zimy jeszcze daleko, ale warto wykorzystać takie warzywa jak ogórki, żeby już teraz przygotować pyszną sałatkę w pomidorowo - ketchupowej zalewie. Składniki: 8 dużych ogórków gruntowych, Pół małej cukinii, duża marchewka, duża czerwona cebula 160 g przecieru pomidorowego, 3 duże łyżki ketchupu łagodnego, pół szklanki octu, 5 łyżek cukru, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka pieprzu grubo mielonego, łyżeczka słodkiej papryki, ziele angielskie
Lena Gotujesię być wierna zasadzie "sezonowo i lokalnie", wyjątkiem niestety są cytrusy, którym nie potrafię się oprzeć. Warzywa jednak zawsze są rodzime, dlatego w moich przepisach nie zobaczycie cukinii czy pomidora w środku zimy. Kalafior, który udało mi się kupić był już dość mały, ale nie ma się co dziwić gdyż jesień już na finiszu. Dzieci akurat poprosiły o zupę
Przysmaki KarolkiPyszny sposób ,żeby zimą cieszyć się dalej smakiem cukinii i pomidorów-potem tylko otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki
Swojskie jedzonkokawałki gotowanego kurczaka. Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Karoliny - Ciasto z cukinii i Lazania z cukinii Alicji - Kasza jaglana z cukinią, marchewką i brokułem Ani - Cukinia a la ananas na zimę i Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać wiadomość, albo komentarz albo oznaczyć swoje zdjęcie na instagramie #akcjacukiniowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemnie w kuchni dawno tak nie było, tworzę słoiki jeden za drugim, na pewno przydadzą się w ciągu zimy. A dziś zapraszam na cukinię w słoikach z jednej wielkiej wyszły mi 2 duże słoiki. Czytaj więcej
Pychotkaaazimę. Myślę, że powinniście spróbować go przyrządzić, bo naprawdę jest smaczny a zimą można go wykorzystać na wiele sposobów, np. jako gotową bazę do leczo, jako sos do pizzy czy jako dodatek do dań z ryżu, makaronu lub po prostu schabowego Składniki: 1,7 kg cukinii bez ziaren i skórki 3 czerwone papryki (duże) 4 – 5 średnich cebul (może być
Przepisy BabciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak ostatnio obiecałam podaję wam przepis, a w zasadzie dwa przepisy na zawekowanie ogórków na zimę. Pierwszy
Marta Gotujekalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona w markecie w środku zimy, nie dorasta do pięt tej przytarganej z lokalnego bazarku we wrześniu czy październiku. Daję słowo, że to samo danie przyrządzone jesienią, a następnie dla porównania zimą, zupełnie
Grunt to przepis!około 20 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać a cukinie będzie miękka. Całość miksuję na gładką masę. Doprawiam do smaku ziołami oraz pieprzem i solą. Odparowuję całość do uzyskania pożądanej konsystencji. W wersji obiadowej podaję ze śmietana i groszkiem ptysiowym. Natomiast do słoików odparowuje nieco mocniej (rozcieńczam w zimie odrobiną wody), przekładam do wyparzonych słoików 1 litr i wekuję
Magiczna kuchnia Dariikiedy zaczęłam sadzić cukinie we własnym ogrodzie mam jej pod dostatkiem przez całe lato. To warzywo rośnie tak szybko, że na bieżąco trudno je przerobić. Z cukinii robię pyszne leczo, placki czy sosy do makaronów. Jednak z tego, co nie zjemy na bieżąco robię różne przetwory na zimę. Do naszych ulubionych należy sałatka z cukinii w kurkumie . Dzisiaj zrobiłam cukinie
Danka Pichcijest cukinia z charakterem. Bardzo smaczny pomysł na jej przechowanie zimą. Pasuje jako dodatek do obiadu czy na kanapki. Curry świetnie komponuje z cukinią i podkreśla jej smak. Składniki: * 1,5 kg cukinii * 2-3 cebule * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu * 1 łyżka soli * 1,5 szklanki cukru * 4 … Czytaj dalej Sałatka z cukinii w zalewie curry Artykuł
Pieprzyć z FantazjąCześć! To jest cukinia z charakterem. Bardzo smaczny pomysł na jej przechowanie zimą. Pasuje jako dodatek do obiadu czy na kanapki. Curry świetnie komponuje z cukinią i podkreśla jej smak. Składniki: * 1,5 kg cukinii * 2-3 cebule * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu * 1 łyżka soli * 1,5 szklanki cukru * 4 ząbki czosnku
Pieprzyć z FantazjąChłodne popołudnia, zima rozgaszcza się na całego. Co może być lepszego od gorącej, aromatycznej zupy z mięskiem. Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła się dla niej konkurencja! Polecam sprawdzić. Aromatyczna zupa z kurczakiem 2 szklanki wody 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego połowa małego kalafiora 35 dag piersi z kurczaka(...)jedna mała cukinia pietruszka, koperek pieprz, sól 2 liście laurowe Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Myjemy, obczyszczamy i kroimy w kostkę. Teraz przyszła kolej na cukinię. Myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie dodajemy cukinię i mięso. Kroimy drobniutko pietruszkę i koper
Kuchnia moimi oczamiCukinia marynowana w miodzie ma fajny słodko-kwaśny smak, w zimę wykorzystuję ją na szybko do obiadu. Składniki: 4 kilogramy małej cukinii Zalewa: 5 szklanki wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki soli Gorczyca Sposób przygotowania: Małe cukinie nie obierając myjemy, kroimy w plastry. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, wkładamy
Bajeczna Kuchnia