cukierki - 1000 przepisów (strona:8/67)

Bakaliowe cukierki/batoniki 138

jakość niskokaloryczne ale na pewno zdrowe i stanowią świetną alternatywę dla innych gotowych słodkich przekąsek po które zdarza się niektórym sięgać w momentach kryzysu. Składniki (na około 30 cukierków): około 75g migdałów około 90g daktyli około 85g rodzynek hetmańskich (ta duża odmiana) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (maszynka pokazana na poniższym zdjęciu) i miksujemy na miazgę(...)przygotowaną masę rozsmarowujemy na foli spożywczej zakrywamy folią również górę naszych (przyszłych cukierków) i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę ostrym nożem kroimy masę na kawałki Inspirację stanowiło zdjęcie znalezione na stronie Wszystko o kuchni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka z czekoladą i cukierkami z orzechami + film 163

orzechami są znakomitym smakołykiem dla dzieci, świetną przekąską na podwieczorek do kawy czy herbaty a ich dodatkowym atutem jest łatwość ich wykonania. składniki na około 40 ciastek 200 g cukierków z orzechami ( typu kamyki ) 100 g gorzkiej czekolady 50 dag mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki zimnego mleka(...)szklanki cukru 125 g masła 3 jajka przepis Gorzką czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, pokrojone miękkie masło, cukierki z orzechami, cukier oraz cukier waniliowy, wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i wlewamy mleko. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki

Smakowite Dania
Pociąg z piernika 148

mąki 4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika dodatkowo: cukier puder sok z cytryny lub przegotowana woda barwniki spożywcze rurki waflowe do wagonika cukierki do wagonika cukierki dekoracyjne landrynki Wykonanie: Przygotować ciasto: Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotować. Masę trochę ostudzić(...)mieszam i ponownie dodaje sok do momentu aż gęstość lukru będzie mi odpowiadać. Sklejony pociąg zostawić na kilka godzin żeby zastygł a następnie udekorować go lukrem z barwnikami spożywczymi, cukierkami dekoracyjnymi lub czymkolwiek co się wam podoba

Mama Gotuje
Muffinki jaglano czekoladowe 159

cukru wanilinowego; - 90 g oleju; - 1 łyżka kakao; - 2 jajka – 100 g konfitury wiśniowej Krem: - 30 dag chudego twarogu; - 3 łyżki nutelli; Dodatkowo: – 3 posiekane cukierki czekoladowe Wykonanie: Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche(...)około 40 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Składniki na krem ubić na gładką puszystą masę. Na każdą muffinkę nakładać porcję kremu i posypać cukierkami. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Kukułczanka -likier 186

Składniki: 1/2 l  białej wódki 400 g cukierków kukułek 2 puszki mleka skondensowanego  niesłodzonego Wykonanie Cukierki wyjąć z papierków i włożyć do słoika, zalać wódką i potrząsać mocno zakręconym słoikiem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się cukierków w alkoholu. Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko skondensowane

O kuchni z uczuciem
Pieguski biszkoptowe 134

kiedykolwiek robiłam . Dodatek cukierków sprawia , że  zwyczajne biszkopty zamieniają się w kolorowe  pieguski . składniki na 15 ciasteczek niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 jajka cukierki mmsy przepis Całe jajka ubijamy bardzo dokładnie z cukrem , dodajemy do nich mąkę i wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze ( można(...)ciastka łyżką deserową , zachowując między nimi odległość co najmniej 1-2 cm . Ciastka pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut  , 3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy ciastka cukierkami

Smakowite Dania
Babka majonezowa z karmelową polewą 324

Składniki: 4 jajka szklanka cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka cukrowa Wykonanie: Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem(...)pieczenia, majonez i olej aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". W małym rondelku roztapiamy masło i wkładamy cukierki irysy. Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy

Pyry na Gaz
Orzechowe muffiny 249

kostki masła szklanka mleka 1 jajko  1szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło(...)rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia.  Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia

Lawendowe Niebo
Nalewka kukułkowa 586

Sama często je robię ale zazwyczaj na bazie owoców a dzisiaj mała odmiana bo przygotowana na bazie popularnych cukierków. W smaku bardzo karmelowa, pycha :) Składniki: - 500 g cukierków kukułek - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Cukierki wrzucamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą, następnie studzimy. Kukułkową masę przelewamy

Zainspirowana w kuchni
Na upał. Słodkie wspomnienia. Podróż w czasie. Semifreddo. 203

zapamiętanie, na wspólne popołudnie z bliskimi. SEMIFREDDO Z BEZAMI I MALINAMI  /przepis w cytuję za Liską / SKŁADNIKI 600 ml śmietany UHT 30% (schłodzonej) 100 g bezów 2 op. cukierków Maltesers 2 jajka - osobno białka i żółtka 3 czubate łyżki cukru pudru cukier waniliowy 100 g malin mrożonych   Jajka sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć(...)cukrem pudrem na kogel-mogel. Śmietanę ubić na sztywno. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Dodać cukierki, maliny, cukier waniliowy i pokruszone bezy. Masę przelać do miseczek (ja przelałam do formy keksowej). Zamrozić.  Po ok. 2-3 godzinach deser nadaje się do jedzenia. Można podawać z pokruszonymi bezikami i/lub sosem malinowym. Ja dorosłym podałam z ajerkoniakiem.  P.S. Jakiś czas

KUCHARNIA
Szyszki z ryżu preparowanego 215

się nimi zajadałyśmy. Szyszki z ryżu preparowanego  SKŁADNIKI: 125 g masła 500 g cukierków krówek 140 g ryżu preparowanego PRZYGOTOWANIE: Do rondelka włożyć masło, roztopić.  Następnie cukierki krówki odwinąć z papierków, dodać do rozpuszczonego masła, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukierków.  Zdjąć rondelek z ognia, wsypać ryż preparowany, dokładnie wymieszać.  Za pomocą łyżki

Kuchnia Danusi
Owsiany mazurek z masą z krówek 122

udekorowanym białą i deserową czekoladą. Kto planuje jeszcze dziś coś robić?"Kruchy spód:2 jajka80 g cukru50 g mąki kukurydzianej35 g płatków owsianych350 g maki pszennejDodatkowo:400 g cukierków - krówek waniliowych100 ml śmietanki 30%50 g czekolady deserowej50 g białej czekoladySposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy płatki owsiane i cukier, mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy(...)ugniatamy (można je również szybko wyrobić w robocie kuchennym). Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki,  co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Ciasto orzechowo - truflowe 2279

około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy, 300g cukierków trufli w czekoladzie, 250g orzechów włoskich (użyłam Helio), 1/3 szklanki cukru.  Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia(...)szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić.W 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć

Z miłości do słodkości
Ciasteczka witraże według Ewy Wachowicz 1285

bardzo mi się spodobały, choć co prawda większość pracy wykonał mój synek:) Do samego końca miałam jednak obawy czy cukierki aby na pewno się rozpuszczą, jednak całkiem niepotrzebnie! Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się na świąteczną dekorację stołu czy choinki a także jako słodki prezent... Składniki:z porcji otrzymamy ok.30 ciastek(...)mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia,3/4 szklanki brązowego cukru, 150g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki soli, łyżka cukru waniliowego,  jajko, 150g cukierków landrynek o różnych kolorach ( u mnie Verbena różne smaki).WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukry, jajko i masło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 259

między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Dziś(...)pieczemy 12 minut. W tym czasie segregujemy landrynki wg kolorów. Każdy kolor osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki.Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone w wycięte w ciastkach

Smakowity Blog Kulinarny