cukier - 7600 przepisów (strona:266/507)

Słodkości na dziś - ciasto z truskawkami. 176

pilnować, żeby ciasto się upiekło w środku i nie spaliło na zewnątrz :) ) Ciacho jest lekko wilgotne, wspaniale podkreśla smak truskawek. C iasto z truskawkami Składniki: 3 jajka; 1/2 szkl. cukru; 1/2 szkl. oleju; 1 1/4 szkl. mąki; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 400 g truskawek (lub innych owoców) przekrojonych na pół; Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Resztę składników dodajemy w kolejności: olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 min. do "suchego patyczka". Smacznego

Miksturownik
Papirus znów w akcji - czyli sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. 362

puszce; 1 łyżeczka oregano; średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak w ziołach prowansalskich; 100 g sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy(...)odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy na paski i układamy na sosie. Dodatkowo posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Smacznego

Miksturownik
Pudding ryżowy z gruszkami. 162

gruszkami. Składniki na dwie porcje: 1 1/2 szkl. mleka; 1/2 szkl. ryżu; 2 szczypty kardamonu (w oryginalnym przepisie 2 lekko zmiażdżone strączki); 1 kawałek kory cynamonowej; 2 łyżki cukru waniliowego (mój dodatek); 2 gruszki; 1/4 szkl. soku jabłkowego; szczypta cynamonu (w książce: 1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego); opcjonalnie: miód, syrop klonowy. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy ryż(...)Gotujemy wraz z korą cynamonu, kardamonem i cukrem waniliowym. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 20 min., często mieszając. Obrane gruszki trzemy na tarce. Gotujemy sok i dodajemy gruszki i cynamon. Gotujemy około 5 min. Ryż przekładamy do miski i polewamy gruszkami. Na wierzch można dodać miód lub syrop klonowy. Smacznego

Miksturownik
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 183

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki: 6 szklanek mąki pszennej; 20 g drożdży; 1 łyżka cukru; 1 łyżka soli; posiekany pęczek szczypiorku; 455 l ciepłej wody; 300 g sera camembert lub brie pokrojony w kawałki ok. 1 cm na 1 cm; białko do posmarowania; ziarna sezamu(...)sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nakłuwamy je i dzielimy je na 12 równych porcji. (Ja zrobiłam z połowy składników; i wyszło mi 12 małych bułeczek - takich

Miksturownik
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 271

Bardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką.  Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy(...)Siostra Anastazja nie podała ani czasu ani temperatury, więc ustawiłam piekarnik na 160 stopni i piekłam około 15 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Z części rozwałkowanego ciasta wycięłam foremkami małe ciasteczka. Też wyszły bardzo smaczne

Miksturownik
Deser z kaszy manny wg. Ewy Wachowicz. 482

Deser z kaszy manny. Składniki: 1 l. mleka; 1 szkl. cukru; 3 łyżki kakao; 1 szkl. kaszy manny; 200 g masła; duże opakowanie herbatników; garść orzechów, rodzynki, migdały. Szklankę mleka mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, kakao i masłem. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuję dodajemy kaszę mannę z mlekiem i szybko mieszamy. Gotujemy

Miksturownik
Kokardki z cukinią i bakłażanem. 267

pomidorki koktajlowe ok.4 szt.; przecier pomidorowy 2 łyżeczki;   makaron np. kokardki ok. 200 g;   feta do przybrania; łyżka oliwy i łyżeczka masła; sól, pieprz, szczypta cukru; Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około 15 min. odsączamy go w ręcznik papierowy - pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki(...)makaronu i dusimy do 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy pieprzem i solą - z tą ostatnią należy uważać ponieważ bakłażan był już solony. W razie potrzeby dosypujemy troszkę cukru - gdyby było zakwaśne. Dodajemy makaron i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki i mieszamy ostrożnie. Po nałożeniu na talerz posypujemy rozkruszoną fetą. SMACZNEGO

Miksturownik
Spaghetti w pomidorowym sosie... Mediolańskim... 258

łyżeczka suszonego oregano; 1/2 szkl. białego wytrawnego wina; 1/2 kg świeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki; 1/2 szklanki wody spod gotowanego makaronu; sól, pieprz, szczypta cukru; makaron spaghetti - lub inny ulubiony :) ; ser żółty do posypania makaronu (opcjonalnie). Jeszcze gorące... mniam! Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a po ugotowaniu zostawiamy 1/2 szkl. wody. Na dużej patelni(...)małym ogniu, pod przykryciem około 15 min., aż mięsko będzie mięciutkie. Tuż przed podaniem dodajemy jeszcze tylko troszkę soli, pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), zgnieciony ząbek czosnku i odrobinę cukru. Ugotowany makaron posypujemy startym serem i wylewamy na niego sos. Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron na patelnie z sosem mieszam i gotowe. Ewentualnie na talerzu posypuję startym serem, a najlepiej parmezanem

Miksturownik
Ciasto z truflą. 383

Mocno czekoladowe, ciacho.  Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki." Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka;   2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej;   300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki(...)łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto

Miksturownik
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 399

postem, w komentarzach albo na Waszych blogach (linki do postów wkleicie również w komentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem. Składniki: 500 g mąki; 250 g cukru pudru; 250 g margaryny; 2 żółtka; 3-4 łyżki śmietany; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier

Miksturownik
Andrzejkowe wróżenie z ... ciastek :) Czyli Chińskie Ciasteczka z Wróżbą. 202

kasę." No bo przecież chodzi o to, żeby było wesoło!!! Maszyna losująca wróżby do ciastek :) Chińskie ciasteczka z wróżbą. Składniki: 300 g mąki + mąka do podsypania; 80 g cukru; 3 jajka (u mnie 4 bo były malutkie); 2 łyżki oleju; 2 łyżeczki cukru pudru; odrobina soli; Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną, przykrytą ściereczką

Miksturownik
Czekoladowa magia - czyli słodkości na walentynki!!! 196

pospolitemu ruszeniu i przygotowałam "walentynkową" czekoladę do picia.        Czekoladowa magia - czekolada do picia.  Składniki: 2,5 szkl. mleka; 100 g czekolady gorzkiej; 1 łyżka cukru; 1/4 łyżeczki cynamonu; 5 łyżek rumu; skórka starta z pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści dodajemy cukier i cynamon. Gorący płyn zdejmujemy

Miksturownik
Ciasto cytrynowe. 379

ciasta cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny.  Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe. Składniki na formę 30 x 10cm: 250 g margaryny/masła; 3/4 szkl. cukru; 4 jajka; 2 szkl. mąki; 1 cytryna; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę(...)ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki. Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem. Smacznego

Miksturownik
Babeczki korzenne z kruszonką. 205

Użyłam mieszanki przypraw, ale nadaję się również gotowa przyprawa do pierników. Korzenne babeczki z kruszonką. Składniki na 16 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika; 2 - 3 łyżeczki kakao; Kruszonka: 200 g mąki(...)masła; 100 g cukru. Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy

Miksturownik
Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości. 251

serdecznie!!!   Rogaliki drożdżowe z lodówki. Składniki na ok. 30 szt. 2 łyżki mleka; 2 łyżki śmietany; 50 g drożdży; 1/2 kg mąki; 3/4 kostki margaryny; 2 łyżki cukru; 2 jajka; szczypta soli. Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży. Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę i ciepłą wlewamy do mąki z drożdżami(...)Dosypujemy cukier, sól i jajka. Wyrobić dokładnie, aż do momentu gdy ciasto będzie samo odchodziło od ręki. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części, wyrabiamy każdą część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania