cukier - 7600 przepisów (strona:54/507)

Fale Dunaju ze śliwkami 179

fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe(...)łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej

Salonik smaków
Ciasto orzechowe 174

jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity.  Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła dodając odrobinę wody lub mleka oraz cukier. Gotową polewą polewamy ciasto. Smacznego

Salonik smaków
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 206

truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno  z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI    300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody  2 łyżeczki cukru(...)łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.   Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukier i dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik z czekoladą 138

sernik , który nie może się nie udać :) SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm) Spód sernika: 100g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru Masa: 450g twarogu śmietankowego 2 jaja 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady   PRZYGOTOWANIE   Składniki na spód sernika miksujemy(...)wykładamy na dnie foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy bez ugniatania. Miksujemy ser, jajka i cukier waniliowy. Stopniowo dosypujemy cukier puder wymieszany z mąką kukurydzianą. Kiedy składniki się połączą wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę. Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 80-90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w foremce

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami 228

mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao Krem 250 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego sok z 2 limonek Do dekoracji(...)250g borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce :) listki mięty PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę mieszamy z kakao, dodajemy zimne masło, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka - wyrabiamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je  formując koło większe od foremki. Formę do tarty

Moje Kuchenne Rewelacje
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 297

c4f44b;border-color:#9dc33c;border-radius:5px;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px" target="_blank"> DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CUKIER + MASŁO + CZEKOLADA (5 min): do małego rondla (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy 3 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Rozpuszczamy cukier w wodzie na małym ogniu. Kiedy syrop stanie się(...)zrobić: > https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M 3. UBIJANIE BIAŁEK (3 min): do wysokiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo 2 łyżki cukru i łyżeczkę soku z cytryny (chociaż to drugie nie jest niezbędne), cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji (nie ubijajcie zbyt długo

Nerds Kitchen
Francja, czyli śniadaniowe tosty francuskie 176

tosty francuskie. Do przygotowania tostów wykorzystałem: chałkę (taka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany o smaku waniliowym, konfiturę malinową, 150 ml mleka, 1 jajko, cukier, cukier wanilinowy, 50 gram masła, 2 figi do dekoracji - mogą być również jakiekolwiek inne owoce. Przygotowanie tostów francuskich rozpocząłem od przygotowania sosu karmelowego. Na małej patelni rozpuściłem 1/4 małej kostki(...)masła (ok 25 g), a następnie dodałem 4 łyżeczki cukru. Całość podgrzewałem na średnim ogniu, intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło. Kiedy cukier rozpuścił się i całość nabrała jasnobrązowego koloru karmelu, dodałem na patelnię około 50 ml mleka i podgrzewałem aż do momentu rozpuszczenia się karmelu w mleku i uzyskania jednolitej konsystencji sosu, który powinien być dość rzadki. Chałkę pokroiłem

Wyprawy kulinarne
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 303

Taki prezent dla samego siebie. Wyszło lepiej, niż oczekiwałem, więc dzielę się przepisem. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym), odrobiny soli, 400 ml mleka, budyniu waniliowego, cynamonu mielonego, 5 średniej wielkości jabłek, 200 ml śmietany 30%. Najpierw przygotowałem kruche ciasto. W tym celu(...)przesiałem przez sitko mąkę do miski i dodałem 150 gram schłodzonego w lodówce masła, 3 łyżeczki cukru trzcinowego i szczyptę soli. Całość za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta zmiksowałem na masę przypominającą okruchy. Przerwałem miksowanie i dodałem jajko, po czym zmiksowałem całość uzyskując jednolite ciasto, które zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę. Po wyjęciu cista

Wyprawy kulinarne
Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii 159

obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem. Ciasto: 200 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki ½ szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią ½ szklanki brązowego cukru Masło(...)plastry. Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią. Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze

Czerwień i błękit
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 433

prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :) Składniki: 500 g krupczatki 125 g cukru pudru 250 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru(...)łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika

Słodkości i nie tylko
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 182

najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła(...)łyżki cukru      Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masą wykładamy spód i boki blaszki, po czym formę wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 40 minut, co zapobiegnie "zjeżdżaniu" boków ciasta w piekarniku. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach pod obciążeniem, dopiekamy kolejne 15 już bez przykrycia

sama złodycz
Jak przygotować gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem? 178

łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania 30% 3 łyżki kakao w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Przygotowanie:  Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli(...)oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem i z bitą śmietaną, którą przygotowujemy ubijając śmietankę 30%, pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao

Moja smaczna kuchnia
Ciasto Cytrynowe 334

prze-smaczne. Bardzo Wam polecam. Idealne do popołudniowej herbatki, kawki, jak również na piknik za miastem. Składniki: 400 g masła 600 g mąki pszennej 2 duże cytryny 450 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 8 jaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g Crème fraiche lub gęstego jogurtu 150 ml wody Cytryny należy sparzyć wrzątkiem. Z jednej(...)cytryny ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy z 350 g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysty krem. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Kolejno dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, Crème fraiche i ucieramy na niskich obrotach miksera. Formę o średnicy 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia

Made By Mom And Son
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 256

ciasta i już mamy wspaniały smakołyk do kawy. Sezonowe owoce dopełnią całości , ale równie dobrze możemy tu wykorzystać mrożone czy z puszki. Składniki : Ciasto : 3 duże jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Ok 1 kg śliwek - umytych i wypestkowanych  Kruszonka : 1/4 kostki masłą(...)szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać . Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .  Na końcu wlać olej  i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając ich mocno w ciasto. Składniki na kruszonką umieścić

Malinowa Kawiarenka