chwile, bo dosc szybko zostalo zjedzone. Bezmaczne ciasto czekoladowo-orzechowe skladniki: 35g kakao 80ml goracej wody 150g roztopionego masla 150g roztopionej gorzkiej czekolady 100g zmielonych orzechow laskowych 230g ciemnego cukru brazowego 4 jajka 1 lyzka kakao do dekoracji wykonanie: Kakao wymieszac z goraca woda do gladkosci. Dodac stopione maslo, czekolade, cukier, orzechy i zoltka. Calosc zmiksowac. Bialka ubic na sztywna
Przysmaki Karolkisympatii. Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie skladniki: 1 lyzeczka drozdy instant (10g swiezych) 125 ml mleka letniego 30g plynnego masla 15g plynnego masla do smarowania 1 lyzka cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 280g maki pszennej wykonanie: Drozdze rozpuszczamy w polowie mleka i odstawiamy na 5 minut. Reszte mleka mieszamy z 30g masla, jajkiem i cukrem. Make mieszamy
Przysmaki Karolkiswiezych 0,5 lyzeczki mielonego kardamonu 0,5 lyzeczki mielonego imbiru 500 g maki chlebowej (3i 3/4 szklanki) 140 g cieplej wody (2/3 szklanki) 70 g cukru (1/3 szklanki) 8 g soli (1i 1/2 lyzeczki) 55 g oleju (1/4 szklanki) 1 jajko + do smarowania sezam do posypania wykonanie: Dzien wczesniej robimy pure z dyni. Dynie kroimy na kawalki, wkladamy(...)drozdze, wode, kardamon, imbir i 90g maki. Zostawiamy na 10-20 minut. W tym czasie powinny pojawic sie babelki. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske
Przysmaki Karolkimojej nowej kuchni szybko sie odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja mini skladniki: 2 opakowania ciasta francuskiegp 125g miekkiego masla 125g cukru 125g zmielonych migdalow 0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej 3 jajka 1 lyzka Amaretto 1 zoltko do smarowania wykonanie: Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana
Przysmaki Karolkidzis cierpliwie czekal na publikacje. Wszystko za sprawa " Czekoladowego weekendu ", ktory jak dla mnie powinien byc co kwartal ;) Tort z nutella i gruszkami skladniki na biszkopt: 3 jajka 80g cukru 60g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki kakao wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka ubijamy z cukrem. Zoltka rozmacic i wymieszac z piana z bialek. Na piane przesiac
Przysmaki Karolkilezy snieg. Pobieglam do sklepu po por, piekny i zielony i na przekor wszedobylskiej szarosci zagralam w zielone. Drozdzowy placek z porem skladniki: 250g maki 20g drozdzy 1 lyzeczka cukru sol 150g boczku wedzonego 1 lyza oliwy 1 por 2 cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac(...)cukier. Wlac 160ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci blachy. Przelozyc na natluszczona blache, uformowac brzegi. Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc na patelni. Dodac do boczku posiekana w plastry cebule i por. Poddusic. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Zestawic z ognia, przestudzic i wylozyc na ciasto. Ciasto piec przez 25 minut w piearniku nagrzanym
Przysmaki Karolkiprzedszkola, to kolorowe pisanki, ktore zdobia nasz stol. Dzis pojawi sie tez prezent od przedszkolnego Zajaczka. Mazurek czekoladowy skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla szczypta soli 2 lyzki cukru 3 lyzki wody Wszystkie skladniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto, ktore bedzie bardzo elastyczne. Ciasta nie trzeba odkladac do lodowki, mozna od razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy mazurek lub kilka(...)Mazurki pieczemy okolo 15 minut. Przed wlozeniem do piekarnika nakluwamy je widelcem. skladniki na mase czekoladowa 150g gorzkiej czekolady 30g masla 2 lyzki mleka okolo 3 lyzki cukru pudru kilka kropel olejku pomaranczowego Wszystkie skladniki poza olejkiem podgrzewamy w garnuszku w kapieli wodnej. Czekolada i maslo w tym czasie sie roztopia i wszystko powinno sie ladnie polaczyc. Sciagamy garnuszek
