cukier - 7600 przepisów (strona:56/507)

Pijak 165

Ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki suchego maku 1 margaryna aromat migdałowy Masa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 litra mleka 1 margaryna 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cappuccino (my dodajemy orzechowe(...)wódka lub herbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :)) Polewa czekoladowa: 4 łyżki margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru + paczka biszkoptów (mogą być wyschnięte)                 Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników

Kolizje Smaków
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią 164

tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku!  :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek(...)pieczenia i cukier waniliowy. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Białko ubijamy na sztywną pianę i na sam koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną olejem, trzymamy na średnim gazie. Kiedy patelnia nam się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta. Podczas smażenia musimy uważać by nie przypalić naszych pysznych racuchów

Kolizje Smaków
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 173

śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się  ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki 2 łyżki kefiru 5 żółtek łyżeczka skórki startej cytryny 1/2 kostki masła Przełożenie: 2 małe słoiczki musu jabłkowego śliwki (nam starczyło 700gram na tortownicę o średnicy 28cm(...)Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru Najpierw przygotowujemy zaczyn: w 3 łyżkach letniego mleka rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Radzimy przygotować go w wysokim naczyniu, gdyż zaczyn dość intensywnie rośnie. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy pół kostki masła i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie

Kolizje Smaków
Kremowy słodki ryż z prażonymi migdałami 145

ponieważ nie miałam tego likieru, więc u mnie jest bez, ale i tak jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania. Składniki: 400 ml odtłuszczonego mleka 30 g cukru pudru  40 g ryżu 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki blanszowanych migdałów łyżeczka brązowego cukru   Wykonanie: Mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy cukier puder(...)Podgrzewamy na średnim ogniu i  mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.W tym czasie na małej

Gorący kąsek
Dżem z pomidorów i chilli 182

swój własny dżem w domu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy. Podstawowa, tradycyjna receptura , która znalazłam na stronie GreekTastes , składa się jedynie z pomidorów, cukru i soku z cytryny . Ja słodkie smaki lubię wtedy, gdy zostały zrównoważone przez nuty pikantne - stąd zdecydowałam się na zaostrzenie dżemu poprzez dodanie chilli, czosnku i imbiru i przełamanie smaku(...)tego nie robiłam) 1 duża cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki 1 i 1/2 łyżki oliwy 140 ml octu z czerwonego wina 150 g drobnego cukru 1 papryczka chilli drobno pokrojona 1 łyżeczka soli 2,5 cm. świeżego imbiru, obranego i startego na tarce Przygotowanie: Na patelni lub w średnim garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Panforte - włoski piernik 581

sztuk goździków rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha do pieczenia o średnicy 20 cm, lub kwadratowa o boku 20 cm, ja użyłam silikonowej Przygotowanie: Nagrzej piekarnik(...)żaroodpornej misce wymieszaj migdały, orzechy oraz wybrane suszone i kandyzowane owoce (większe pokrojone w paseczki). Dodaj goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao oraz mąkę. Wymieszaj, Wsyp cukier do rondla z grubym dnem, dodaj miód oraz masło i powoli rozpuść na bardzo małym ogniu. Pomaga mieszanie silikonową łopatką. Zdejmij mieszankę z ognia i wlej do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj całość

Chilli Czosnek i Oliwa
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 233

zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze nie raz :) P.s. Właśnie piekę dla Was kolejne(...)Zapach dochodzący z kuchni jest obłędny! Polvorones - przepis na podstawie przepisu ze strony hiszpaniaportal.pl na 26 ciasteczek Składniki: 200 g smalcu (roztopionego i ostudzonego) lub miękkiego masła 110 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów (lub pokruszonych płatków migdałowych, ja tym razem wykorzystałam gotowe posiekane migdały bez skórki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Clafoutis - ciasto z wiśniami 168

pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż(...)wiśni (lub ciemnych czereśni) 250 ml tłustego mleka 60 ml śmietany 30% tł. 4 łyżki przesianej mąki (typ. 450 lub 500) 4 jajka, ogrzane do temperatury pokojowej 125 g cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Żaroodporne naczynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet Cesarski - Kaiserschmarren 366

Pyszny omlet, na puszystym, delikatny m cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem. Przepis pochodzi ze strony  Wielkie Żarcie .  Z przepisu wyjdą nam 2 omlety średniej wielkości. Polecam! :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2,5 łyżki cukru 2 żółtka 2 białka szczypta soli rodzynki cukier(...)puder masło do smażenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, mleko, cukier, żółtka i rodzynki mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie delikatnie mieszamy wszystko z pianą białkową. Ciasto powinno być dość luźne, gdyż zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy połowę ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem

Czerwona Porzeczka
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 243

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie. Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi(...)inne orzechy będą pasować do tego wypieku. Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm. Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą Składniki: 210g mąki pszennej 30g cukru pudru 100g masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 500g śliwek 100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać

Smakołyki Bereniki
Puszysta kasza manna z malinami 166

kaszy manny i malin. Porcja zniknęła w kilka chwil... takie było dobre ! Składniki: * 1 szklanka mleka * 2 łyżki kaszy manny * 50 g białej czekolady * 120 ml śmietanki 30% * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1 szklanka malin * 1 łyżeczka żelatyny * wrzątek Wykonanie: Mleko zagotować z łyżką cukru i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę manną, cały czas mieszając. Kaszę(...)gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę - połączyć składniki. Odstawić do wystygnięcia. Maliny zmiksować z łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ( w około 50 ml ). Połowę płynu dolać do zmiksowanych malin, drugą połowę do kaszy manny. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy many - delikatnie wymieszać. W pucharkach/szklankach układać porcję kaszy manny, mus malinowy, znowu kaszę

kolorowotorcikowo
Pączusie w polewie czekoladowej 188

tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy(...)zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy

prawdziwe jedzenie
Pączki z różą 206

róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki(...)ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta

prawdziwe jedzenie
Bezowe torciki jabłkowo-gruszkowe 134

torcików były karmelizowane w miodzie z migdałami plasterki jabłka i gruszki. Ahh co za rozkosz, musicie wypróbować :) Na 3 torciki: 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 3 kopiaste łyżki serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki miodu gryczanego łyżka miodu pitnego łyżka pokrojonych drobno migdałów(...)jabłko gruszka Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka tworząc 6 krążków o średnicy mniej

Mienta blog
Sernik 168

smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki na ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie(...)Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy

PastelFood