gospodyń, ja ostatnio, robię pierogi na sposób mojej teściowej. Formuje wałek, który kroje na równe kawałeczki, potem każdy rozwałkowuje. Tą metodą pierogi robi się najszybciej ;-) (fot. poniżej) NADZIENIE: - truskawki - cukier waniliowy - 3-4 łyżki cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej PIEROGI GOTUJEMY W WRZĄCEJ WODZIE OKOŁO 3-5 MINUT, NA MALUTKIM OGNIU. PAMIĘTAJ WODĘ NA PIEROGI TRZEBA POSOLIĆ MINIMUM
SMYKWKUCHNIulubionymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość, na słodki letni deser w sam raz! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 szklanki mąki pszennej - 6 jaj - 2 szklanki cukru - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate) -1/3 łyżeczki kardamonu -1 i 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki jagód Jajka ubij za pomocą miksera z cukrem, dodaj olej, następnie wszystkie
SMYKWKUCHNInadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO : -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietanki
SMYKWKUCHNIłyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej (lub zwykłej) świeżo zmielona sól i pieprz pół łyżeczki cukru trzcinowego (lub białego) śmietana lub jogurt naturalny jako dodatek do zupy listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Cukinię i awokado dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy(...)dodajemy półmiękkie składniki z patelni i gotujemy na małym ogniu aż do ich całkowitej miękkości. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sokiem i skórką z limonki, cukrem trzcinowym oraz listkami mięty do wywaru - wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy, a kolejno zdejmujemy z ognia. Zupę krem rozdrabniamy na jednolitą masę za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem
Symfonia Smakówczerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi., występujących w Meksyku. Karmel (E 150a) - otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny. Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy(...)Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna (E 954) Aspartam (E 951) Acesulfam K (E 950) Aromaty - substancje nadające produktowi smak i zapach. Aromaty naturalne Aromaty syntetyczne Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności. Kwas octowy (E 260) Octan wapnia (E 263) Kwas
Truskawkowa Fiestazarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga . Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane mleko, 1 łyżeczka cukru
Truskawkowa FiestaPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama
Ze smakiem i z pasjądomu ( chyba, że kiedyś wykradnę przepis z Pizza Hut :P ) SMACZNEGO! :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Pozostałe składniki: połówka czerwonej papryki 8 plasterków oscypka 10 plasterków(...)salami 100g startego żółtego sera (zwykłego lub mozzarelli) ogórek kiszony mała cebula 10 sztuk pieczarek przyprawa do pizzy olej do posmarowania formy Wykonanie: Ciasto: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać
Czerwona Porzeczkapostarałam i podam Wam dokładne składniki na ten kompot z papierówek. Wszystko zależy od ilości owoców, wielkości garnka, od dojrzałości i słodkości owoców. składniki: 1,5 litra wody, ½ szklanki cukru, 6 dużych papierówek, sok z 1 cytryny, kilka łyżek czarnych i czerwonych porzeczek. Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gdy lekko mryga (wrze), wrzucamy pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposmakować również osobom, które nie pijają kawy. Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Stefanka cappuccino Składniki: 250g herbatników 750ml mleka 150g masła 130g kaszy manny 6 łyżek cukru 15 łyżek cappuccino w proszku polewa czekoladowa 100g czekolady deserowej 50g masła Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę - mleko zagotować(...)masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku - do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki - kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut) - połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać - na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły
Smakołyki Berenikichińskiej restauracji. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki: 1 mała kapusta pekińska 4 średnie marchewki pieprz, sól do smaku sos sojowy do smaku odrobina cukru do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej takiej z ostrzami do warzyw chińskich - by powstały długie paseczki). Całość wrzucić do miski, skropić oliwą. Doprawić(...)smaku cukrem, pieprzem, solą i sosem sojowym
Facet i nożedodatkiem orzeźwiającego arbuza. Który Wam bardziej zasmakuje? Składniki : * 2 plasterki limonki * pół szklanki miąższu z arbuza - bez pestek * świeża mięta * mnóstwo kostek lodu * 2 łyżeczki brązowego cukru * 50ml białego rumu * napój typu sprite do uzupełnienia szklanek Przygotowanie : Miąższ arbuza przełożyć do szklanki, zasypać cukrem, dodać miętę, limonkę i dobrze utrzeć, aż składniki puszczą sok. Dodać rum, lód
Magiczne Życie Martyprzede wszystkim przez kobiety, drink. Sprawdzi się na każdej letniej imprezie. Polecam! Bo sama od niedawna go pokochałam! Składniki : * limonka * świeża mięta * mnóstwo kostek lodu * 2 łyżeczki brązowego cukru * 50ml białego rumu * napój typu sprite do uzupełnienia szklanek Przygotowanie : Połówkę limonki pokroić w ósemki. Przełożyć do szklanki, zasypać cukrem, dodać miętę i dobrze utrzeć, aż składniki puszczą sok. Dodać
Magiczne Życie Martyhitem imprezy. Borówkowe Mojito: 250 g borówek amerykańskich + do dekoracji 125 ml białego rumu (1/2 szklanki) sok z jednej limonki ok. 16 listków świeżej mięty + do dekoracji 2 łyżeczki cukru trzcinowego 175 ml wody gazowanej (3/4 szklanki) kostki lodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Borówki blendujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć(...)się skórek. Do shakera wrzucamy liście mięty oraz cukier. Ugniatamy za pomocą trzonka drewnianej łopatki lub łyżki, aby mięta puściła swój aromat (można też użyć mudlera). Dodajemy sok z całej limonki, rum oraz przetarte borówki. Zamykamy shaker i wstrząsamy. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy kilka kostek lodu. Wlewamy wodę gazowaną (rozdzielając na dwie porcje). Następnie zawartość shakera. Dekorujemy miętą
Poezja smakuczosnku czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Do ugotowania brokuła wybieramy taki garnek, żeby zmieścił nam się tam cały brokuł. Wlewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru (cukier zapewni nam ładny zielony kolor brokuła), doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wkładamy całego brokuła, grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy
Czerwona Porzeczka