Składniki: Miąższ z 1/4 średniego arbuza 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (można pominąć) Przepis: Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy arbuza do melaksera razem z cukrem i miksujemy przez ok. 1 minutę (możemy do tego użyć blendera ręcznego). Następnie powstały płyn arbuzowy przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy go do zamrażalki
Emcia Pichcidomowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare Krysznowcy :) Składniki na dwie porcje: 1/2 jabłka 1/3 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki oleju roślinnego 1/4 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 paski kandyzowanej kantalupy SKOWRCU Przepis: Do garnuszka wlewamy olej, podgrzewamy chwilę, następnie wsypujemy kaszę mannę i mieszamy do momentu aż się zarumieni. W tym czasie, w osobnym garnuszku(...)podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru. Po doprowadzeniu jej do wrzenia wlewamy ją do przyrumienionej kaszy manny. Szybko mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, pokrojoną w kostkę kantalupę oraz cynamon. Całość cały czas intensywnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, która lekko odchodzi od brzegów garnka. Halawę jabłkową podajemy na ciepło lub na zimno, jak kto lubi
Emcia PichciSkładniki: 100 g truskawek 100 g jagód 10 łyżeczek cukru pudru 250 ml śmietany kremówki kawałeczek soczystego arbuza Przygotowanie: Owoce myjemy, z truskawek dodatkowo usuwamy szypułki, osuszamy. Owoce miskujemy w blenderze na gładkę masę. Przekładamy do miski. Śmietanę kremówkę wlewamy do drugiej miski, ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g mrożonych truskawek kilka łyżeczek drobnego cukru 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi
Moja smaczna kuchniaSkładniki: szklanka umytych i oczyszczonych jeżyn woda mineralna niegazowana, z lodówki cukier do smaku Przygotowanie: W blenderze miksujemy jeżyny z cukrem i wodą, Podajemy w szklaneczkach zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniakawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru(...)jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać do smaku cukier oraz pieprz ziołowy. Na końcu dodać wcześniej ugotowane i posolone ziemniaki
Gorący kąsekDalszy ciąg zabaw z malinami. Dżem z miętą? Czemu nie! Ryzyko często popłaca. Moje tegoroczne dżemy malinowe mają duszę :) Składniki: 1 kg malin ok.500 g cukru 6 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Na początku napiszę to co z pewnością interesuje Was najbardziej. Ile dżemu wychodzi z tej ilości? Słoik 500 ml i 1/2 szklanki, czyli 625 ml dżemu. Jednak mimo(...)wszystko warto! Jak się zabrać za ten dżem? Maliny przebrać, wrzucić do woka, na małym ogniu smażyć przez około 3 godziny, jak już puszczą sok, dodać cukier, a potem gałązki mięty. Jak już pulpa malinowa zacznie przybierać konsystencję dżemu, gałązki mięty wyciągamy, połowę zawartości przecieramy przez sito i przetarty mus z powrotem wlewamy do dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoika
Blondynka Gotujejednak, że wciąż przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki pasty z wanilii Glazura porzeczkowa: słoik dżemu porzeczkowego 3 łyżki żelatyny pół szklanki wody Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałeczki, masło podgrzewamy(...)odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany
sama złodyczmirabelkowy Coś dla wielbicieli lekko kwaskowatego smaku dojrzewających w pełnym sierpniowym słońcu mirabelek. Wersja ze śliwek żółtych oraz czerwonych. Składniki: - 2 kg śliwek mirabelek (żółtych lub czerwonych) - 1 kg cukru - tak, tak dużo, a i tak będzie kwaśno :) - 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Śliwki myjemy, przesypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy często do zagotowania. Zostawiamy na małym ogniu(...)odcedzania makaronu). Staramy się przetrzeć jak najwięcej. Przetarty miąższ gotujemy na małym ogniu kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia, np. na całą noc. Wsypujemy cukier i gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu. Rozlewamy do słoiczków. Pozostawiamy do wystygnięcia
Słodka sielankapassaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę(...)dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze on też słoności od sosu sojowego i oliwek). Sos gotujemy
Poezja smakudodałam kurkumę. Chciałam, żeby ogórki miały wyrazisty kolor :) Składniki: * 2,5 kg ogórków * 9 szklanek wody ( szklanka 250 ml ) * 1/2 szklanki soli Zalewa: * 3 szklanki wody * 2,5 szklanki cukru * 2 szklanki octu 10% ( lub 1,5 jeśli wolicie mniej ostre ogórki ) * 1 łyżka kurkumy ( u mnie KAMIS ) do słoika: * ziele angielskie * pieprz ziarnisty * gorczyca * surowa marchew Wykonanie(...)słoiczków wkładać po 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka plastrów surowej marchewki. Układać plastry ogórków lekko ugniatając. Ugotować zalewę z wody, octu i cukru. Gorącą zalewą napełniać słoiki z orókami. Pasteryzować8-10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowozielonych, młodych, nie za dużych ogórków. Przepis ten dostałam od Agnieszki z Talerza Pokus . Składniki: * 4 kg ogórków * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 1 szklanka cukru * 4 łyżki miodu ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy ) * 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska ) * 2 łyżki soli * gorczyca Wykonanie: Ogórki umyć i obrać ze skóry. Jeśli wykorzystujecie ogórki duże, przerośnie należy(...)młodych, nie wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków. Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki. Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami. Pasteryzować 10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowomnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik . Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem 400 ml kremówki 200 g białej czekolady dżem malinowy maliny Przygotowanie: Wszystkie składniki na cisto włożyć do misy z miksera i zmiksować. Wyjąć ciasto
Ala piecze i gotujepotrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam(...)dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się już zeszkli, dosypuję mąkę i przez chwilę podsmażam. Cebulę z zasmażką dodaję do garnka z fasolą. Wszystko doprawiam solą, pieprzem odrobiną cukru oraz majerankiem i zmielonym kminkiem. Robię czasami wersję czosnkową, dodając 2 ząbki
Olikowa kuchniapotrawy dobrze rozgrzewają organizm Składniki na 3 słoiczki 400 ml: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka soli 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 150 g cukru 1/3 szklanki octu jabłkowego 3 marchewki Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy, skróci pracę. Marchewkę obieramy i również szatkujemy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy nożem(...)cienkie plasterki. Do miski wsypujemy ogórki, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię