własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła lub margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szkl. maku. Oddzielamy żółtka(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy
Miksturownikdrobno kabanosy) i drugi z fetą i pomidorkami suszonymi. Rogaliki z paprykowym nadzieniem. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz: I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami(...)szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych; Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody i wsypujemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy stanie się elastyczne, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem. Paprykę i ser (wędlinę
Miksturownikdeseru. A dodatek truskawek w postaci sosu jest jak kropka nad "i" Panna cotta migdałowa z truskawkami składniki: 200 ml śmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę(...)wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około 0,5 szklanki i rozpuszczamy w tym żelatynę, następnie przelewamy ją do pozostałego mleka i śmietany i mieszamy by się równo rozprowadziła. Gotową mieszankę przelewamy do foremek lub szklaneczek. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podajemy ze sosem truskawkowym
Przysmaki Karolkitemp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia. Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g drobnego cukru - dałam 100 g fruktozy 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru - dałam Amaretto 2 łyżki mąki pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850 Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej. Krótko zmiksowałam(...)przekonam i doniose Dorota(zdaje sie, ze imienniczka) Gość: , adsl-ull-56-107.44-151.net24.it 2012/10/07 01:09:24 Udalo sie doskonale, zadnego posmaczku z tej przypalonej skorupki. Od siebie jeszce dodalam usmazone w cukrze sliwki, chociaz moze lepsze by byly brzoskwinie. Po prostu niebo w gebie!:) Dzis bylismy na kolacji u tesciow, dostalam mnostwo pochwal od wszystkich, a tesciowa dodatkowo przykazala
Zdrowa Kuchnia Sowycrumble. Czy możesz mi przybliżyć, co to jest ta fruktoza, to znaczy, jak się ją kupuje, jaką ma nazwę, w torebkach, w pudełkach? bo ja zaczynam dopiero gotować bez cukru i trochę się nie mogę w tym odnaleźć sowa_nie_sowa 2010/05/04 16:44:08 dagmara_65 - witam i pozdrawiam również:) kasia.eire - fruktozę kupuję w sklepach ze zdrową żywnością(...)supermarketach. Jest w pudełkach tekturowych albo w plastikowych słoikach, przynajmniej u nas, ale myślę, ze u Ciebie podobnie będzie. Jeśli chodzi o nazwę, to jest to po prostu "fruktoza" (cukier owocowy). Ja używam generalnie do wypieków, napoje piję bez dosładzania. Pozdrawiam:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, aenz188.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/05/05 09:16:18 Masz rację należy spróbować. Twój Crumble wygląda świetnie! Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowywypróbować, cokolwiek by się miało okazać;) I dobrze zrobiłam! Przepis z Kotlet.tv Składniki: 200 g serka mascarpone - dałam całe opakowanie czyli 250 g 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru - dałam 100 g fruktozy 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów - dałam 7 digestive 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - dałam gorzką 2 łyżki czekoladowych drobinek (posypka) - dałam 2 pomadki - galaretki(...)Komentarze m.dawid 2010/06/02 10:45:42 Sowa to jest niehumanitarne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i teraqz będę siedziec i kombinować jak to zrobić bez ciastek,bez cukru i bez polewy:) sowa_nie_sowa 2010/06/02 10:59:24 Jak zrobisz bez ciastek (choć one są pełnoziarniste), to będzie całkiem dietetycznie anty-cukrzycowo:) rain1drop 2010/06/10 11:37:34 Bardzo lubię semifreddo. pozdrawiam! Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, ccq221.neoplus.adsl.tpnet.pl
Zdrowa Kuchnia Sowypłaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych - dałam czekoladę gorzką roztopioną Czekoladę połamałam, stopiłam na parze i odstawiłam do przestudzenia(...)przepisu należało miksować masło, masło orzechowe, aromat i cukier przez ok. 3 minuty, ale ja utarłam w makutrze te składniki, dodając pod koniec ucierania jajko. Wymieszałam w misce mąkę i sodę (o soli zapomniałam), dodałam do tego płatki i przestudzoną czekoladę. Znów wymieszałam i dodałam do masy maślanej. Wszystko razem wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda
Zdrowa Kuchnia Sowymnie 100 g jogurtu greckiego, nie wiedziałam jak przeliczyć na ml, więc dałam tyle 300 g lodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) - dałam 30 g fruktozy 300 g nutelli Wierzch : 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru - dałam łyżeczkę fruktozy Serek, fruktozę, jogurt i nutellę
Zdrowa Kuchnia Sowypewno się kiedyś skuszę i zrobię, a ten cytat...... pożyczam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ren-ya 2011/12/09 15:34:37 Bardzo zachęcająco wyglądają Twoje placki! Ja zawsze lubiłam na słodko - ze śmietaną i cukrem, ale Twój sos z gorgonzoli bardzo podziałał mi na wyobraźnię... ... I pewnie skusiłabym się na takie placuszki, gdyby nie jeden mankament - jak się je smaży, to cały dom przesiąka niemiłym(...)specjalnie, nie jestem węchowcem;) A wyciąg nie pomaga? Bo ja nie mam, ale wydaje mi się, że to powinno załatwić kwestię zapachów w kuchni... A na słodko, z cukrem czy śmietaną nigdy placków nie jadłam, zawsze mnie dziwiło takie zestawienie;) m.dawid 2011/12/09 17:14:55 merci:) szarlotek 2011/12/09 20:33:45 Łaaał! Takich jeszcze nie próbowałam a zapowiadają niesamowite doznania
Zdrowa Kuchnia Sowybliny: * 100 g mąki pszennej graham typ 1850 * 50 g mąki gryczanej * 15 g drożdży * 200 ml ciepłego mleka * 40 g masła (roztopionego i ostudzonego) * duże jajko * 1/3 łyżeczki cukru * trochę soli Najpierw miałam zamiar zrobić sobie bliny na śniadanie, ale jak doczytałam, że ciasto ma wyrastać 2 godziny, to mi odeszła ochota na to i zrobiłam na kolację;) Łyżkę(...)mąki, drożdże i trochę cukru zalałam ok. 50 ml ciepłego mleka. Zmiksowałam, przykryłam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie odmierzyłam pozostałe składniki, białko ubiłam na sztywno, a mąkę z żółtkiem, masłem i ciepłym mlekiem zmiksowałam. Dodałam do tego zaczyn i na końcu delikatnie wmieszałam białko. Znów przykryłam i zostawiłam w cieple na ok. 2 godziny. Pięknie wyrosło! Zamieszałam
Zdrowa Kuchnia Sowy2012/02/16 15:45:38 Miod jest dozwolony w metodzie i mozna go uzywac, bo przeciez ma wspaniale wartosci . Warto jednak wybrac miod akacjowy, ktory ma wieksza zawartosc fruktozy niz cukru . Oczywiscie jest to tez zalezne od zrodla, no ale nie dajmy sie zwariowac . Ja kupuje w makrecie i nie pzreszkodzil mi schudnac sowa_nie_sowa 2012/02/16 16:04:58 Pierwszy(...)zawsze mnie to dziwiło. basia3005 2012/02/16 16:50:24 ja pierwszy raz slysze od ciebie, ze Nutella , ktora zawiera czekolade o mniejszej zawartosci niz 70% kakao i kupe cukru jest dozowolona .. to jest wlasnie interpretacja metody hehe Ja jadam Nutelle, ale jak ja sama zrobie -:) sowa_nie_sowa 2012/02/16 19:35:55 O nutelli gdzieś czytałam na pewno
Zdrowa Kuchnia Sowyborówek/jagód 1 łyżka fruktozy 1 łyżka mąki Ciasto: 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k)* szczypta kurkumy (g) 2 żółtka (sł) 3 łyżki fruktozy - w oryginale były 4 cukru (sł) 1/2 kostki zimnego masła (sł) szczypta imbiru (o) szczypta soli (sn) otarta skórka z cytryny (k) * w drugim wypieku dałam 200 g mąki orkiszowej(...)nagrzanym do 200 0 C przez 2o min., wyłączyłam grzanie i ciasto zostawiłam jeszcze na ok. 5-10 min. w środku. W pierwszej wersji wierzch posypywałam jeszcze lekko brązowym cukrem już po upieczeniu, bo brakowało mi tej ostatecznej słodyczy. W drugiej więc posypałam jeszcze przed włożeniem do piekarnika i było ok:) Jakie było w smaku? No jasne, że pyszne
Zdrowa Kuchnia SowyWczorajsze moje śniadanie to pokłosie przepisu na zapiekany rabarbar i licznych moich przepisów na naleśniki/pankejki:) Po prostu zachciało mi się zapieczonych w cieście mącznym owoców
Zdrowa Kuchnia Sowyzamoczyłam, żeby w końcu skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Fasolka się moczyła, a ja szukałam w internecie pomysłu do czego ją wykorzystać. I natrafiłam kilka razy na fasolkę z cukrem jako znany ponoć smakołyk japoński. Z cukrem to nie za bardzo mi się spodobało, ale sam pomysł zrobienia jej na słodko tak! A jak na słodko, to przecież od czego
Zdrowa Kuchnia Sowy