jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą - przepis Rabarbar: 2-3 łodygi rabarbaru 1/2 szkl. wody 2/3 szkl. cukru Rabarbar pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty. Odcedzić. Ciasto: 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)suche i składniki mokre. Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie. Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek. Beza: 2 białka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę. Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowotradycyjnie olej - ale mi takie bardziej smakują :) Składniki połączyć - smażyć naleśniki. Przełożenie: powidła śliwkowe - słoiczek oraz jabłka smażone z rabarbarem; 0,5 kg jabłek 3-4 łodygi rabarbaru cukier - ilość wg upodobań Rabarbar oczyścić, jabłka obrać - pokroić. Smażyć do momentu, aż owoce się rozpadną - dosłodzić cukrem. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia(...)12naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe. Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem. Piec około 20-25 min w 150 stopniach. Proponuję podć z sosem migdałowo-rumowym Sos migdałowo - rumowy: 1 szkl. napoju migdałowego Alpro 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru troch wody do rozprowadzenia mąki 30 ml rumu Napój
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek(...)Przygotowanie: Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła. Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut. Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć
kolorowotorcikowoPrzepis na biszkopty - porcja na 6-7 biszkoptów 3 jaja 50 g cukru szczypta soli 0,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta(...)formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta skórka z cytryny Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową - połączyć. Krem wyciskać szprycą lub smarować na połowie placuszka, położyć owoce - złożyć. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoPierogi z truskawkami i ? cukrem kokosowym oraz różanym CIASTO: 400 g mąki 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: truskawki cukier biały cukier kokosowy Royal Brand W każdy placuszek kłaść truskawkę lub dwie małe, posypać mieszanką cukrów - skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną(...)ktoś woli - jogurtem Można posypać cukrem różanym - przepis TUTAJ
kolorowotorcikowoPrezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę(...)zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć na 30-40 min. do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta
kolorowotorcikowoszkl. mąki pszennej 125 g masła 3 łyżki cukru 3 jajka 2 szklanki mielonego maku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30% budyń waniliowy 1 śmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko(...)owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij
kolorowotorcikowoBiszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić(...)tortownicy średnicy 28 cm. Piec w 160 stopniach około 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany
kolorowotorcikowoPozostając dalej w klimatach walentynkowych, dziś mam dla Was przepis na misie-lubisie, a może misie-kochanisie ? Jak wolicie, tak nazywajcie ! Składniki: 100 g masła 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub zamiennie śmietanki 30% dodatkowo: pisaki cukrowe Dr. Oetker inne dekoracje Wykonanie: Formę(...)grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy. Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano
kolorowotorcikowoznalazł coś dla siebie. Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko(...)posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Przyciąć do kształtu
kolorowotorcikowowykonaniu i dość proste w przygotowaniu. Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe(...)wrzątku Ponadto: * około 0,5 kg truskawek * cukier puder Wykonanie: Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając
kolorowotorcikowomaxa w tym roku. I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ... Składniki na tortownicę średnicy 20 cm Biszkopt: * 4 jajka * 4 pełne łyżki cukru * 5 pełnych łyżek mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać(...)stopniach około 20 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i odkroić wierzch. Biszkoptowy blat ponownie spiąć obręczą. Masa: * 300 ml śmietanki 30% * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać zimną wodą, tak by płyn przykrył proszek. Odstawić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, dolewając odrobinę wrzątku. Śmietanę, mocno schłodzoną ubić na wolnych obrotach. Do ubitej
kolorowotorcikowowersji słodkiej. Skorzystałam z przepisu znalezionego na innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę zmienić proporcje. Tarta się udała, jednak następnym razem muszę dodać mniej cukru niż było w przepisie. Ciasto zniknęło szybko, więc jestem zadowolona :) Składniki: [przepis stąd ., ale z moimi poprawkami] 450 g mąki 140 g masła 1 żółtko 60 g cukru pudru szczypta(...)soli 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka masła do formy 4 jabł ka 150 g cukru 2 jajka 250 g śmietanki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Wykładamy je do lodówki na godzinę. 2. jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. 3. Jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy cukier i cynamon
Pasja Smakufajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd ] : 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść(...)nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. 3. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć z łyżką cukru i serkiem mascarpone. 4. Do masy dodać ubite białka i łyżką powoli wymieszać, aż powstanie jednolita masa. 5. Większą część śliwek umyć, rozkroić
Pasja Smakurobiło. Po przewertowaniu maminego zeszytu wybór padł jednak właśnie na nie. Przyjemne, świąteczne, zwłaszcza ze względu na składniki. Składniki: Kruche ciasto: kostka margaryny 3 żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa(...)jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru Wykonanie: 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony placek i przełożyć drugim. Masa orzechowa: 15 dag zmielonych orzechów 1/2 szklanki mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Orzechy sparzyć mlekiem. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, później dodać
Pasja Smaku