przesłodką bezę z kremem śmietanowym i jeszcze słodszymi dodatkami. Wszystkiego dobrego Kochani!!! Składniki: 6 białek 340 g cukru dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram cukierków Werther’s Original Soft Caramels 5 łyżek mleka kiwi i inne słodkie dodatki Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Ubitą masę(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 100-120 stopni przez ok. 60 -90 minut. W zależności od piekarnika. Pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Cukierki rozpuszczamy w gorącym mleku na płynny karmel. Kiwi i inne słodkie dodatki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na wystudzoną bezę wykładamy na dno sporą ilość karmelu następnie bitą
Życie zaczyna się w kuchnimasła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 100 gram cukierków Werther’s Original Przygotowanie: 1,5 szklanki mleka gotujemy z masłem, cukrem, cukierkami i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy lub mieszamy rózgą z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż powstanie nam taka zwarta budyniowa konsystencja
Życie zaczyna się w kuchnipieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego - 1 łyżka skórki pomarańczowej - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym - 6 cukierków karmelowych (typu krówka) - 2 laski rabarbaru dodatkowo 15 g masła do wysmarowania blaszki- duża tortownica WYKONANIE: - masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem aż mocno zbieleje, dodajemy cukier puder(...)ucieraj, dodaj konfiturę i śmietanę, ciągle ucieraj - białka ubij na sztywno i delikatnie wprowadź je do masy maślanej - do wysmarowanej tortownicy przelej połowę ciasta, poukładaj pokrojone na mniejsze kawałki cukierki karmelowe, wylej resztę ciasta, na sam wierzch poukładaj cienkie kawałki rabarbaru (pamiętaj aby rabarbar pokroić cienko, jeśli położysz zbyt duże i ciężkie kawałki, ciastu będzie ciężko urosnąć) - ciasto pieczemy
SMYKWKUCHNIbędę pytać czy są chętni, bo myślę że będzie ich dużo i już mi nic nie zostanie;) Składniki: mleczko kokosowe – 300 ml nasiona chia – 3 łyżki 10 sztuk cukierków Werther’s Original Soft Caramels 5 łyżek mleka 3,2% truskawki mięta Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy. Zostawiamy(...)nasion. Wkładamy do lodówki na około 5 godzin lub całą noc. Po tym czasie pudding przekładamy w pucharki lub szklanki do 3/4 wysokości. na wierzch wylewamy karmel, czyli rozpuszczone cukierki w mleku. Przyozdabiamy truskawkami i listkami mięty. #swiatkarmelu #softcaramels
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczki sody szczypta soli 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego (niekoniecznie) Dodatkowo: około 100g grubo posiekanej białej czekolady lub kolorowych cukierków typu lentilki 1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy ponieważ rosną podczas pieczenia. W wierzch ciastek powciskać posiekaną białą czekoladę lub kolorowe cukierki. 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170C na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika proste, MEGA CZEKOLADOWE ciastka odstawić co przestygnięcia. Udanych
Mała Cukierenkagramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę i rodzynki posiekaj drobno, włóż(...)pisaka cukierniczego. Namaluj nim drzewo. Z zielonej masy cukrowej zrób małe listki. Udekoruj nimi gałęzie drzewa. Następnie zrób gniazdko. Na koniec, zanim jeszcze krem zastygnie, umieść w gnieździe cukierki w kształcie jajek. Na koniec rada dla początkujących: Aby powierzchnia Twojego mazurka była gładka i lśniąca, łopatkę do nakładania kremu umieść w wysokiej szklance z gorącą, przegotowaną wodą
Garniec Magaliecukru pudru 2 żółtka na wypełnienie: słoiczek dżemu "ananas i marakuja" Stovit 150 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 plastry ananasa z puszki kilka kolorowych cukierków Składniki ciasta szybko posiekać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na papierze na kształt prostokąta. Z mniejszej części uformować dwa cienkie paski i zapleść jeden(...)delikatnie zsunąć z papieru. Środek wypełnić dżemem. Czekoladę połamać do miseczki, zalać mlekiem i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać wierzch ciasta, zostawiając ramkę. Na górze ułożyć cukierki i kawałki ananasa. A przy okazji Świąt firma Stovit organizuje konkurs, w którym do wygrania jest wiele fajnych nagród, zachęcam do udziału (kilk
