doskonałe do popołudniowej, piątkowej kawki. Smacznego! :) Składniki: 150 g masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajo 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków m&m Wykonanie: Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto(...)zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczamy i kładziemy na niej kilka kolorowych cukierków. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni
psgotujemystarego zeszytu zeszytu mojej mamy Składniki - 30 dag masła - 30 dag mleka w proszku - 30 dag cukru pudru - płatki oblaty o średnicy 40 mm - foremki do ciastek - lukier zielony - cukierki kolorowe Sposób przygotowania 1. - Miękkie masło utrzeć na puszystą masę(...)stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas ucierać później wyrobić masę rękami w foremkach formować figurki - każdy płatek posmarować lukrem położyć wyciśniętą figurkę posypać lukier kolorowymi cukierkami
W królestwie smaków Beatymakowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych(...)rondelku umieszczamy tłuszcz, wodę, kakao, połowę cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy resztę cukru. Zimne ciasto dekorujemy polewą oraz cukierkami. Gotowe
Rozpustne gotowaniejest sens się rozdrabniać, skoro można ją zjeść z owocami? ) rozpuszczamy również w 350 ml wrzącej wody 330 ml śmietanki 30% wiórki czekoladowe do posypane garść czekoladowych cukierków typu lentilki do posypania góry Tortownicę wykładamy najlepiej folią spożywczą, zarówno dno jak i boki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka truskawkowa będzie tężeć ubijamy ją bardzo mocno mikserem(...)być. Teraz staramy się lekko nagarnąć piankę na wierzch, aby przykryć śmietanę. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekoladowymi i cukierkami. Skomentuj
MamaOskarkapomarańczową: 250g masła 500g cukru pudru 5-6 łyżek soku pomarańczowego 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego) dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki Wykonanie ciasta: Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem) a na jej dolną położyć krążek papieru do pieczenia.Nale(...)dodać mleko. Miksować, aż masa stanie się puszysta a masa po spróbowaniu nie będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa). W spodniej części babeczki "wykopać dołek" i napełnić go cukierkami czekoladowymi/żelkami i przykryć kawałkiem ciasta ("zatkać dziurkę"). Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą kremu. Można to zrobić szpachelką tyb rękawem cukierniczym
Mania Wypiekaniaszklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g(...)Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy
Mania Wypiekaniałyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodawać kolejno żółtka(...)nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami
My simple kitchenDziś postanowiłam dać upust swojej dziecięcej fantazji i przygotowałam pyszne, słodkie i baaardzo czekoladowe cukierki. Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag cukru pudru 200 g miodu 10 dag masła dowolna słodka posypka Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy(...)rondla i na bardzo małym ogniu podgrzewamy 10 minut. Stale mieszając podgrzewamy do jednolitej kremowej masy. Blachę natłuszczamy i przelewamy na nią gorącą masę. Studzimy, kroimy i kształtujemy cukierki, następnie obtaczamy w ozdobnym cukrze i zostawiamy w lodówce do wystygnięcia
Tradycyjna Kuchnianasza choinka miała niebiański wprost wygląd... Jacy my byliśmy dumni z takiej choinki. Stała dumnie na ławie w dużym pokoju, na tle okna. Podziwialiśmy, oglądaliśmy, nie podjadaliśmy ukradkiem cukierków, bo o to, czy można było zjeść cuksa z choinki należało zapytać... ale pewnego dnia, wieczorem, nie wiem ,czy to z nudów (bo przecież się nie nudziliśmy) brat zapytał(...)nasza choinka miała niebiański wprost wygląd... Jacy my byliśmy dumni z takiej choinki. Stała dumnie na ławie w dużym pokoju, na tle okna. Podziwialiśmy, oglądaliśmy, nie podjadaliśmy ukradkiem cukierków, bo o to, czy można było zjeść cuksa z choinki należało zapytać... ale pewnego dnia, wieczorem, nie wiem ,czy to z nudów (bo przecież się nie nudziliśmy) brat zapytał
bistro mamadoczekają tego momentu ;) Składniki; 100g masła 700g cukierków irysy lub krówki (najlepiej ciągnących) 180g ryżu preparowanego Wykonanie: W dużym garnku rozpuścić masło na bardzo małym ogniu, dodać cukierki i stale mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodać preparowany ryż. masa krówkowa powinna pokryc dokłądnie ziarna ryżu. warto wsypywać go stopniowo i kontrolować sytuację. Gorącą
Pyry na Gazktóre od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie cukierków). Nam kształt cukierków nie wyszedł, więc zrobiliśmy ravioli w kształcie typowych poduszeczek :) Ravioli skradły smakiem nasze serca i na pewno często będziemy do nich wracać. Były świetne na ciepło, ale również znikały
Moja Delicjaprzestudzić. Śmietankę ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropli barwnika. Do masy zamiast syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej. Poncz: 0,5 szklanki wody przegotowanej; 0,25 szklanki syropu miętowego; Składniki wymieszać. Dekoracja
In my kitchencukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki *, ja dodałam czekoladę deserową cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne Dodajemy po jednym jajku i ucieramy Dosypujemy stopniowo mąkę zmieszaną
Proste Potrawysięgniecie po ten sklepowy, który czasami bywa scukrzony lub trafiają się w nim grudki. Moja masa kajmakowa będzie tym razem wykorzystana do przygotowania mazurka wielkanocnego, można też przygotować domowe cukierki karmelki o niezapomnianym karmelowym smaku. Jak zrobić kajmak? Składniki na 2 słoiczki po 250 ml: 500 ml mleka 3,2% 500 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru(...)nadaje się już niestety do posmarowania ciasta, ale można z niej uformować ręcznie lub zagnieść i włożyć masę do silikonowej formy, schłodzić. Masa stwardnieje i utworzą się pyszne, domowe cukierki karmelki , takie domowe mordoklejki, które kleją się do zębów, dorośli jedząc je boją się o swoje plomby w zębach. Pamiętacie je z dzieciństwa? Jeśli nie chce nam się stać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOsobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kwiatuszki z lukru kolorowe cukierki w kształcie jajeczek Formujemy koszyczki łącząc babeczki(...)uchwytami, miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła. Miejsca łączenia babeczki i uchwytu zdobimy kwiatuszkami wykonanymi z lukru lub wg. upodobań. Do gotowego koszyczka wkładamy kolorowe cukierki w kształcie jajeczek
Domowy Smak Jedzenia