cukinia na zimę - 630 przepisów (strona:35/42)

Grillowanie – porady 288

wówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując bakłażana, cukinię, paprykę czy pstrąga nacieramy je najpierw niewielką ilością oliwy. W przeciwnym razie mogą się przesuszyć lub przypalić. Zwykle grillujemy bezpośrednio na ruszcie, ale nie zawsze jest to wskazane lub możliwe(...)stopni – przynajmniej pod warunkiem dostępności jakiegoś małego zadaszenia. Da się, zapewniam o tym, choć z opisanych wyżej powodów może być to utrudnione. Niektórzy potrafią zrobić grilla również w środku zimy – wówczas pełni on dodatkową rolę rozgrzewającego „koksownika”. Jak podajemy potrawy z grilla? Wbrew pozorom czasy, gdy nikt specjalnie nie troszczył się o sposób konsumpcji potraw z grilla, zdajemy się mieć

Kulinarna Pokusa