klik>> . Większe torebki w których znajduje się czekoladowy mikołaj zostały zrobione z kartki A4, mniejsze zrobiłam z połówki kartki a te najmniejsze (mieszczą się z nich dwa cukierki) zrobiłam z 1/4 kartki. W każdej torebce zrobiłam dziurkę dziurkaczem i przeciągłam przez nią wstążkę. Karton obkleiłam papierem do pakowania prezentów, oraz przykleiłam do niego za pomocą kleju
Pani domowaserze, skąd krowa bierze mleko, ile chipsów chowa się w ziemniaku, a to nie koniec. Jeśli chcesz się przekonać ile sardynek mieści się w puszce, czy żelki to cukierki, to musisz zajrzeć do działu "jedzenie". Dział "w domu" to odpowiedzi na pytania takie jak: skąd się bierze światło w żarówce, prąd w baterii, co było pierwsze widelec, czy łyżka
kruche babeczkiwyrastania ustawiłam je w okolicy rozgrzanego kominka...? Do środka dałam serka, bo akurat jedno opakowanie po sernikach zostało, i data ważności groziła mi już palcem. Spośród masy cukierków, które C. wysypał do miseczki w ramach Świąt, wyłuskałam pozostałe krówki, i je też do drożdżówek dorzuciłam. W końcu na ten szary styczeń przyda się odrobina słodyczy... Bułeczki są pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzekajmak. Postanowione! Będzie rolada z kremem kajmakowym. A ponieważ miałam puszkę masy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu. Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka
Obiad gotowyprzedłużyła;) Ale postaram się szybko nadrobić wszystkie zaległości w blogowaniu. Czy pisałam już kiedyś, że lubię jadalne prezenty? Właśnie taki dostaliśmy od brata. Zgadnijcie, co to było:) Czekolada? Cukierki? Tort?... Nie! to była ryba. Tak, tak, dostaliśmy rybę - piękną, dużą, wędzoną na zimno gorbuszę. Paweł, dziękuję:*!!! Gorbusza jest rybą z rodziny łososiowatych, ma niedużo ości i bardzo smaczne
Obiad gotowylodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować boki tortu, zrobić szprycą rozetki. Na torcie ułożyć opłatek i udekorować cukierkami, bezami i śnieżynkami. Rada: Opłatek położyć na torcie przynajmniej na ok 2 godz przed podaniem. Ja robiłam zdjęcia zaraz po udekorowaniu i widać, że opłatek jest jeszcze lekko pomarszczony
Smakołyki Asinormą, ale w takim "zdrowym" ujęciu. Co to znaczy? Znaleźć równowagę i umiar to najważniejsze, aby nie przeginać w żadną ze stron. Aby jednego dnia nie rzucać się na cukierki i chipsy a przez kolejne 6 dni jeść sałatę i gotowanego kurczaka. Aby przez dwa tygodnie nie objadać się tłustymi tortami i nie zajadać obfitych kolacji
SMYKWKUCHNICzasami bywa tak, że mam ochotę na coś słodkiego..... i nie mówię tu o czekoladzie lub cukierkach. Wtedy najlepiej sprawdza się ciasto francuskie. Dzięki niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody
Amatorka kuchennaotrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodajemy do niej jajko, a następnie suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Formujemy lekko spłaszczone kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach układamy czekoladowe cukierki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciasteczka wyciągamy z piekarnika w momencie podpieczonych brzegów, nie możemy ich za długo przetrzymać ponieważ będą
Życie zaczyna się w kuchniTakie danie miało wyżywić ciężko pracującego człowieka, w warunkach ograniczonych zasobów. Tutaj wszystko musi być praktyczne nawet sztuka. I nie prawda, że tu jedzą węgiel. Węgiel dodają, ale do cukierków. Danie figuruje na liście produktów chronionych więc moja kryzysowa wersja, nie do końca identyczna, więc jeśli ktoś się będzie burzył to możemy równie dobrze posłużyć się inną nazwą
Kryzysowa Książka Kucharskasię nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika. Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Czekamy aż lekko przestygnie i polewamy ciasto. Ja pokroiłam ciasto kiedy polewa była jeszcze płynna jednak po włożeniu do lodówki
Radość kipiąca uśmiechem.Później tylko skubałam, skręcałam i rolowałam. Gdyby przyszło zrobić je w tym samym momencie, to straciłabym sporo czasu na czekanie aż troszkę stwardnieje. A jak się rozchodzą... szybciej niż cukierki na choince 😍 Składniki: 120g masła 2 żółtka 230g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru z wanilią barwnik zielony i czerwony Sposób przygotowania: 1.Mąkę
Kuchnia w czekoladziemiętowymi i wodą. Ilość wody zależy od ilości gęstego lukru, jaki pozostał. – Należy dodawać ją powoli, aby zbytnio nie rozrzedzić lukru. – Polukrowane pierniczki ozdobić kolorowymi cukierkami i posypkami
To co kochamcynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny – 1/2 szklanki płatków migdałowych – 5 łyżek brandy – 3 łyżki dżemu
To co kochamstarają się mądrze zarządzać słodyczami w diecie dziecka, są wystawieni na ciężką próbę. Bo słodycze to ciągle nadal najczęstszy i najłatwiejszy prezent dla dziecka. Nic łatwiejszego jak kupić cukierki czy czekoladę. Słodycze są na wszelkich świątecznych imprezach, w paczkach z prezentami od znajomych, w przedszkolu, w pracy… czekoladowe mikołaje czyhają z każdej strony. Uwaga! macie prawo głośno mówić
Cooking for Emily