobnej fasolki , ziemniaków i papryki dało genialny efekt . Do tego spięcie całości
Ogrodnik w podróżyzastanawiasz sie co poczac z nadmiarem ,po prostu ja zamarynuj.Gdy jej nie rozgotujesz podczas pasteryzacji bedziesz sie cieszyc zima chrupiaca ,smaczna cukinia.Ta wysmienita przekaska,bedzie rowniez swietnym dodatkiem do zimowych salatek.Marynowanie i kiszenie ogorkow jest bardzo popularne,juz cukinii nie koniecznie . Porownywanie jednak cukinii z ogorkami wlasciwie nie ma sensu,bo cukinia pod wzgledem wartosci odzywczych i zdrowotnych "bije ogorka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domu. Piecze się samo, a przygotowanie składników zajmuje dosłownie chwilkę. Całość jest słona, rybna i mocno cebulowo-porowo-czosnkowa. Idealne smaki na zimę! Składniki: opakowanie mrożonych różyczek brokuła lub różyczki z 1 świeżego brokuła 2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki
Ugotowane pozamiataneprzyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę. Warzywo to zawiera witaminy B,C,PP oraz cenny dla oczu beta-karoten. Cukinia pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,jest lekkostrawna i ma właściwości odkwaszające. Jest znakomita dla osób cierpiących na zgagę i dolegliwości refluksowe. Powinna znaleść się
Przepisy i porady kulinarneKolejna sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam(...)liście selera. Do słoików trafiły: papryka i cukinia w dwóch kolorach, dynia i ogórki. Dynię pokroiłam w kostkę i obgotowałam bardzo krótko w osolonym wrzątku, tak samo postąpiłam z cukinią. Pokrojone papryki zanurzyłam na 5 min. we wrzątku. W każdym słoiku na dnie ułożyłam cebulę, czosnek, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, nasiona fenkułu (koper włoski) i 1-2 liście selera. Następnie
Codziennik Kuchenny