cukier - 7600 przepisów (strona:74/507)

BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 234

Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła 280g wiórków kokosowych 280g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1,5 szklanki cukru pudru kogel - mogel: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej ilości cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami(...)kokosowymi. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miksując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku". Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy. Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 269

Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól(...)cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie  powinno być gładkie).  Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 306

czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli(...)rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte  drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone

W kuchni Karmel-itki
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 249

Często robię też to nieświadomie. I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą". KAWOWA BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej zmianie;/ 5 jajek 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanka oleju 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy ( pomysł autorski ) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki maku ( pomysł autorski ) 1 cukier waniliowy(...)Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą. Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze

W kuchni Karmel-itki
Brytyjska kruszonka. CRUMBLE TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 241

razu sama sobie zaprzeczyłam. Szkoda mi ich! No, to powstało crumble . CRUMBLE / kruszonka / TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 3/4 szklanki mąki 1/2 kostki masła 100g płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500-600g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych + cukier do pospania płatki owsiane do kokilek łyżka mąki 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki(...)oraz płatkami owsianymi. Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto na kruszonkę. Schładzam je ok. 15 minut. W tym czasie wypełniam kokilki owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami. Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 20-30 minut, aż wierzch się

W kuchni Karmel-itki
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 200

tego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski;  zbiór kilku receptur razem wziętych;/ 8 małych ramekinów 3 porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka + 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki 3-4 łyżki wiórków kokosowych 200 ml mleka Ważne(...)wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze! Masło ucieram z cukrem i skórką cytrynową. Dodaję kolejno jajka, wciąż ucierając. Następnie dosypuję przesianą z proszkiem mąkę i łączę wszystko przy  pomocy miksera. Wlewam sok z cytryn, mieszam. Dodaję mleko i wiórki, mieszam. Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, co spowoduje, że piana będzie gęsta, zwarta, sztywna

W kuchni Karmel-itki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 322

więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy,  cienki klinek.  TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier do jego wyczerpania tak, aby piana była sztywna i lśniąca. Następnie(...)patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty, w zależności od zapotrzebowania. masa straciatella: 6 serków Danio Straciatella* 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru Żelatynę z cukrem rozpuszczam w gorącej wodzie tak, aby dało się ją rozpuścić, ale jednocześnie w jak najmniejszej wymaganej do tego ilości. Kiedy ostygnie,  mieszam z serkami. Zostawiam

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 192

owych... W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji. W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typu Philadelphia, masła i cukru. Myślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała masa sernikowa(...)nikt już nie o tym pamiętał. RED VELVET CAKE  Z KREMEM SEROWYM. /ciasto - przepis stąd ; krem - inwencja własna;/ spody: 250 g masła, bardzo miękkiego 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka

W kuchni Karmel-itki
SERNIK "BAKUSIOWY" 404

podobnie jak ser wiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cm ciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto  i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam(...)suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju 3 waniliowe budynie (proszek) Ser ucieram z cukrem, żółtkami, budyniem, cukrem, aromatem waniliowym. Cienkim  strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 197

Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych owoców, lekkość ciasta... Popadłam w błogostan. KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. /autorski;/ na ok. 10 babeczek ciasto: jajko kostka margaryny 3,5 szklanki mąki szklanka cukru 300g rabarbaru 250g truskawek (u mnie mrożone) ok. 3/4 szklanki cukru Mąkę wymieszałam z cukrem, dodałam pokruszone zimne masło. Posiekałam składniki  ze sobą, roztarłam masło z mąką(...)lodówki. Rabarbar obieram i kroję w grube plasterki, a nawet małe kawałki. Truskawki rozmrażam. (Najszybciej jest włożyć torebkę z zamrożonymi truskawkami do letniej wody) Owoce, w osobnych miseczkach, zasypuję cukrem, aby nie były kwaśne po upieczeniu. 12 foremek do kruchych babeczek natłuszczam i oprószam mąką. Porcjami wielkości  łyżki stołowej wylepiam je, zostawiając też kulkę ciasta na kruszonkę. Owoce dokładnie

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 214

pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g(...)truskawek (mogą być też mrożone) 300g obranego rabarbaru pokrojonego w małe kawałeczki cukier puder do posypania W misce umieściłam kolejno:    - pokruszone drożdże  - cukier  - esencja waniliowa  - roztrzepane jajka  - oliwa  - mleko  - przesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 193

lubego. BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. /źródło : nieznane;/ na średnią keksówkę 1 szklanka kefiru lub maślanki 1 szklanka grysiku (kaszy manny) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny szczypta soli ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy 1 szklanka żurawiny 1/2 szklanki cukru lukier \ Kaszę manną mieszam z kefirem, jajkiem i cukrem, odstawiam(...)cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła i nawilżała. Następnie dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę 45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu. Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej. Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka wraz z powstałym płynem,  wsypuję

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 213

niskiej temperaturze. Dzięki temu spękania są niewielkie. SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. / całkiem nowy przepis na podstawie TEGO ;/ na blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania herbatników Blaszkę wyścielam folią aluminiową, na dnie układam  ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam(...)stopni. Żółtka oddzieliłam od białek, które ubijam następnie na pianę, dodając pod koniec ubijania połowę cukru kryształu. Dzięki temu białka będą lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy  szpatułki

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 288

10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda  Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem(...)cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru,  kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem  składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 184

mieć on różne specyficzne właściwości. Miód miodu nie równy, stąd każdy wyróżnia się czy to smakiem, barwą, czasem krystalizacji i formą skrystalizowania. Przez to, że miód składa się z cukrów prostych, jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm. To produkt o kaloryczności ok. 320-340 kcal w 100g, ale przez jego silną słodycz, nie używamy go wiele, dzięki czemu przyswajamy mniej(...)temperatura płynu, w którym rozpuszczamy miód, nie powinna przekraczać 30-40 stopni Celsjusza, ponieważ w wyższych temperaturach właściwości miodu się niwelują, miód wtedy jest tylko i wyłącznie źródłem cukrów. Natomiast mleko z miodem i czosnkiem to najlepszy antybiotyk na świecie, a bez czosnku - oprócz właściwości leczniczych posiada również właściwości usypiające czy też uspokajające - polecane dla osób z problemami nerwowymi

W kuchni Karmel-itki