cukier - 7600 przepisów (strona:242/507)

1520. Chleb dyniowy 163

Według mnie trzeba dać więcej soli..chlebek miałby bardziej wyrazisty smak.. 50 dkg  mąki pszennej chlebowej (typ 450) 1 łyżeczka suszonych drożdży Wypiekacz szczypta soli 1 łyżka cukru trzcinowego  100 ml letniego mleka 1 szkl. puree z dyni (250 ml to akurat 250 g) 1/4 szkl. oleju rzepakowego Do formy dodać kolejno: mleko, olej, puree(...)dyni, sól, cukier, mąkę, drożdże. Wybrać wagę bochenka (750 g) i stopień zarumienienia skórki (najniższy). Uruchomić program podstawowy. Ja robiłam  ręcznie...więc.. Umieścić wszystkie składniki w misce i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia .Następnie zagnieść ponownie , przełożyć do foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.Wyjąć z foremki

Moje domowe kucharzenie
1521. Tosty francuskie z chleba dyniowego 179

Anielskie Przysmaki oferują się również do robienia paczek świątecznych...A to dobry pomysł na paczuszki z pysznościami dla najbliższych.. 80 ml mleka 1 jajko szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki cukru  chleb dyniowy Mleko roztrzepać z jajkiem, dodać cukier i cynamon.Wymieszać.Kromki chleba maczać  przygotowanej masie i smażyć z obu stron na maśle..Podawać np.z syropem klonowym

Moje domowe kucharzenie
1524. Grzebyki z frużeliną malinową 173

dodatek nowości..Monika dba o swoich klientów i ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 margaryna 1 cukier waniliowy marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi(...)blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc tak, aby nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
1539. Deser jogurtowy z dodatkami 192

Brak chęci  na robienie jakiegoś ciasta....a domownicy domagają się słodkości ..i tak oto jest prosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w razie potrzeby dosłodzony cukrem..kilka herbatników..jakiś dżem , konfitura..itp..u mnie wyszła mieszanka różnych smaków.. dżem brzoskwiniowy ... frużelina malinowa .. konfitura truskawkowa z cynamonem.. jogurt naturalny [ cukier do smaku] dżem, frużelina

Moje domowe kucharzenie
1543. Mufinki z miodem i orzechami 231

mąki z dodatkiem spulchniaczy (lub zwykłej plus 2 łyżeczki proszku do pieczenia) ¼ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonego goździka szczypta gałki muszkatołowej 6 łyżek masła lub margaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok z 1 pomarańczy W jednym(...)naczyniu wymieszać składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na  muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód

Moje domowe kucharzenie
1548. Pizza na śmietanowo-drożdżowym spodzie 195

mąki 1 mała śmietana albo jogurt naturalny 1 jajko 2 szczypty gałki muszkatołowej 10 dag Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi [3-4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem] 1 łyżka cukru szczypta soli przyprawa do pizzy (ewentualnie)  Dodatki  według własnego gustu ser żółty  Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz 1-2 łyżki ciepłego mleka.Wymiesza

Moje domowe kucharzenie
1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" 208

kremem czekoladowo-orzechowym..pomysł na rogale z zamrażarki..[ takich jeszcze wcześniej nie robiłam ] podpatrzyłam tutaj ..no i z całego przepisu nie skorzystałam...bo dałam krem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo to i tak były smaczne...[ nie umiem zwijać rogalików i są proste a nie zakręcone].Następnym razem wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek(...)mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja 2 żółtka 1/2 szkl.cukru  5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii

Moje domowe kucharzenie
1557. Niezawodny chleb 137

szkl. otrębów żytnich 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000)  2 łyżki płatków owsianych  25 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 1/2 litra letniej wody  2 łyżki oleju   posypka  wileńska Wypiekacz Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Drożdże zasypać 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać

Moje domowe kucharzenie
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 175

szkl. miodu  pół łyżeczki soli  12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych  Nadzienie: 500 g serka ricotta  5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)  1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)  1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 żółtka Dodatkowo:  180 g suszonej żurawiny [ mielone orzechy

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z kardamonem 135

mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji.. 120 g mąki pszennej 75 g miodu 30 g cukru pudru 1 łyżeczka sody 50 g orzechów włoskich  150 g musu jabłkowego 20 g drożdży 1 łyżka kardamonu kilka kropli olejku arakowego 10 ml oleju Miód, cukier puder, olej

Moje domowe kucharzenie
Rolada krucho -drożdżowa 170

jest dużo i według mnie było za dużo..więc z części piany zrobiłam coś innego..o tym w następnym wpisie.. 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru 3 jajka 2 łyżki śmietany 15 dkg zmielonych orzechów lub migdałów drożdże [ kawałek wielkości orzecha włoskiego] sól Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawi(...)drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli.Zagnieść ciasto.Białka ubić z resztą cukru , dodać zmielone orzechy.Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć ubitą pianę i zwinąć roladę.Przełożyć do blaszki i upiec

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka migdałowo-orzechowe 162

poprzednim poście pisałam , że zostało mi orzechowo-migdałowej piany ..ale nic się nie zmarnowało..upiekłam ciasteczka...były pyszne... 3 białka  10 dkg cukru  15 dkg zmielonych orzechów lub migdałów  szczypta soli  Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a na koniec mielone orzechy i migdały. Miksować razem jeszcze 2 minuty.Na blasze układać niewielkie kulki

Moje domowe kucharzenie
Szybki piernik 224

Szybki do zrobienia ..i smaczny piernik..przepis podpatrzyłam  tutaj . Składniki (na dwie formy keksówki) 125 g margaryny (pół kostki) 1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml) 2 jajka 3 szkl. mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g) 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki stołowe kakao 1 i 1/3 szkl. mleka 1 słoik dżemu śliwkowego kilka suszonych śliwek(...)drobno pokrojonych na polewę: 120 g gorzkiej czekolady 100 g masła Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić. Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt -przepis podstawowy 209

kilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
Barszcz czerwony Knorr 204

wody...Według mnie to jednak za mało..trzeba dać więcej na taką ilość wody..Według rad na opakowaniu barszcz można doprawić na wersję ostrzejszą [ dodając sok z cytryny, szczyptę cukru oraz rozdrobniony pieprz] lub wersję słodką dodając miód i cynamon..Szczerze mówiąc z cynamonem i miodem nie wiem jakby smakowało ..no , ale widocznie ktoś jada i tak.. Ja barszczyk(...)smakiem..Wiadomo...co zrobione w domu samodzielnie to jest smaczniejsze...ale mimo to polecam taki barszczyk z torebki..np. dla osób zapracowanych ..lub leniwych jak ja.. Składniki barszczu: cukier, maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania