cukinia na zimę - 630 przepisów (strona:8/42)

Cukinia na dwa sposoby do słoików 121

Cukinia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw.Można wykorzystać ją na wiele sposobów.Zawsze sadzę ją w ogrodzie i mam jej sporo. Dziś przypomnę wam moje dwa ulubione przepisy na cukinię do słoików na zimę w curry i w miodzie.Obie pyszne i zupełnie różne.Zapraszam po przepis

Swojskie jedzonko
Nalewka z pigwy 225

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
leczo z małym makaronem 299

trzeba. W takich sytuacjach stawiam na dania jednogarnkowe, które są syte i szybkie w przygotowaniu. Nasz faworyt to leczo. Latem i jesienią gości u nas często ale zimą także, w końcu cukinie możemy kupić przez cały rok. Składniki: 2 niewielkie cukinie 300 g dobrej kiełbasy 2 czerwone papryki 2 cebule puszka pomidorów krojonych (lub świeże pomidory) 2 ząbki czosnku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spiżarnia 220

winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka

Apetyczna babeczka
Marynowana cukinia w zalewie curry 145

Dziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni.  Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w

Taste Therapy
Leczo z cukinią do słoika 179

Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Cukinia w moim ogrodzie wyjątkowo obrodziła i żal mi było, żeby się zmarnowała. Pomyślałam, że zrobię

Wiem co jem
Cukinia z miodem lub musztardą – cukinia w zalewie miodowej 218

Kiedy dopisze urodzaj na wartościową i bogatą w składniki odżywcze cukinię czasem brakuje nam pomysłów na jej ciekawe przyrządzenie. Co zatem zrobić z nadmiarem cukinii? Warto zamarynować ją w słoiku, by zimą zagościła na naszym stole, w formie pysznej surówki do obiadu. cukinia w musztardzie Nowoczesne panie domu marynują cukinię na wiele sposobów. Jedne przygotowują ją jako pikle z curry

sierotka maRysia w kuchni
Ananas z cukinii 170

ananasa. Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję  cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego 4 goździki 0,5 kg. cukru WYKONANIE: cukinię obieram

Upiecz sobie babeczkę
Kiszone ogórki i cukinie na zimę 188

kiszą się szybciej, więc ułożyłam je na górze, a cukinie potrzebują  jeszcze 2 dni dla dobrego ukiszenia. Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako przetwory na zimę.  Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy do Was.  Jak dla mnie, są to najlepsze(...)musi przykrywać wszystkie składniki kiszonki. Zakręcić słoik, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać. Ogórki są ukiszone po 5 dniach, a cukinie po 7 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.  Pasteryzacja:  Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić

Codziennik Kuchenny
DŻEM ( GALARETKA) Z CUKINII 156

Szukając pomysłów na zamknięcie cukinii w słoiczku i cieszeniu sie jej smakiem i właściwościami zimą, natknęłam się na dwa bardzo ciekawe przepisy: Cukinia w smaku przypominająca ananasa ,  oraz dżemik a właściwie galaretkę. Jest ona łatwa i dość szybka w wykonaniu, idealna do  gofrów  , naleśników, babeczek, a także do przekładania tortów. Zielony dżem uzyskałam dosypując galaretkę o smaku

Upiecz sobie babeczkę
Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! 119

własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam top 5 najlepszych przepisów na przetwory, które są najchętniej odwiedzane na blogu. W celu przejścia do przepisu na wybrane przetwory należy kliknąć napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie. Zapraszam       1. SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Jest to ostatnio najczęściej(...)pewnie jeszcze wieloma innymi daniami.   4. SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ (klik) Kolorowa sałatka z mnóstwem pysznych warzyw.   5. ANANASKI Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ (klik) Moje odkrycie tego sezonu. Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Polecam!       POLECAM

Blog z Apetytem
cukinia faszerowana 292

Składniki na 4 osoby: 2 duże cukinie 1/2 kg mielonej wołowiny dwa duże pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka wędzona papryka tymianek

stajnia gołębie od kuchni
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 536

bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając(...)szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia – lepiej się domkną . Gotowe Można jeść od razu lub zimą , kiedy ogarnie nas tęsknota za smakiem lata .     Post Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Leczo 134

chłodniejsze, to i człowiek szuka w kuchni czegoś sycącego i rozgrzewającego jednocześnie. Niewątpliwie leczo należy właśnie do takich potraw i choć latem ze świeżą, młodą cukinią smakuje rewelacyjnie, to jesienią czy zimą wcale go sobie nie odmawiam! Gęste, z chrupiącym świeżym pieczywem- zjadłabym nawet teraz (a zbliża się północ🙈) Koniecznie muszę zrobić zapas do słoików, bo cukinii sporo jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
Podsumowanie sierpnia 137

SIEPRNIU: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka z ogorków,cebuli i papryki na zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler

Moje domowe kucharzenie