cukier - 7600 przepisów (strona:72/507)

Kruche ciasteczka migdałowe 236

zapraszam :) Czas przygotowania to ok 15-20, a efekt....cóż warto, tak , tak - grzechu warte :) Zaczynamy:) Składniki: 175 gr mąki 55 gr zmielonych migdałów 75 gr drobnego cukru 150 gr masła 4-6 łyżek cukru pudru ( na około 20 ciasteczek- jeżeli chcemy więcej proporcjonalnie zwiększamy ilość składników)  Wykonanie: Do miski wsypujemy make, migdały I cukier. Mieszamy. Dodajemy(...)tniemy na ciasteczka. Wkładamy do nagrzanego piekarniaka na 180 C ( z termoobiegiem na 160 ) na 15-20 min. Odstawiamy ciasteczka do wystygniecia. Ciasteczka prawie gotowe :)  Szykujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy 2-4 łyżek wrzątku I mieszamy do polączenia. Jeżeli będzie za dużo wody lukier się nie "zetnie"- podsypujemy wtedy więcej cukru. Nabieramy łyżką I robimy wzorki. Gotowe :) Prawda

Smaki Edyty
Ciasto kokosowe z galaretką malinową 362

plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru( opcjonalnie) *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde(...)zwykłej mąki. Wykonanie: Masło I cukier zaczynamy ubijać , dodajac jajka. Do masy dodajemy make I ubijamy mikserem. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Wykładamy do formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę. Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną

Smaki Edyty
Kostka Cappucino 406

idealne - kremowe , rozpływające się w ustach ciacho  ... mniam mniam......  Składa się z kilku warstw , ale każda z nich doskonale się tu komponuje . Biszkopt : 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju białka ubić na pianę , wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Delikatnie wymieszać, Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia formie w 180'C Beza : 5 białek ubić na pianę , dodać pół szklanki cukru pudru i nadal ubijać ,aż masa będzie lśniąca i zdecydowanie sztywna, Wsypać dwie łyżki mąki ziemniaczanej , wlać 2 łyżki soku cytrynowego , Wymieszać i wylożyć na blachę. Piec w 140'C ok 45 min. Masa cappucino

Malinowa Kawiarenka
Letnia tarta z owocami i bezą 200

kwaśną i cierpką czarną porzeczkę. Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić ) Warstwa owocowa : ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi(...)się tutaj agrest jak i porzeczki ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza : 3 białka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę

Malinowa Kawiarenka
Pianka miętowo-truskawkowa 338

wykorzystujemy świeżą miętę Składniki : ok 0,5 kg truskawek Galaretka agrestowa Galaretka truskawkowa 7 płaskich łyżeczek żelatyny] 350 ml śmietany 30 % 350 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżek cukru pudru kilka gałązek świeżej mięty Wykonanie : Warstwa pierwsza : Truskawki obrać i zmiksować na mus z łyżką cukru pudru. Powinno go być łącznie 2 szklanki . Jeśli ktoś nie lubi w deserach(...)kilka minut. Powstały wywar odcedzić , dopełnić tak aby była szklanka wrzątku i rozpuścić w nim galaretkę truskawkową z dodatkową łyżeczką żelatyny. Wystudzić . Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. W misce utrzeć połowę jogurtu z łyżką cukru , dodać ok 4 łyżek ubitej śmietany , połaczyć z galaretką i posiekaną miętą. Dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika. Powstałą

Malinowa Kawiarenka
Torcik " Niebieska laguna " 254

albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 40 minut Składniki: Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska  brzoskwinie Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka(...)oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta. Mąkę dwukrotnie przesiewamy. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca. Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany .  Następnie wsypujemy mąkę

Słodkości i nie tylko
Tiramisu 152

czas też podjadane :) Musiałam się skusić :)       Składniki : * podłużne biszkopty * opakowanie sera mascarpone * 5 jajek * szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej * likier kawowy bądź amaretto  * pół szklanki cukru * 4 łyżki cukru pudru * kakao Przygotowanie : Zaparzoną kawę studzimy i dolewamy likier. Dokładnie sparzamy jajka.Z żółtek i cukru pudru ubijamy kogel mogel. Dodajemy serek mascarpone. Ubijamy białka ze zwykłym cukrem(...)cukru damy tak słodki będzie deser. Delikatnie łączymy obie masy. Moczymy biszkopty w kawie z alkoholem ( bądź w samej kawie ) i układamy w prostokątnym pojemniku. Na warstwę biszkoptów układamy krem. Na to kolejna warstwa biszkoptów namoczonych w kawie i krem. Całość posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówka na 3 godziny. Ja zostawiam na całą

