postem, w komentarzach albo na Waszych blogach (linki do postów wkleicie również w komentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem. Składniki: 500 g mąki; 250 g cukru pudru; 250 g margaryny; 2 żółtka; 3-4 łyżki śmietany; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier
Miksturownikkasę." No bo przecież chodzi o to, żeby było wesoło!!! Maszyna losująca wróżby do ciastek :) Chińskie ciasteczka z wróżbą. Składniki: 300 g mąki + mąka do podsypania; 80 g cukru; 3 jajka (u mnie 4 bo były malutkie); 2 łyżki oleju; 2 łyżeczki cukru pudru; odrobina soli; Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną, przykrytą ściereczką
Miksturownikpospolitemu ruszeniu i przygotowałam "walentynkową" czekoladę do picia. Czekoladowa magia - czekolada do picia. Składniki: 2,5 szkl. mleka; 100 g czekolady gorzkiej; 1 łyżka cukru; 1/4 łyżeczki cynamonu; 5 łyżek rumu; skórka starta z pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści dodajemy cukier i cynamon. Gorący płyn zdejmujemy
Miksturownikciasta cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny. Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe. Składniki na formę 30 x 10cm: 250 g margaryny/masła; 3/4 szkl. cukru; 4 jajka; 2 szkl. mąki; 1 cytryna; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę(...)ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki. Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem. Smacznego
MiksturownikUżyłam mieszanki przypraw, ale nadaję się również gotowa przyprawa do pierników. Korzenne babeczki z kruszonką. Składniki na 16 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika; 2 - 3 łyżeczki kakao; Kruszonka: 200 g mąki(...)masła; 100 g cukru. Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy
Miksturownikserdecznie!!! Rogaliki drożdżowe z lodówki. Składniki na ok. 30 szt. 2 łyżki mleka; 2 łyżki śmietany; 50 g drożdży; 1/2 kg mąki; 3/4 kostki margaryny; 2 łyżki cukru; 2 jajka; szczypta soli. Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży. Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę i ciepłą wlewamy do mąki z drożdżami(...)Dosypujemy cukier, sól i jajka. Wyrobić dokładnie, aż do momentu gdy ciasto będzie samo odchodziło od ręki. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części, wyrabiamy każdą część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem
Miksturownikwłasną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła lub margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szkl. maku. Oddzielamy żółtka(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy
Miksturownikdrobno kabanosy) i drugi z fetą i pomidorkami suszonymi. Rogaliki z paprykowym nadzieniem. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz: I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami(...)szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych; Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody i wsypujemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy stanie się elastyczne, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem. Paprykę i ser (wędlinę
Miksturownikdeseru. A dodatek truskawek w postaci sosu jest jak kropka nad "i" Panna cotta migdałowa z truskawkami składniki: 200 ml śmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę(...)wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około 0,5 szklanki i rozpuszczamy w tym żelatynę, następnie przelewamy ją do pozostałego mleka i śmietany i mieszamy by się równo rozprowadziła. Gotową mieszankę przelewamy do foremek lub szklaneczek. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podajemy ze sosem truskawkowym
