Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa(...)pomarańczowy Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 30 minut (temp. 200 stopni) W tym czasie przygotowujemy bezę: - 3 białka - 70 g wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa
SMYKWKUCHNIPieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.... Kochani wydaje mi się, że nie trzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehh Przepyszne ;-) składniki: - jabłko wydrylowane - orzechy włoskie - 2 łyżki masła - cynamon - kardamon mielony - 3 łyżki syropu różanego - łyżka serka mascarpone - płatki migdałowe Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę(...)wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut. na bezę migdałową: - 1 białko - szczypta soli - 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego - 1 łyżeczka brązowego cukru - 2 łyżki płatków migdałowych - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białko ubijamy z solą, na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy płatki migdałowe. Wykładamy
SMYKWKUCHNIkwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego, 150 g białego sera, 1/2 laski wanilii, 2 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 25g cukru pudru, 200 g wiśni nadwiślanki ChNP. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem(...)odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem. Kruszonka: 25g mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru, łyżka masła. Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościZnudziły mi już się tradycyjne ciasta drożdżowe, dlatego postanowiłam podać je jako tartę. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców;) Ciasto: 200g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 30g cukru, 1/3 szklanki mleka, 15g masła, jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier i jajko. Do letniego mleka dodać masło oraz wkruszyć drożdże. Wymieszać i dodać do mąki. Wymieszać(...)lnianą ściereczką. Następnie ciastem wylepić dno i boki formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 28cm. Nadzienie: 250g białego sera, 1/2 szklanki mleka, 100g cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 3 krople aromatu cytrynowego, 2 jajka, 200g wiśni nadwiślanki ChNP, 1/2 szklanki malin, 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Ser zmielić, zmiksować
Z miłości do słodkościminut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 50g gorzkiej czekolady, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić(...)przekroić w poprzek, jak eklery. Wiśnie wypestkować, dodać cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościzmielenia( nie z wiaderka). Sernik z wiaderka używam do serników na zimno. Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 7 szt jajek 80 g margaryny lub masła 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szt budyń waniliowy 250 g borówki amerykańskiej 1-2 łyżki cukru Lukier 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny borówki do dekoracji Przygotowanie(...)Borówki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Margarynę roztopić. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, budyń w proszku i wymieszać. Dodawać porcjami twaróg i mieszać. Wlać roztopioną zimną margarynę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu 150 g borówek wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać
Ala piecze i gotujejest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g czerwonej porzeczki(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut w temp. 190st. Beza: 5 białek, 200g cukru
Z miłości do słodkościroku wyjątkowo obrodziły, więc jakoś trzeba je zagospodarować. Zrobiłam frużelinę która jest świetnym dodatkiem do deserów, przekładania tortów, gofrów oraz jako dodatek do racuchów. Nie dodawałam dużej ilości cukru więc nie jest za słodka. Żeby mieć pewność, że się nie zepsuje poddałam pasteryzacji. Składniki: 1 kg borówki amerykańskiej 250 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki sok z cytryny(...)łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Borówki oczyścić, przełożyć na durszlak i przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, przemieszać. Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do borówek
Ala piecze i gotujemąki, dzięki temu będzie trwalszy. Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki z budyniem i owocami Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli masa budyniowa 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 375ml mleka 2 łyżki cukru 30g masła dekoracja 80g jagód 180g malin masło(...)wysmarowania foremek mąka do podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek
Smakołyki Berenikismak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram jagód 400 gram malin WYKONANIE Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki(...)dodajemy do mąki. Dodajemy cukier. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto
OstryKęsktóry gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe owoce: ostatnie już truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne nektarynki i kiwi. Owoce potraktowałam bezbarwną polewą żelujacą, dzięki której ładnie błyszczą i nie wysychają. *klasyczny krem pasticcera(...)podczas krojenia ciasta. Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera Kruche ciasto (tortownica 24 cm): 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietawłasnoręcznie. W myśl tej zasady zrobiłam domową bombonierkę z 4 rodzajami trufli. Składniki: TRUFLE 1 tabliczka gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat rumowy (jeżeli macie w domu rum, polecam zastąpienie wódki i rumu właśnie prawdziwym rumem) TRUFLE 2 tabliczka gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów(...)miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao łyżeczka chilli łyżeczka słodkiej papryki TRUFLE 3 tabliczka mlecznej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy TRUFLE 3 tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki
Brzuszki Łakomczuszkideser. Na bazie jaj, śmietanki i wanilii, z chrupiącą skorupką. Czego chcieć więcej? Składniki: 400 ml śmietanki 30-36% 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru brązowy cukier do karmelizowania W rondelku podgrzewamy śmietanę, mlekiem i wanilią. W tym celu wanilię kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka wraz(...)ogniu do momentu aż będzie ciepły. I uwaga! Nie możemy doprowadzić do wrzenia. Wyłączamy z ognia i czekamy aż nasz mleczny wywar ostygnie. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem. Do ubitych żółtek wlewamy powoli, cały czas mieszając, śmietanę z mlekiem. Mieszamy dokładnie całość i ponownie przelewamy do garnka, podgrzewamy i uważamy by przypadkiem
Mango Papajaświeże owoce, u mnie są to jabłka i nektarynki ale równie dobrze mogą być truskawki, maliny... budyń waniliowy zrobiony z połowy opakowania (i składniki na budyń czyli mleko i cukier) cynamon 50 gram mąki 30 gram cukru 40 gram masła 5 łyżek cukru trzcinowego i 2 łyżki masła do smażenia owoców, sok z połowy limonki(...)Jabłka i nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier trzcinowy, dwie łyżki masła i sok z limonki. Smażymy owoce 5-10 minut do miękkości. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukier, mąkę i masło oraz szczyptę cynamonu mieszamy dokładnie aż powstanie nam kruszonka (czyli ciasto niezbyt związane, duże okruchy masy
Mango Papajapisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru 1 łyżka stołowa startego parmezanu Puree: 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo wielokrotność małych) czubata łyżka stołowa chrzanu sól 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być zbyt(...)rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać do zupy
OstryKęs