ciepło. Tak przygotowany makaron bardzo zasmakował mojemu synkowi;)) Składniki: 250g makaronu wstążki (u mnie Makaron Międzybrodzki), 4 jajka, 400g chudego białego sera, 3 szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, 100g cukru, 125g masła lub margaryny, budyń waniliowy, słoik wiśni z kompotu. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą(...)cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony twaróg oraz sproszkowany budyń. Wymieszać. Dodać odsączone wiśnie, połączyć. Na sam koniec dodać makaron i dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić mlekiem pozostałym od gotowania. Piec około 30-40 minut w temp. 170st
Z miłości do słodkościogóle go w nim nie czuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej(...)mlecznej czekolady Dodatkowo: coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy
Czerwona Porzeczkapopołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko 210 g mąki pszennej (półtora szklanki) 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych(...)Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Poezja smakuproste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI: 1/2 kg maki pszennej 3 jajka 50g drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 cukier wniliowy ¼ łyżeczki soli 1 kg śliwek węgierek WYKONANIE: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać(...)trochę wyrosną. Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia. Śliwki przekroić na pół, wyjąc pestki, ułożyć na cieście powciskać. Poczekać, aż ciasto jeszcze podrośnie
W kuchennym oknie Ewyniedziele.Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilosc kolorow welde wlasnego uznania.U mnie kolor podkreslony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przelozona smieetna ubita z cukrem i z zelatyna..tzn.taki byl zamiar ..ale okazalo sie , ze mam w domu za malo zelatyny..wiec zrobilam z galaretka zamiast zelatyny. 250 g margaryny 6 jajek (białka oddzielone(...)żółtek) 1 - 1,5 szkl.cukru 2 szkl. mąki 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego 1 łyżka kakao 1/2 szkl.suchego maku Margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim
Moje domowe kucharzeniejako dodatek do kawałka porządnego, ulubionego mięsiwa! Zapraszamy: Składniki: ok 12 sztuk zielonych pomidorów koktajlowych (lub 4,5 dużych) 1 łyżka masła 4-5 płaskich łyżeczek cukru pół limonki Przygotowanie: Pomidorki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, zalewamy sokiem z limonki i przysypujemy dwoma łyżeczkami cukru. Plasterki pomidorów odstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Po minięciu tego czasu(...)odsączamy plasterki limonki, sok odlewamy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnię, na której umieszczamy odsączone plastry pomidorów. Pomidorki zasypujemy pozostałym cukrem, smażymy całość na średnim ogniu cały czas mieszając i potrząsając patelnią by cukier nie przywarł do powierzchni. Gdy pomidorki zarumienią się stopniowo dodajemy odsączony sok z pomidorków i dalej regularnie mieszamy by powstał dość płynny karmel. Gdy takowy powstanie
Symfonia Smakówpodmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszysty biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki, lub grubsze plasterki. Owoce(...)ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były
RAROSSAKlasyczny crumble, czyli prosty deser owocowy na ciepło z dodatkiem słodkiej kruszonki. Składniki na 4 sztuki: 6 śliwek 2 łyżeczki cukru masło do natłuszczenia foremek kruszonka: 10 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek masła Piekarnik nastawić(...)stopni C. Foremki wysmarować masłem. Śliwki pokroić na kawałki i wymieszać z 2 łyżeczkami cukru, następnie ułożyć w natłuszczonych foremkach. Z mąki, cukru pudru i masła zagnieść kruszonkę i nałożyć ją na owoce formując "małą górkę". Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut
wyzwania kuchenneodmierza się kubeczkiem po jogurcie. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima". Składniki: 1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego 1 kubek oleju roślinnego 4 jajka 2 kubki drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 kubki mąki pszennej 1 kubek mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić formę(...)żółtek. Z białek ubić sztywną pianę i odstawić ją na czas przygotowania reszty ciasta. Jogurt przełożyć do miski z żółtkami, a następnie tym samym kubeczkiem wsypać dwie porcje cukru. Utrzeć go z żółtkami i jogurtem na puszystą masę. Następnie odmierzyć kubek oleju roślinnego i powoli dolewać go do masy, cały czas ucierając. Dolać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny
wyzwania kuchennemaślane ciasto ucierane z jagodami. Jeżeli owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto. Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jaja 200 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g mrożonych lub świeżych jagód Wszystkie składniki powinny być(...)Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysto. Wbijać po jednym jajku, ciągle dokładnie ucierając. Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać całość. Ciasto przelać do formy, wyrównać
wyzwania kuchenneZdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła(...)roztopionego 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w kostę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania łyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru
wyzwania kuchennecytrynowej bez użycia drożdży. Składniki: 250 g twarogu 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem ser i otartą skórkę z cytryny oraz(...)cukier. Następnie dodać żółtka i jogurt, wymieszać całość, aby składniki się połączyły i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Gdyby jeszcze się kleiło, dodać odrobinę mąki. Rozwałkować na grubość 1 cm i dwoma foremkami lub szklanką i kieliszkiem wycinać kółka - mniejsze w środku dużego. Zebrać resztę ciasta, zagnieść i ponownie wycinać. Na patelni rozgrzać olej do 175 stopni C (na średnim
wyzwania kuchennetarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka 130 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: krem limonkowy - lime curd np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Przygotować limonkowy krem (można to zrobić
wyzwania kuchennejest szybki w przygotowaniu :) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 70 g cukru łyżka żelatyny sos: szklanka truskawek świeżych lub mrożonych 1-2 łyżki cukru pudru Śmietankę, mleko i ekstrakt z wanilii wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, mieszając(...)lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie stężała. Aby ułatwić sobie wyjęcie panna cotty, należy zanurzyć delikatnie foremki w gorącej wodzie i wyłożyć deser na talerzyk. Truskawki i cukier puder zmiksować na sos i polać nim deser
wyzwania kuchennesię nie kruszy, gdyż nie trzeba jej kroić na kawałki. U mnie tym razem z borówką amerykańską. Składniki na 4-5 porcji: 4 białka szczypta soli szklanka drobnego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca i błyszcząca. Na końcu wmieszać skrobię i ocet. Ubitą pianę wyłożyć na blaszkę w formie kilku takiej samej wielkości małych kopczyków, zachowując między nimi odstępy. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć
wyzwania kuchenne