Przysmaki Karolkitemp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia. Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g drobnego cukru - dałam 100 g fruktozy 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru - dałam Amaretto 2 łyżki mąki pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850 Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej. Krótko zmiksowałam(...)przekonam i doniose Dorota(zdaje sie, ze imienniczka) Gość: , adsl-ull-56-107.44-151.net24.it 2012/10/07 01:09:24 Udalo sie doskonale, zadnego posmaczku z tej przypalonej skorupki. Od siebie jeszce dodalam usmazone w cukrze sliwki, chociaz moze lepsze by byly brzoskwinie. Po prostu niebo w gebie!:) Dzis bylismy na kolacji u tesciow, dostalam mnostwo pochwal od wszystkich, a tesciowa dodatkowo przykazala
Zdrowa Kuchnia Sowycrumble. Czy możesz mi przybliżyć, co to jest ta fruktoza, to znaczy, jak się ją kupuje, jaką ma nazwę, w torebkach, w pudełkach? bo ja zaczynam dopiero gotować bez cukru i trochę się nie mogę w tym odnaleźć sowa_nie_sowa 2010/05/04 16:44:08 dagmara_65 - witam i pozdrawiam również:) kasia.eire - fruktozę kupuję w sklepach ze zdrową żywnością(...)supermarketach. Jest w pudełkach tekturowych albo w plastikowych słoikach, przynajmniej u nas, ale myślę, ze u Ciebie podobnie będzie. Jeśli chodzi o nazwę, to jest to po prostu "fruktoza" (cukier owocowy). Ja używam generalnie do wypieków, napoje piję bez dosładzania. Pozdrawiam:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, aenz188.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/05/05 09:16:18 Masz rację należy spróbować. Twój Crumble wygląda świetnie! Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia Sowywypróbować, cokolwiek by się miało okazać;) I dobrze zrobiłam! Przepis z Kotlet.tv Składniki: 200 g serka mascarpone - dałam całe opakowanie czyli 250 g 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru - dałam 100 g fruktozy 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów - dałam 7 digestive 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - dałam gorzką 2 łyżki czekoladowych drobinek (posypka) - dałam 2 pomadki - galaretki(...)Komentarze m.dawid 2010/06/02 10:45:42 Sowa to jest niehumanitarne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i teraqz będę siedziec i kombinować jak to zrobić bez ciastek,bez cukru i bez polewy:) sowa_nie_sowa 2010/06/02 10:59:24 Jak zrobisz bez ciastek (choć one są pełnoziarniste), to będzie całkiem dietetycznie anty-cukrzycowo:) rain1drop 2010/06/10 11:37:34 Bardzo lubię semifreddo. pozdrawiam! Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, ccq221.neoplus.adsl.tpnet.pl
Zdrowa Kuchnia Sowypłaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych - dałam czekoladę gorzką roztopioną Czekoladę połamałam, stopiłam na parze i odstawiłam do przestudzenia(...)przepisu należało miksować masło, masło orzechowe, aromat i cukier przez ok. 3 minuty, ale ja utarłam w makutrze te składniki, dodając pod koniec ucierania jajko. Wymieszałam w misce mąkę i sodę (o soli zapomniałam), dodałam do tego płatki i przestudzoną czekoladę. Znów wymieszałam i dodałam do masy maślanej. Wszystko razem wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda
Zdrowa Kuchnia Sowymnie 100 g jogurtu greckiego, nie wiedziałam jak przeliczyć na ml, więc dałam tyle 300 g lodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) - dałam 30 g fruktozy 300 g nutelli Wierzch : 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru - dałam łyżeczkę fruktozy Serek, fruktozę, jogurt i nutellę
Zdrowa Kuchnia Sowypewno się kiedyś skuszę i zrobię, a ten cytat...... pożyczam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ren-ya 2011/12/09 15:34:37 Bardzo zachęcająco wyglądają Twoje placki! Ja zawsze lubiłam na słodko - ze śmietaną i cukrem, ale Twój sos z gorgonzoli bardzo podziałał mi na wyobraźnię... ... I pewnie skusiłabym się na takie placuszki, gdyby nie jeden mankament - jak się je smaży, to cały dom przesiąka niemiłym(...)specjalnie, nie jestem węchowcem;) A wyciąg nie pomaga? Bo ja nie mam, ale wydaje mi się, że to powinno załatwić kwestię zapachów w kuchni... A na słodko, z cukrem czy śmietaną nigdy placków nie jadłam, zawsze mnie dziwiło takie zestawienie;) m.dawid 2011/12/09 17:14:55 merci:) szarlotek 2011/12/09 20:33:45 Łaaał! Takich jeszcze nie próbowałam a zapowiadają niesamowite doznania
Zdrowa Kuchnia Sowy