płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!! Składniki: 300g truskawek, galaretka truskawkowa, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki ajerkoniaku, łyżka serka mascarpone, 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu, 4 łyżeczki kremu(...)nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą
Z miłości do słodkościGorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam tutaj , tylko proporcje trochę zmieniłam. Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę podgrzewamy
Ze smakiem i z pasjąmąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie(...)Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut. Nie powinno ono sprawiać problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie
Ze smakiem i z pasjątakże masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo kruche, babkowe. Najważniejsze - było pyszne! Składniki: 270g mąki kukurydzianej (u mnie Kupiec) 150g mąki pszennej razowej (lub np. tortowej) 200g cukru 4 jajka ok 100ml oleju 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego garść rodzynek Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę
Ze smakiem i z pasją500g mąki pszennej pełnoziarnistej 320ml letniej wody 50g otrębów żytnich (u mnie Kupiec) 12g świeżych drożdży 1/2 szklanki pestek dyni 2,5 łyżki stołowej oleju 2,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie w automacie do wypieku chleba: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. Następnie dodajemy kolejno(...)sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni). Pestki dyni dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków. Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce
Ze smakiem i z pasjąznalazłam ten przepis . Zmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda mi się do marcepanowych ciasteczek. Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie: Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze(...)Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne. Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek
Ze smakiem i z pasjąwłasne modyfikacje. Składniki na 5 dużych gofrów - takich jak na zdjęciu: 70g masła 120g cukru 3 jajka 200g mąki tortowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 270ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać
Ze smakiem i z pasjązupa? Składniki: 2-3 skrzydełka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) torebka ryżu pełnoziarnistego (u mnie Kupiec) kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżeczka cukru przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól ewentualnie śmietana do zabielenia opcjonalnie kilka kropli sosu Tabasco Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie umyć i zalać około 2 litrami wody. Gotować do momentu aż na górze(...)talerz i zalać zupą. Ja wybieram zawsze opcję pierwszą :) Kiedy warzywa zmiękną i ryż napęcznieje, odlewamy 2-3 chochelki bulionu do małego garnuszka, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie tak rozrobiony przecier wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dodajemy posiekane oregano. Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Dla podkreślenia charakteru
Ze smakiem i z pasjąwiele czasu na jego przygotowanie. Wystarczy 15 minut, świeże owoce i dobry serek. Zobaczcie sami ;) Składniki na 2 porcje: 250g serka mascarpone 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec) 2 kiwi garść truskawek Przygotowanie: Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji. Kiwi obrać, odkroić
Ze smakiem i z pasjąTabasco do nich dodać, ale poprzestałam na 1 łyżeczce (na szczęście ;) Muffinki można polać rozpuszczoną czekoladą deserową, będą jeszcze pyszniejsze. Składniki na 12 sztuk : 200g mąki tortowej 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco 80-100g kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut
Ze smakiem i z pasjąSkładniki na 0,5l zakwasu: 3 pełne łyżki mąki żytniej razowej (typ 1850) 0,5l przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku kawałek skórki razowego chleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier. Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Ze smakiem i z pasjąporcję błonnika, będzie też ciekawą odmianą dla kanapek przygotowywanych w pośpiechu. Składniki na dwie porcje: 1 jabłko 1,5 łyżki mąki żytniej 1,5 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka zimnego masła cynamon Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę. Nakładamy do kokilek i posypujemy cynamonem. Płatki migdałów(...)lekko zgniatamy w dłoniach, następnie łączymy je z mąką, cukrem i zimnym masłem i zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy jabłka. Można posypać ją dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąkakao. Konsystencja wyszła również bardzo podobna. Nadzienie jest słodkie - to fakt, ale raz na rok można sobie przecież pozwolić :P Składniki: 250 ml mleka 250 g cukru 1 pełna łyżka masła 2 łyżeczki kakao (prawdziwego, niesłodzonego) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli 5 płatów suchego wafla Przygotowanie: Masę najlepiej przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodówki(...)żeby trochę zgęstniała. Mleko i cukier gotować na małym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu zamieszać. Na garnek warto położyć drewnianą łyżkę żeby mleko nie wykipiało. Będzie się unosić, ale nie wypłynie. Następnie dodać szczyptę soli, masło, kawę oraz kakao, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Gdy ostygnie włożyć do lodówki na minimum
Ze smakiem i z pasjąmąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki") pęczek zielonych szparagów dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera oliwa z oliwek kolorowy pieprz w młynku sól łyżeczka cukru do gotowania szparagów Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut). Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka
Ze smakiem i z pasjąPo dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie
Ze smakiem i z pasją