Magiczne Życie Marty
Sernik Izaura 133

ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki : Ciasto :  * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki kakao * 5 łyżek wody * cukier waniliowy  * 4 jajka * 1,5 szklanki mąki pszennej  * 3 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa serowa : * 10 dag masła * kg sera(...)twarogowego  * 4 jajka * szklanka cukru Przygotowanie : Rozpuścić masło z cukrami , dodać wodę i kakao. Gotować 5 minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do formy nasmarowanej margaryną oraz posypanej kaszą manną. Przygotować masę serową ucierając masło z cukrem i dodając

Magiczne Życie Marty
Kwaskowy pleśniak śliwkowy 129

Miał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać.     Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru * 5 jajek  * kostka masła * kisiel cytrynowy  * śliwki  Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki

Magiczne Życie Marty
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 184

Blogerek Wariacje   na   temat   szarlotki Jabłkowa   Fantazja   Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy(...)Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej śmietany 30% * cukier puder  * 3 fix-y do kremówki * kakao do posypania ciasta  Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy   Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić

Magiczne Życie Marty
Blue Velvet Cupcake 119

zróbcie! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka - ja nie dałam  * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  * szczypta soli  * szklanka cukru pudru * szklanka maślanki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * barwnik spożywczy niebieski  Przygotowanie : Margarynę utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka - ja nie dałam, bo zapomniałam. Wymieszać na zmianę(...)połączoną z solą i proszkiem oraz maślanką. Połączyć z barwnikiem. Piec 20 minut w 180 stopniach.  Krem : * mała śmietanka kremówka  * łyżka żelatyny * pół szklanki wrzątku * 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie : Kremówkę ubić z cukrem, dodać dobrze rozmieszaną żelatynę we wrzątku. Ubić. Ozdobić babeczki. Przełożyć do lodówki. Do dekoracji używałam cukrów kolorowych , które sama przygotowałam

Magiczne Życie Marty
Malinowy torcik dla małej księżniczki 158

Dziecka. Pyszny krem na bazie śmietanki, mascarpone oraz malin plus biszkopt z przepisu od mojej mamy. Nam smakowało! Składniki : Ciasto : Składniki : * 6 jajek * 2 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać na puszystą masę, dodając po trochę cukru. Ja ubijam około 5 minut. Mieszam mąkę z proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy(...)dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby. Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny. Krem : *  2 małe śmietanki  * opakowanie serka mascarpone  * 500 g świeżych malin * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Maliny myję, przesypuję cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe kwiaty z kakao lub cynamonem 372

choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy Przygotowanie : Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić(...)przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nakroić ciasto, skręcić kawałki ciasta tak by utworzył się kwiat

Magiczne Życie Marty
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 268

kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g masła 200g mąki tortowej 50g cukru pudru 10g cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki gęstej śmietany 18% nadzienie banan 4 łyżeczki cukru 4 łyżki mascarpone 6 okrągłych biszkoptów (opcjonalnie 1 jajko) mąka(...)ziemniaczana do podsypania odrobina soku z cytryny Wykonanie: - z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce - w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić blenderem, do powstałej masy dodać mascarpone, cukier i pokruszone biszkopty, wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć

Smakołyki Bereniki
Piernik z marchwi 532

aromat jest typowo piernikowy. Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach  260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru 2 łyżki rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram(...)której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki) - z 5dag cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia - margarynę rozpuścić i przestudzić Jak przygotować karmel? Cukier wsypujemy do rondelka i  rozpuszczamy na małym ogniu, aż przybierze brązowy kolor, im dłużej będziemy go rumienić, tym ciemniejszy będzie karmel. Zdejmujemy go z ognia i wlewamy zimną wodę

Smakołyki Bereniki