wsypujemy cukierki - podgrzewamy ciągle mieszając aż kukułki całkiem się rozpuszczą (trzeba uważać gdyż z kukułek w pewnym momencie powstanie duża sklejona kulka i mogą zacząć się przypalać). Gdy cukierki się rozpuszczą odstawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Do powstałego ,,mleka kukułkowego" dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy - przelewamy całość do butelki - mocno wstrząsamy. Odstawiamy na minimum
sierotka maRysia w kuchnicukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo: masa cukrowa duże, okrągłe czekoladowe cukierki rozpuszczona czekolada Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek(...)wysokości foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Czubek każdej babeczki smarujemy rozpuszczoną czekoladą i ustawiamy czekoladowy cukierek. Masę cukrową rozwałkowujemy na kształt koła i układamy na cukierku. Formujemy postać duszka. Z czekolady robimy oczy i usta. Gotowe! ;) Boooo! :D Przepis na babeczki pochodzi ze strony
Czerwona Porzeczkamasła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers 2 łyżki kakao łyżka żelatyny galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona galaretka różowa bita śmietana i kolorowe cukierki do dekoracji Galaretki rozpuścić: zieloną i żółtą osobno w 3/4 szklanki wody każdą, czerwoną i rubinową osobno w 300 ml wody każdą. Wystudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć(...)końcu wyłożyć masę żółtą, przygotowując ją tak jak poprzednią zieloną. Górę wyrównać przyrządem z ząbkami lub wygładzić łopatką. Całkowicie zastygnięte ciasto po pokrojeniu można udekorować bitą śmietaną i cukierkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystko, co chcemy podarować ważnym dla nas osobom. Najczęściej są to delikatesowe produkty spożywcze, alkohole, niekiedy także inne drobne upominki, którymi chcemy wyrazić wdzięczność, szacunek i pamięć. Ciasteczka, czekolady, cukierki, likiery czy wina, herbaty i kawy, regionalne specjały, także pyszności z domowej spiżarni, a do tego ciepły koc, kubek, kieliszki czy świeczka zapachowa. Możliwości kompozycji koszy upominkowych jest mnóstwo(...)również wybierane jako popularne upominki dla zagranicznych kontrahentów i klientów, ponieważ dzięki nim można zaprezentować bogactwo polskich smaków. Najczęściej wtedy przygotowywane są kosze zawierające polskie przysmaki, na przykład cukierki krówki, wafelki Prince Polo, smakowite Delicje, konfitury, miody pitne, suszone grzyby, by wspomnieć tylko o kilku propozycjach. Czy przygotowywać kosz samodzielnie? Skomponowanie zestawu samodzielnie nie powinno być żadnym problemem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiedużej blaszce 20 x 22 cm i zrobiłam z niego 6 potworków różnej wielkości. Przed zrobieniem tego przepisu warto rozejrzeć się po sklepowych półkach ze słodyczami, im więcej kolorowych cukierków znajdziecie, tym lepiej :) Składniki na brownie Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki + kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo Brownie przygotowujemy według przepisu(...)odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można w mikrofalówce) i zalewamy nią pokrojoną czekoladę. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 – 15 minut. Cukierki segregujemy kolorami. Przestudzone ciasto kroimy na kostki (nie muszą być równe) i układamy na papierze do pieczenia. Brzegi można lekko ugnieść palcami, żeby były mniej kanciate. Mieszamy czekoladę ze śmietaną
Ciastkozercywyrobu podobnych wyrobów, używano mleka i wychodziły pyszne, ciągnące się krówki, ale to już temat na oddzielną historię. Tak więc dziś zajmijmy się wyrobem pysznych, delikatnie kruchych cukierków o wspaniałym, śmietankowym smaku. składniki 250 ml słodkiej śmietany 30% 100 g masła 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru brązowego W przepisie pragnąc odtworzyć, dawny smak(...)zmieni się na złocisto brązowy, rondel zdejmujemy z ognia i masę przelewamy do foremki, wyłożonej aluminiową folią ( lub pergaminem). Nie do końca wystudzone toffi ( jeżeli masa całkowicie wystygnie, cukierki będą się kruszyć), kroimy w kwadraty nożem ( zwilżonym ciepłą wodą), zdejmujemy z folii i podajemy
