cukier - 7600 przepisów (strona:280/507)

Mizeria z ogórków i śmietany 254

będzie zakiszonych na zimę, ale na bieżąco będę z nich robić mizerię lub koktajle warzywne , czy też chłodniki. Ja nigdy nie lubiłam słodko-kwaśnej, więc moja mizeria jest bez cukru i octu, tylko z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Czy Wy uważacie, że ogórki na mizerię(...)powinny być starte na tarce? Ja uważam, że prawdziwa mizeria to taka gdzie ogórek jest pokrojony w cieniutkie plasterki! Gdy mizerię z ogórków przygotowuje Piotrek to dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu. Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytrynowym tymiankiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 374

świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę jednocześnie usuwając nasadki szypułek , 1/3 pomidorów już bez gniazdek nasiennych odkładamy, resztę wrzucamy(...)sito, aby pozbyć się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, dla koloru możemy dodać trochę passaty pomidorowej i cukier dla złamania kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się pomidory nie rozpadły.. Podajemy pomidorową ze świeżych pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Migdałowo-kawowe brownies 187

Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%) • 240 g cukru( następnym razem dodam mniej) • 2 łyżeczki granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam(...)migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę

Mia Cucina Sofieta
Babkowa Pani Dynia 190

wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony  Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Obie mąki, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą i cynamonem. Masło roztopić w rondelku. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Na niskich obrotach miksera w białka wymiksować żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę

Mia Cucina Sofieta
Galaretkowiec z musem jabłkowym 187

Zapraszam)) Pomysł z tej  strony. Składniki na tortownicęe 22 cm( ja użyłam plastikowej regulowanej obręczy): Biszkopty do wyłożenia dna formy   2,5 kg jabłek 1/2 szklanki wody cukier - do smaku( 2 łyżki) 2 galaretki czerwone, 1 żółta 4 płatki ż elatyny Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy biszkoptami. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy w ½ szklanki wody(...)ewentualnie dodajemy cukier. Masę jabłkową przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Do gorących jabłek sypiemy 2 galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość dokładnie mieszamy.  Ja dodałam również 4 płatki żelatyny, aby mieć pewność, że masa będzie odpowiednio stężona. ż elatynę w p ł atkach trzeba namoczy ć   przez 10 min w zimnej wodzie, a potem dobrze

Mia Cucina Sofieta
Domowa gorąca czekolada 280

lekko wzbogacić odrobiną: cynamonu, wanilii, sproszkowanej skórki pomarańczowej, kardamonu czy pikantnej papryczki.  Domowa gorąca czekolada Składniki na na 2 słoiczki proszku: 75 g ciemnego kakao 100 g cukru brązowego 50 g cukru białego  35 g skrobi ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady (60%) 80 g kropelek-łezek z gorzkiej czekolady Ścieramy czekoladę na tarce, dodajemy przesiane przez sitko kakao

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy z kremem 408

smaku. Tort makowy z kremem Składniki na 2 blaty: ·          5 jajek ·          125 g cukru pudru ·          2 łyżki mielonych orzechów laskowych ·          100 g mąki pszennej(...)roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne muffinki 278

miekkiej margaryny/masła+ 2 łyżki na smarowanie ·                      1/2 łyżeczki cukru ·                      1 łyżeczka soli(...)łyżki sezamu Wykonanie: Kroimy kiełbasę i oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość. Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną  margaryną, umieszczamy

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowa pianka ze Smerfami 280

czekoladowych ciasteczek 50 g Kasi lub masła Składniki na czekoladow ą piankę: - 200 g gorzkiej czekolady 50% - 250 ml śmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas(...)dodajemy wodę i rum, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia( nie możne stężeć). Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki, ubijamy białka i te ż wstawiamy do lodówki, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszysty biały krem. Do ubitych żółtek po trochu dodajemy rozpuszczon ą czekoladę, ubite białka, śmietanę i czekoladowy groszek. Nakładamy piankę na czekoladowy sp ó d, wyrównujemy i wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Imbirowa lemoniada 189

pikantności,  mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna i duużo lodu)    Imbirowa lemoniada 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/2 szklanki cukru Królewskiego 1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru 5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówki lód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn. Do dzbanka(...)wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki imbir, liście mięty i rozmaryn. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki sie połączyły. Przed podaniem dodać kostki lodu i plasterki cytryny lub limonki

Mia Cucina Sofieta
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 207

brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego, że wraz z wysypem sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego   słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem(...)słoiczków 0,25ml: 1000 g śliwek 300 g czerwonej cebuli Tropea 150 g rodzynek 90-100 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 100 g miodu 50 g cukru brązowego 1/2  łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku) 3 całe goździki 1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy

Mia Cucina Sofieta
Shortbread z ziołami 259

semoliną. Shortbread z ziołami składniki na 4 osoby : 120 g mąki pszennej 30 gr semoliny lub mąki krupczatki 2 łyżki startego parmezanu 120 g masła 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki cukru 2 łyżki ziół ( drobno posiekana pietruszka, szałwia, szczypiorek, rozmaryn) 1 białko 8 listków pietruszki do ozdoby Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie

Mia Cucina Sofieta
Delikatne i kruche faworki 354

górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Ponadto: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Żółtka łączymy z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy zastąpić octem spirytusowym, uważając jednocześnie, aby dodana śmietana(...)pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Aby tłuszcz zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego, obranego ziemniaka. Usmażone faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 205

będą jak znalazł.  Przepis podpatrzony u Dorotki.   Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem Składniki na dwie blaszki bułeczek: 800 g mąki pszennej chlebowej  30 g drobnego cukru  1 łyżeczka soli  8 g drożdży suchych  lub 16 g drożdży świeżych 520g mleka  60 g masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką(...)miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.  Następnie  na stolnicę wysypujemy resztę mąki i pozostałe składniki,  dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto .  Powinno być gładkie i bardzo dobrze

Mia Cucina Sofieta
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 239

rzepakowego Składniki na ciasto (owalna forma do pizzy 35 cm): 150 g mąki manitoba 150 g semoliny( lub kaszy manny) 300 g mąki chlebowej 25 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 360 ml letniej wody Składniki na farsz: pomidorki koktajlowe czarne oliwki listki bazylii oregano, tymianek olej rzepakowy Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy(...)cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól, olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta

Mia Cucina Sofieta