pory często z niego korzystam. Kostki pięknie się prezentują obok innych ciast i ciasteczek. Stanowią doskonałą ozdobę każdego stołu. Ciasto: 25 dag g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie(16g) cukru wanilinowego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 żółtka Masło, cukier, cukier(...)wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC. Polewa: 12,5 dag masła 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 10 łyżek cukru 3 - 4 łyżki kakao Wszystkie składniki ogrzewać na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej polewy. Do obtaczania: 30dag wiórków kokosowych Wystudzone ciasto pokroić. Każdą kostkę zamoczyć w polewie
Praktyczna plmoże być bez dodatków albo z dodatkiem kakao zastąpić łaciatą babkę. 1 mała szklanka (200 ml) jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir) 1 szklanka oleju 2,5 szklanki cukru 1 podwójne opakowanie cukru wanilinowego 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek jagód lub inne owoce cukier puder do posypania Do odmierzenia(...)jogurtu, oleju, mąki i cukru należy użyć tej samej szklanki (200 ml). Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu. Mieszać łyżką tylko do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Wylać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem
Praktyczna plRolada biszkoptowa z jagodami i budyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie. Potrzebujemy: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka) ok. półtorej szklanki jagód Cukier puder do posypania Jajka ubić(...)cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie
Praktyczna plSzarlotka na kruchym cieście z budyniem... Składniki:na blachę 20x30 800 g mąki u mnie tortowa 2 jajka 3 łyżki śmietany 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 4 duże kwaśne jabłka cynamon cukier waniliowy' 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 750 ml. mleka Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy, drugą(...)rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze. Nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. 700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych
NaKońcuJęzykapierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać tutaj . składniki: 230 g margaryny lyb masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam Wodzisław maliny ok 300 g 3 łyżki brązowego cukru Składniki(...)przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już
Monia miesza i gotujemąż domaga się szybkiej powtórki. Naleśniki pełnoziarniste: 2 ekologiczne jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 1 łyżka rozpuszczonego masła 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, oranżady lub jasnego piwa olej do smażenia Karmelizowane gruszki: 4 duże gruszki 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)łyżka śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy z obiema mąkami. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni mocno rozgrzewamy olej – w ilości nie większej niż
Poezja smakuzimnego masła pokrojonego w małe kawałki (niesolonego) - 3 jajka Nadzienie: - 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold) - garść rodzynek - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki jasnego curku trzcinowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - biały cukier - jajko Składniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę, nie dopuszczając by masło nam się zbyt ociepliło. W składnikach celowo nie ma cukru. To dlatego(...)lodówki (dzieki temu łatwiej będzie się nam je wałkowało). W międzyczasie obieramy jabkła, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy rodzynki, cynamon oraz cukry. Całość starannie mieszamy, tak by każdy kawałek jabłka pokrył się cynamonem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki. 1/4 ciasta odkładamy na bok, pozostałą część rozwałkowujemy
W mojej holenderskiej kuchnitowarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka 14 g suchych drożdży Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki łyżeczka cynamonu Na wierzch: 4 jabłka garść orzechów laskowych(...)Masło rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka i cukru aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się kryształków, studzimy. Dodajemy jajka i drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja zwykle przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i chowam do wyłączonego piekarnika - ryzyko przeciągów jest tam minimalne ;) Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy porcjami mąkę, miksując jednocześnie
sama złodyczidealne do tej szarlotki, za to nabyłam antonówkę, równie kwaśną i twardą jak szara reneta. Szarlotkę wbrew pozorem robi się szybko, jabłka wystarczy zetrzeć na zwykłej szatkownicy dodać cukier, cynamon, a ciasto zagnieść wyłożyć na blaszkę na to jabłka przykryć ciastem i gotowe do pieczenia. Natomiast jeżeli chodzi o smak jest zupełnie inny od tego, który jest(...)drugiej strony to właśnie cały urok tej szarlotki tkwi w tym że jabłka są w plasterkach, co nadaje niepowtarzalny urok. Ciasto 50 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3 łyżki śmietany (kwaśnej) 2 żółtka 2-3 kg jabłek cukier cynamon Składniki ciasta zagnieść, podzielić na pół. Blaszkę wysmarować tłuszczem wyłożyć połowę ciast. Blaszkę
RAROSSAbezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu(...)waniliowego z cukrem 5 dużych jabłek cynamon Beza 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy . Ciepłym budyniem zalać
RAROSSApachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany(...)galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: B iszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane
RAROSSAPączki produkcji J mojej mamy, są przepyszne puszyste długo zachowują świeżości. Natomiast przepis zaczerpnięty z książki „Domowe ciasta i ciasteczka” SKŁADNIKI 50 dag mąki 5 dag (3 łyżki) cukru 6 dag margaryny 2 całe jaja i 3 żółtka szklanka mleka 5 dag drożdży 1/2 słoika powideł lub dżemu 1 łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu(...)smażenia cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i połową mleka (letniego). Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całe jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodać szczyptę soli. Do przesianej mąki dodać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, ubite jaja i ocet. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić
RAROSSAsmaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny Lub zamiast bitej śmietany(...)krem budyniowy Sposób przygotowania: biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć
RAROSSAKlasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone(...)śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Całość wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Masę nałożyć do papilotek
wyzwania kuchenneskórką z cytryny. Mięciutka i pachnąca, o pięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder Rodzynki zalać wrzątkiem(...)małej misce wymieszać drożdże z połową mleka, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże się spieniły. W rondelku rozpuścić masło i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, rozczyn z drożdży, skórę z cytryny i resztę mleka. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem
wyzwania kuchenne