Pomyślałam, że brownie z przepisu Katherine Hepburn (podobno), będzie do niej bardzo pasować. Koleżanka powiedziała, że ciasto jej smakowało. Składniki: 60 g czekolady gorzkiej 115 g masła 200 g cukru (dałam trochę mniej) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 30 g mąki pszennej 16 połówek orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej(...)mikrofalówce. Przelewamy do większej miski i dodajemy cukier. Ubijamy robotem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając masę. Na koniec dolewamy wanilię, sól i mąkę. Mieszamy całość. Przelewamy masę do formy (20x20 cm, lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki orzechów. Pieczemy w 165 stopniach przez około 30 - 35 minut
Sto kolorów kuchniprzepisu znalezionego u Kasi . Kręciłam je w środku nocy, a następnego dnia dzieciaki miały niespodziankę. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30 % 200 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę delikatnie ubijamy, ale ma pozostać lejąca. Dodajemy zimny jogurt, cukier i mieszamy. Większość truskawek rozgniatamy, pozostałe kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy. Do włączonej maszyny
Sto kolorów kuchniPolecam na długi weekend. Zróbcie koniecznie, zanim krótki sezon truskawkowy dobiegnie końca. Lemoniadę zrobiłam na kolejne wspólne spotkanie z Edytką i Malwiną . Składniki: 500 g truskawek ok. 3 łyżek cukru (w zależności od truskawek i upodobań) sok z 2 cytryn (lub 3 limonek) ok. 500 ml wody mineralnej kostki lodu, mięta do dekoracji Wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem. Dodajemy
Sto kolorów kuchnisię do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków migdałowych 200 g truskawek Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać ziarenka z laski wanilii i pustą laskę. Gotować przez(...)około 5 minut, aż masło ściemnieje i będzie miało lekko orzechowy zapach. Przelać do miski i ostudzić. Białka ubić z solą. Dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wmieszać przestudzone masło. Przelać masę do formy do tarty (24 - 26 cm). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni
Sto kolorów kuchniPrzyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju 4-5 jabłek ewentualnie płatki migdałowe lub orzechy Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka
kolorowotorcikowomiodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody 200 g cukru 450 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia Przyprawa do pierników Wykonanie: Miód, cukier, margarynę rozpuścić w niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną masę miodwą. Skłądniki zagnieść na elastyczne ciasto, posypać mąką i zawinąć
kolorowotorcikowodekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier barwiony, pisaki lukrowe, śnieżynki, gwiazdki, kwiatuszki cukrowe. Gotowe ciasteczka zapakowałam i obdaruję nimi najbliższych. Dałam dziś
kolorowotorcikowoorzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu białego 1 jajko Wszystkie składniki wymieszać i nakładać do miseczek jabłkowych. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać z lodami ! Smacznego
kolorowotorcikoworobiłam nie na tę okazje - postanowiłam ją jednak dziś Wam pokaza ć... BABECZKA w czekoladowej "papilotce" S kładniki: 1 czekolada gorzka 1 kostka masła 2/3 szkl. cukru budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu 1 szklanka orzechów laskowych mielonych perełki cukrowe, serduszka do dekoracji 5 papilotki do muffinek Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - posmarować wnętrze papilotek - odstawić(...)zastygnięcia - czynność powtórzyć. Dobrze schłodzić. Budyń ugotować wg przepisu - ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać połowę budyniu - ubić krem Do naczynia wsypać orzechy, dodać 4 łyżki kremu - wymieszać. Czekoladowe babeczki ostrożnie wyjąć z papierowych foremek. Napełnić orzechowym nadzieniem - udekorować kremem budyniowym i perełkami. Smacznego ! Polecam Wam tę propozycję - babeczka wygląda niesamowicie. Zaskoczycie nią nie jedną osobę
kolorowotorcikowoproponuję Wam puszystą piankę z galaretką z wykorzystaniem napoju sojowego Alproo smaku wanilii. WANILIOWA PIANKA - przepis 750 ml napoju sojowego o smaku wanilii Alpro 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl. cukru 400 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka - śmietanka w proszku do ubijania 4 galaretki w różnych smakach Napój sojowy zagotować z cukrem - ostudzić. 3 galaretki rozpuścić w 350 ml wody
kolorowotorcikowogotowca" w torebce. Wybierajmy jednak świadomie - czytając sk ład takich produktów. Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta Majonezy Kętrzyński Skład mieszanki: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana, mak 11 %, środki spulchniające: difosforan dicodowy i wosorowęglan sodu, aromat migdałowy Jak widać - nic co by wykraczało poza składniki dodawane zazwyczaj podczas wypieków :) Do przygotowanie ciasta potrzebne(...)tartą podłużnej formy ( ok. 25 cm długości ) lub tradycyjnej formy do babek. 3. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. 4. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą. GOTOWE ! Smacznego
kolorowotorcikowoBananowe muffiny - przepis Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru 2 jaja 125 g mąki 2 dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać rozkłócone jaja - ciągle ubijając. Dosypać mąkę, mleko i rozgniecione banany. Szybko wymieszać. Nakładać do papilotek
kolorowotorcikowoCzeko-czeko-czekolada... Uwielbiam ! Propozycja na czekoladową pychotkę - muffiny brownies. Muffiny brownies - przepis Składniki: - 2 gorzkie czekolady - 80 g masła lub margaryny - 2/3 szkl. cukru - 2 łyżki mąki - 4 jaja - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia
kolorowotorcikowotaki spóźniony prezent na Dzień Mamy :) PRALINKA - MUFFINKA - przepis Składniki na 3 sztuki: 1 gorzka czekolada kilka truskawek serek mascarpone - 200 g 3 łyżki cukru pudru 3 papilotki do muffinek Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarować papierki. Schłodzić - czynność powtórzyć. Zostawić do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie, ostrożnie zdjąć papierek. Serek ubić z cukrem
kolorowotorcikowowypestkować. Owoce połączyć. Polać miodem lub... sosem. SOS 1/2 szkl. napoju sojowego ALPRO , ja użyłam naturalny - ale z pewnością waniliowy też był by super 1 żółtko 2 łyżki cukru 30 ml wina typu wermut 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mleko wymieszać z jajkiem i cukrem - zagotować, ciągle mieszając. Sałatkę przełożyć - tuż przed podaniem - do lodowej misy, polać sosem. Smacznego
kolorowotorcikowo