Miód i pieprzPrzepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju(...)Krem: 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogMini słodkości w jesiennym klimacie czyli... ... muffinki z jabłkiem i cynamonem (o tak, baaardzo pachną cynamonem!). I jeszcze z małą niespodzianką ukrytą w środku - cukierkiem toffi! ;) Upiekłam je wczoraj z myślą o podarowaniu czegoś słodkiego tacie i młodszemu bratu. Przypomniałam sobie wtedy przepis na ciasto z kaszy jaglanej i ten na pełnoziarnistą szarlotkę... Wyszły wspaniałe! Nawet braciszek był zadowolony, chociaż(...)łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g masła 50 g cukru 50 g rodzynek 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 duże jabłko + kilkanaście cukierków toffi, u mnie Milka Toffees ;) Przygotowanie: Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować
Kuchnia Elliełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru barwniki spożywcze w żelu lub proszku +M&Msy lub podobne cukierki do dekoracji Masło i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 1 całe jajko i 1 żółtko mieszamy z cukrem. Nie wyrzucamy białka(...)zawsze można jeszcze dołożyć. Dekorujemy przestudzone ciasteczka. Można zrobić to przekładając lukier do małych woreczków strunowych lub po prostu posmarować ciasteczka nożem do masła. Zanim lukier wyschnie przyczepiamy kolorowe cukierki. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCiągutki śmietankowe czyli domowe cukierki Pewnego popołudnia zachciało mi się czegoś słodkiego, domowego do kawy. A że miałam lenia na pieczenie ciasta, zrobiłam błyskawiczne cukierki. Wyglądem i konsystencją przypominają nasze pospolite krówki, ale smakiem są raczej podobne do "werthers orginal". Mocno śmietankowe, mocno słodkie, i mocno wciągające:) Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystkie mi niemal zjedli od razu:) Składniki
na moim stole...40dkg cukierków toffi,irysów lub krówek(nie ciągnących) 120 g margaryny 3 paczki ryżu preparowanego Przygotowanie: w garnku dużym topimy margarynę jak się roztopi margaryna to wrzucamy cukierki mieszamy aż się całkowicie rozpuści wsypujemy ryż i mieszamy dokładnie miałam nawet pomocnika....hihi(w podjadaniu z łyżki też) jak już dobrze i dokładnie wymieszane ... lepimy kulki,tylko
Swojskie jedzonkocałkowitego rozpuszczenia cukierków. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Biszkopty układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki
paapilotkaapyszne słodycze. Między innymi przepis na krem ze zsiadłego mleka z owocami leśnymi. Jako, że owoce leśne mam pomrożone i nie chciałam przed przymrozkami naruszać zapasów, zamieniłam je na cukierki - trufle i mleczko kokosowe pozostałe po serniku kokosowym , a jako nutkę owocową użyłam tych, które rosną w moim sadzie i cieszą zarówno(...)podniebienie. Smak jest zaskakujący, dzięki żelatynie zestalony, jednak bez przesady. Wspaniała alternatywa musu na śmietance lub jogurcie. Składniki: 400ml zsiadłego mleka 200ml mleczka kokosowego 100ml kwaśnej śmietany 6 cukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) 2 łyżki wrzątku 1/2 gruszki 1 śliwka 3 łyżki cukru 4 ciasteczka owsiane z orzechami 2 łyżki
Cakes By Kejtnam się rozpuszczą. U mnie trwało to ok 30 minut. Mieszamy łyżką od czasu do czasu, bo mogą nam się trochę przyklejać do dna. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukierków płyn studzimy. Następnie dolewamy do niego alkohol, przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie delektujemy się pysznym likierem
Walijskie Pichceniesłodycz zapewniają cukierki krówki. Z podanych proporcji przygotujecie 5 małych lodów. Dwuskładnikowe lody krówkowe Składniki: 200g jogurtu naturalnego 100g krówek Wykonanie: - krówki rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli część cukierków się nie rozpuści, masę przetrzeć przez sitko, a pozostałość wyrzucić - do masy krówkowej dodać jogurt, składniki dobrze wymieszać - masę przelać do foremek do lodów, zamknąć je (lub włożyć patyczek
Smakołyki Bereniki