Przysmaki KarolkiTort z malinami i biala czekolada skladniki Sprawdzony juz kilka razy przepis na biszkopt jest tu przelozenie tortu: 750ml kremowki 200g bialej czekolady 1 sloiczek konfitury malinowej 150g malin cukier puder - ilosc wedlug uznania 4 saszetki usztywniacza do smietany do dekoracji pokruszony marcepan zabarwiony na zielono kwiatki wykonanie: Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu odwracamy do" roty nogami", przecinamy(...)spinamy go obrecza tortownicy i smarujemy rozpuszczona konfitura malinowa. Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Kremowke ubijamy mikserem, dodajemy do niej roztopiona czekolade i ewentualnie dosladzamy cukrem pudrem. Dodajemy usztywniacz do smietany i ubijamy jeszcze chwilke. Ubita smietane dzielimy na 3 czesci i do jednej z nich dodajemy mrozone maliny i lekko miksujemy. Na biszkopt z konfitura
Przysmaki Karolkitylko zrobi sie chlodniej. Strudel z lososiem skladniki: ciasto francuskie 200g wedzonego lososia 100g zoltego sera peczek koperku 250ml smietany bialy pieprz sol, czarny pieprz limonka 1 jajko szczypta cukru wykonanie: Zolty ser scieramy na tarce o duzych oczkach. Dodajemy do niego posiekany koperek, jajko, pokrojonego w duza kostke lososia oraz 50ml smietany. Wszystko mieszamy i doprawiamy bialym pieprzem. Mieszanke(...)Pieczemy przez 30 minut. Z pozostalej smietany robimy sos. Smietane przelewamy do garnuszka i lekko ja ubijamy. Dodajemy do niej zest z limonki oraz sok. Doprawiamy sola, cukrem i czarnym pieprzem. Gotowy strudel kroimy na porcje i podajemy z sosem oraz np z brokulami. Smacznego
Przysmaki Karolkitemu zajadalam sie nimi na okraglo, ale nigdy nie podzielilam sie przepisem. Dzis to nadrabiam :) Konfitura z czerwonej cebuli skladniki: 500g czerwonej cebuli 50ml octu winnego 2 lyzki brazowego cukru sol, pieprz do samku 2 lyzki oliwy z oliwek sok z cytryny - opcjonalnie wykonanie: Cebule obieramy i siekamy w kostke. Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile cebule. Czesto mieszamy(...)okolo 5 minutach smazenia dodajemy do niej cukier i ocet winny. Mieszajac zeby sie cebula nie przypalila smazymy ja az do chwili gdy stanie sie miekka. Mi zajelo to ponad 30 minut. Na koncu cebule doprawiamy do samku sola i pieprzem oraz jesli to konieczne sokiem z cytryny. Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna
Przysmaki Karolkiprzystapilysmy do wspolnego pieczenia majac przy tym wiele radosci. Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych(...)orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase. Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla
Przysmaki Karolkizawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczami skladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych dekoracja: 3 pomarancze 2 mandarynki 5 lyzek dzemu pomaranczowego 1 galaretka pomaranczowa wykonanie: Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke oraz wycisnac sok do miseczki. Do soku(...)dodajemy cukier puder i jajka. Ubijamy to okolo 10 minut, a nastepnie dodajemy wiorki kokosowe i otarta skorke. Wszystko dokladnie mieszamy i przekladamy na blache wylozona pergaminem. Ciasto nalezy dobrze wygladzic rownoczesnie formujac brzegi okolo 1cm. Blacha jakiej uzylam do ciasta miala wymiary 21x33cm. Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy je 20 minut. Po upieczeniu ciasta
Przysmaki Karolki