ciacha można piec o każdej porze roku, nieważne czy to święta czy nie :) Składniki: Wspólne: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej i żytniej w równych proporcjach) Pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (dużym łasuchom radzę troszkę więcej) Szczypta soli Szczypta sody oczyszczonej Szczypta proszku do pieczenia (można dodać więcej, jeśli chcemy, żeby ciastka urosły, wtedy też taką samą ilość należy(...)równych proporcjach) 6 łyżeczek siemienia lnianego 3/4 szklanki przegotowanej wody Cynamonowe: cynamon Piernikowe: 2 łyżki kakao przyprawa do piernika Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię lniane zalewamy
Weganizm infantylnyPróbowałam zastąpić ją kawą zbożową, ale moje kubki smakowe tego nie polubiły. Może waszym się uda? Składniki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zwykłej (lub zbożowej - dla odważnych) 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 kostki lodu woda mineralna niegazowana lub mleko roślinne 4 garście jagód 2 łyżeczki syropu z agawy Przygotowanie Potrzebujemy shakera lub słoika średniej wielkości. Wrzucamy(...)niego kostki lodu, wsypujemy kawę i cukier, wlewamy dwie łyżki wody mineralnej lub mleka. Szejkujemy, szejkujemy, szejkujemy. Dopóki kostki lodu nie przestaną obijać się o ścianki. W nagrodę otrzymamy piękną, puszystą piankę, którą wlewamy do wysokiej szklanki. Jagody po umyciu zgniatamy tak mocno, aż wycisną sok. Możemy zrobić to dość prymitywnie, ale całkiem skutecznie, używając łyżeczki. Sok oddzielamy od rozciapcianych
Weganizm infantylnyananasa, którego uwielbiałam i wciąż uwielbiam niemal w każdej postaci. Składniki: 1.5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 7 g drożdży instant 0.5 szklanki i 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 3 plastry ananasa (może być z puszki, chociaż polecam świeżego) 3 plastry wędliny sojowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól oregano czosnek chilli (opcjonalnie) Przygotowanie(...)Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dolewamy 0.5 szklanki wody, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto na pizzę. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wykładamy je do nieprzywierającej (posmarowanej niewielką ilością oleju) tortownicy/brytfanny. Koncentrat pomidorowy mieszamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i wszystkimi przyprawami poza solą. Smarujemy sosem spód pizzy
Weganizm infantylnyrząd w przeciągu trzech tygodni. Jest bardzo sycące. Mam nadzieję, że i wam posmakuje :) Przepis znalazłam tutaj . Dokonałam niewielkich modyfikacji. Składniki: ciasto: 3.5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego (osoby nieprzyzwyczajone do mniej słodkich ciast powinny użyć 1 szklankę lub nawet więcej) 1/2 płaskiej łyżki sody 1.5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao 3/4 szklanki oleju(...)łyżek, ilość zależna od preferencji) gorzka czekolada (3-5 kostek) pozostałe: sok z cytryny 2-3 banany Przygotowanie: Najpierw ciasto. Mieszamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Do suchych dodajemy mokre, czyli olej i wodę. Mieszamy. Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach C, dopóki włożony do środka
Weganizm infantylnyCiągle mówimy, by nic nie powiedzieć. Anna Kamieńska Składniki: suche: 2.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli mokre: 3/4 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki oleju kilka kropel aromatu śmietankowego dodatkowo: 3-4 brzoskwinie cynamon (opcjonalnie) sos czekoladowy (opcjonalnie
Weganizm infantylnykanapeczek. Składniki: * 2,5 kg niedużych ogórków * 4 łyżki soli * 2 łyżeczki chili w proszku * 1,5 główki czosnku na zalewę: * 1,5 szklanki octu 10% * 0,5 kg cukru * 4 łyżki oleju Wykonanie: Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie odlać(...)zgromadzony płyn, odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać. Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po upływie 12-stu godzin ogórki ułożyć, dość ciasno, w słoikach. Zalać zalewą
kolorowotorcikowojest łatwy szybki w przyrządzeniu, a muffiny są pyszne. Na 12 muffin potrzebne jest : - 300 g mąki - 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 165 g cukru - 1 cukier waniliowy mały - 140 g masła ( może być margaryna) - 2duże jaja - 170 ml mleka - 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej :) max 1,5 tabliczki) Krok 1. Na małej patelni
Niezły Młyneknazwać może " Bombaj Indyk" Bardzo szybkie danie, czas przygotowania to 30 min Potrzebne na 4 porcje jest: - 0,5 piersi z indyka - 1 cebula - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka masła - imbir - 3 ząbki czosnku - 30g migdałów - natka pietruszki - ostra papryka - curry - ryż brązowy Krok 1: W garnuszku gotujemy pokrojony imbir(...)blendujemy. Krok 2: Pokrojonego w kosteczkę indyka podsmażamy na oleju, dodajemy zblendowany sos. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, śmietanę, masło, cukier i doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem:) Smacznego
Niezły Młynekchcę Wam pokazać wersję obiadową :P Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis: 500g mąki 200 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 2 jajka 10 g cukry 1 łyżeczka soli Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy
Niezły Młynekulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast w drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki(...)wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów. Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta galaretką. Całego lodowca wkładamy do lodówki
Niezły MłynekSkładniki: 2 kg malin 2 kg cukru Przygotowanie: Maliny przebieramy i wsypujemy warstwami na przemian przesypując cukrem do słoi. Słoje zakręcamy albo przykrywamy gazą i odstawiamy na ok 5-7 dni w pomieszczeniu nie nasłonecznionym. Po tym czasie przecedzamy przez sito do garnka. ( owoce możemy użyć do wina :) ) a sok zagotowujemy i przelewamy do słoiczków wcześniej umytych i wygotowanych
Niezły MłynekSkładniki: 375 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 skórka starta z cytryny sok z 2 cytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka
Niezły MłynekNajlepsze są lody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki mleka 2 krople aromatu cytrynowego Przygotowanie: W naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, sok z cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko
Niezły MłynekSkładniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka i gotujemy, myjemy owoce i wrzucamy do gotującej się wody z miętą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Studzimy, przecedzamy i pijemy :) Najlepiej smakuje z kostkami lodu. Smacznego
Niezły Młynekprzygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako rozbełtane do smarowania ok 0,5 szklanki sezamu(...)posypania Przygotowanie: Krok 1 W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, dwoma łyżkami mąki i 100 ml wody, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Krok
Niezły Młynek