mogłam zrobić tak mały tort, że dla niego brakło. Następnym razem więc nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny kakao(...)wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy masę
ciastkarnia na kruchym spodziewychodzić mi coraz ładniejsze:) Acha no i oczywiście zapomniałam zrobić zdjęcia po ukrojeniu. Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru masa: 100 g płatków migdałowych 0,5 l mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej aromat migdałowy kostka margaryny masa lukrowa do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka . Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka zimnego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy rozpuszczoną mąkę i mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodzielubi serników to ja się prosić nie będę więcej dla mnie zostanie:) Składniki: Spód: 150 g margaryny 200 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia jajko 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg mielonego twarogu przyprawa do sernika 4 żółtka 4 łyzki cukru pudru dwa budynie śmietankowe pianka na wierzch: opakowanie wiórków kokosowych 4 białka(...)łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Na stolnice wyspać kopczyk przesianej mąki, dodać margarynę kakao i proszek do pieczenia, Zrobić otwór wewnątrz kopczyka i wlać w niego jajko. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto i wyłożyć nią spód i brzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach. Utrzeć żółtka z cukrem i dodać twaróg. Do gotowej masy w sypać
ciastkarnia na kruchym spodziedzisiejszej technologii za roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa lub malinowa 2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżeczek cukru pudru dżem i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka(...)ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy delikatnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopcik studzimy i następnie pokrywamy go dżemem np. porzeczkowym ( najlepiej żeby nie był zbyt słodki) Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do momentu aż zacznie
ciastkarnia na kruchym spodziemęża. Wszystkim smakowała przy czym tata i ja stwierdziliśmy, że masa jest trochę za słodka więc dla tych którzy nie bardzo lubią słodkie rzeczy uprasza się o zmniejszenie ilości cukru w podanym przepisie, ostrzegam wcześniej:) Składniki: ciasto: 60 g kakao 200 ml wrzącej wody 90 g masła 200 g cukru szczypta soli 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżka(...)mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 70g czekolady gorzkiej masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy lub gotowa kandyzowana aromat pomarańczowy Wykonanie: Kakao i gorzką czekoladę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. W kąpieli wodnej rozpuścić masło. Przelać
ciastkarnia na kruchym spodzieczego nie lubimy. Najważniejsze to przecież akceptować siebie i cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki(...)śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy do ostygnięcia. W następnej kolejności ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieroku. Zobaczymy. Tym czasem proszę was o cierpliwość i polecam pyszną tartę: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: spód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła(...)żółtka beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały oraz resztę składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy
ciastkarnia na kruchym spodziemigdałów i marcepanu polecam wam ten przepis, nie zawiedziecie się. Składniki na tartę o średnicy 35 cm ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 g masła 80 g cukru szczypta soli łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka masa migdałowa: szklanka zmielonych płatków migdałowych 8 łyżek cukru 4 łyżki mąki 8 łyżek roztopionego masła dodatkowo: 400 g borówek(...)łyżki cukru jajko Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło i resztą składników a na koniec wbijamy jajka. Wszystko razem zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Odkrawamy 3/4 ciasta i rozwałkowujemy je. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki. Rozwałkowane ciasto układamy na dnie i bokach formy do tarty. Zmielone migdały mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie gęsta masa
ciastkarnia na kruchym spodzieczekolady mlecznej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko Krem: 250 g mascarpone 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego* 2-3 łyżki kremu kokosowego kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru pudru** * dostępny(...)krem w stylu Nutelli, możecie oczywiście go pominąć ale nadaje bardziej intensywnego smaku . ** w zależności czy używanie kremu kokosowego, który nadaje już słodyczy, możecie dodać mniej lub więcej cukru Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli
Mania Gotowaniadomu, moim łasuchom. Może Wy też zrobicie domownikom niespodziankę i upieczecie w weekend ? Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) * 250 masła/margaryny * 3/4 + 1/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 jajka * cukier waniliowy * 250 g twarogu ( w kostce(...)łyżki płatków jęczmiennych * 300 g jeżyn Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę
kolorowotorcikowozrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt: 6 jajek , 6 czubatych łyżek mąki tortowej, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać(...)natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: 1/2 szklanki zwykłego mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 250g masła lub margaryny, 2 szklanki pełnego mleka w proszku. Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone
Z miłości do słodkościrewelacyjnie. Jak już zrobicie go, to gwarantujemy, że niejedna cukiernia mogłaby pozazdrościć takich słodkości :) Czas przygotowania: 1,5h Ilość porcji: 10 Skłaniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3szklanki kakao Masa marshmallow: 300g pianki 750g cukru pudru 3 łyżki wody Masa serowa: 400g serka mascarpone 150g serka waniliowego(...)jesteśmy w posiadaniu 3 małych spodów). Robienie biszkoptu zaczynamy od połączenia mąki z kakao. Następnie bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając powoli dodając żółtka. W momencie, gdy już będziemy posiadać piękną puszystą pianę, dodajemy naszą wymieszaną mąke z kakao. Można wymieszać te składniki mikserem na wolnych obrotach, ale wtedy
Kolizje Smakówkupić gotowe kruche ciasto. Przygotowanie masy serowej i owoców jest bardzo szybkie i bez problemowe! Czas przygotowania: 2h ( w tym czas na chłodzenie) Ilość porcji: 7 Składniki Ciasto: 125g cukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego(...)pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy. Do tego dodajemy masło i połowę opakowania cukru waniliowy. Intensywnie, krótko wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też użyć gotowego ciasta kruchego. W tym czasie przygotowujemy owoce i masę serową. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy
Kolizje Smakówtort czekoladowy ozdobiony małymi czekoladowymi kulkami. Efekt wizualny jest fantastyczny, a smak tortu jeszcze lepszy! Składniki na biszkopt czekoladowy ciemny: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na biszkopt czekoladowy jasny(...)białej czekolady 50 g masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej 350 g mlecznej posiekanej czekolady 2 łyżki cukru pudru opakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido
Kolizje Smaków