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok jabłkowo - miętowy(...)się składników. Złożenie ciasta: W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową. Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu. Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem. Galaretka jabłkowo miętowa: Do garnka wlewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta
VioletoweKucharzeniemasa to nie tylko budyń czekoladowy, ale i coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka 300g cukierków kukułek 4 budynie czekoladowe 200g miękkiego masła 2 łyżki kakao 100ml likieru śmietankowego (u mnie „chlust” rumu) 350g herbatników typu petit beurre słoiczek 200ml wiśni(...)kompotu lub zalewy Do większego rondelka wlewamy pół litra mleka i na najmniejszym ogniu rozpuszczamy w nim kukułki. Co jakiś czas mieszamy. W pozostałym mleku rozrabiamy dokładnie budynie. Gdy cukierki się rozpuszczą (może nam to zająć kilka minut), zwiększamy ogień. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową i dokładnie mieszamy aż do zgęstnienia. Gdyby powstały nam grudki, można całość
Smaki Na Talerzukawałki. Wszystkie owoce i warzywa umieść w wysokim naczyniu, wlej wodę i zmiksuj/zblenduj. Śląskie maszkety: oblaty i dekle (pyszne), szkloki (cukierki: winogronowe, rabarbarowe, kakaowe i kawowe), kopalnioki (cukierki ziołowe barwione węglem, bardzo smaczne, świetny pomysł, aby umieścić je w małym wagonie z kartonu), przyprawa do dań mięsnych (przyda się do różnych, wegetariańskich kotletów). na odwrocie dekli
Qlinarnie i Qlinarniełyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji Przygotowanie; Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem i orzechy, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm(...)nasączamy herbatą, smarujemy kemem, następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami a boki obsypujemy mielonymi orzechami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Zresztą sami spróbujcie! (2 porcje) 90g płatków owsianych górskich (3/4 szklanki o pojemności 200 ml) 300 ml mleka (*) Dodatkowo: syrop toffi (do smaku; polecam Victoria Cymes ) 2-3 cukierki toffi lub krówki Wieczorem do miseczki (**) wsypać płatki owsiane. Płatki zalać mlekiem i wymieszać(...)Całość przykryć folią spożywcą i odstawić w chłodne miejsce. (Niekoniecznie do lodówki.) Rano płatki opcjonalnie podgrzać (ale nie gotować) i wymieszać z syropem toffi. Na końcu dodać pokrojone cukierki. (*) Można użyć wody, ale ze względu na smak zalecam jogurt, mleko roślinne bądź zwierzęce. (**) Można użyć słoiczka z nakrętką, wtedy mamy szybkie i zdrowe śniadanie, np. do pracy
Di gotujelikier jeszcze się "przegryza", ale przepis już sprawdzony. Składniki: 1 kg cukierków "Kukułki" 500 ml spirytusu 500 ml wody + 100 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej Cukierki odwinąć z papierków i przełożyć do garnka. Dolać 500 ml wody. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i mieszać do rozpuszczenia kukułek. Zdjąć z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej
Codzienna kuchnia niecodziennaSzyszki Składniki: 80 gr ryżu preparowanego, 125 g masła, 400 g cukierków krówek. Wykonanie: Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy krówki i ciągle mieszając musimy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Do masy dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy łyżką. Z powstałej masy formujemy szyszki i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu. Smacznego
paapilotkaaświetnie nada się na prezent pod choinkę. Ma piękny kolor i pachnie nieziemsko. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, wystarczą dwa składniki! :) Składniki: 250ml wódki 100g cukierków miętowych Cukierki rozkruszamy, wsypujemy do słoika i zalewamy wódką. Słoik zakręcamy. Odstawiamy na kilka dni, mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy najlepiej na około 3 tygodnie, albo chociaż na tydzień :) Gotowe
Czerwona Porzeczka