cukier - 7600 przepisów (strona:282/507)

40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 246

jajo  0,5 szklanki startego sera - np. Gouda 1/4 szklanki ciepłego mleka (temp. ok 36stC) + 2 łyżki mąki szczypta kurkumy   szczypta pieprzu cayenne szczypta soli szczypta cukru  sól morska świeżo mielona  grubo zmielony czarny pieprz   Przygotowanie:  Do plastikowej miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy szczyptę soli i cukru oraz

Symfonia Smaków
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 306

stolnicy - sos pomidorowy: 2-3 ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu  pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli  szczypta słodkiej papryki  1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch:  kulka(...)zwiększamy ogień i odparowujemy wino do 1/2 jego objętości. Kolejno wlewamy pomidory z puszki, 2 łyżki keczupu i zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność ta nie jest obowiązkowa). Sos odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Gdy ciasto

Symfonia Smaków
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 229

polane masłem i posypane koperkiem.. My rzucając sobie wyzwanie z ciecierzycą postanowiłyśmy połączyć te dwa świetne surowce.  Do farszu została dodana skórka z limonki i odrobina cukru - co bardzo fajnie wkomponowało się w pikantny smak, który stał się nieco orzeźwiający. Dodatek czosnku,fety i jogurtu sprawił, że farsz nie był wcale suchy. We wszystkie smaki idealnie wkomponowała się(...)startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych pół łyżeczki przyprawy curry  szczypta cukru  odrobina oliwy lub oleju do posmarowania ziemniaków świeżo zmielona sól i pieprz   Przygotowanie: Ciecierzycę dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w misce i zalewamy ją zimną wodą

Symfonia Smaków
52. Słońce za oknem i wiosenne rollsy z łososiem i makaronem chińskim. 243

sezamu. Zapraszamy na przepis! :) Składniki: Papier ryżowy (u mnie 5 sztuk- zrobiłam 5 rollsów) Makaron chiński  Łosoś wędzony  Szczypiorek Ogórek świeży Rzodkiew biała Sezam Ocet balsamiczny Cukier i sól Dodatkowo: Sos sojowy Wykonanie:  Z makaronem postępujemy według wskazówek na opakowaniu (wrzątek zestawić z palnika i wrzucić do niego makaron, przykryć pokrywką i odcedzić po 3- 4 minutach(...)będzie się rwał gdy tylko weźmiemy go do ręki) Kroimy 5 plastrów łososia (chyba, że kupimy w plastrach), kroimy ogórek w julienne i zalewamy octem balsamicznym z dodatkiem cukru, soli i sezamu, kroimy rzodkiew w drobną kostkę i solimy, kroimy szczypiorek i makaron na mniejsze kawałki (jest bardzo długi). Rozkładamy namoczony papier ryżowy na talerzu, ok. 5 cm od krawędzi

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 243

wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków  3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki  szczypta cukru  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek(...)wrzeć zdejmujemy go z ognia, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sok z cytryny, kolendrę i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji  kremu.  Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem jogurtu nat. lub śmietany i przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Do kremu

Symfonia Smaków
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 235

100g koziego sera sałatkowego (lub sera feta) 100g twarogu półtłustego gałka muszkatołowa, pół garści świeżej, posiekanej mięty (lub inne lubiane świeże zioła) , świeżo zmielona sól i pieprz oraz odrobina cukru do smaku roztopione masło do polania pierogów przed podaniem listki mięty do ozdoby Przygotowanie: Zagotowujemy 1,5l wody w czajniku lub garnku. Do durszlaka umieszczonego w garnku lub dużej misce(...)czas mieszając całość (wbrew pozorom bo zblanszowaniu pokrzywy zostaje jej bardzo mało). Pokrzywę zestawiamy z ognia, dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz cukrem. Odstawiamy do ostudzenia. Do ochłodzonego farszu dodajemy kosteczki sera koziego oraz twaróg, który to komponujemy w całość rozgniatając widelcem. Do farszu dodajemy świeżo posiekane listki mięty i finalnie doprawiamy ( pamiętajmy

Symfonia Smaków
Galette pełnoziarnista z makiem i morelami 233

Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych 30 g orzechów laskowych 3-4 morele łyżka miodu białko    Mąkę mieszamy(...)cynamonem i cukrem. Dodajemy wodę i pokrojone w kawałeczki masło, zagniatamy w miarę szybko. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na pół godziny.      Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się

sama złodycz
Surowka z marchwi 231

marchewka  0,5 malego selera  0,5 pora  sol  cukier  smietana  Obrac warzywa i umyc  Marchewke i selera zetrzec na duzych oczkach tarki  Pora przekroic jeszcze na pol i pokroic drobno  Zmieszac razem warzywa dodajac szczypte soli i ok lyzke cukru  Wszystko doprawic smietana i dokladnie wymieszac  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Sok pomidorowy z bazylią 203

Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru. Przygotowanie Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki".  Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier

Z miłości do słodkości
Owsiane ciasteczka dziecinnie proste 221

mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem jest pieczenie ciasteczek w małych silikonowych foremkach. Składniki: 40g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 80g cukru pudru, 130g płatków owsianych, 60g orzechów włoskich, 40g żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko+ 1 żółtko.     Przygotowanie     Mąkę przesiać, zmieszać z sodą(...)oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem. Dodać zmielone w blenderze orzechy, płatki owsiane, żurawinę, jajko oraz żółtko. Na koniec dodać pokrojone w plastry masło. Całość dokładnie posiekać i zagnieść. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe kawałki ciastka i wylepiać nimi malutkie formy silikonowe do ciasteczek. Piec ok. 20min w temp. 170st

Z miłości do słodkości
Aroniówka, czyli nalewka z aronii 681

także oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn i zmniejsza napięcie nerwowe. Składniki: 0,7 litra wódki, 60 sztuk owoców aronii, 100 sztuk liści z wiśni, 400 g cukru, 1 litr wody. Przygotowanie     Wodę zagotować z cukrem, przebraną i umytą aronią oraz umytymi liśćmi wiśni. Całość gotować ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie

Z miłości do słodkości
Korniszony w koncentracie 153

dodała koncentrat pomidorowy, dzięki któremu ogórki kompletnie zmieniły smak. Mają idealne proporcje, są po prostu genialne!! Składniki: 2 kg małych ogórków, szklanka octu 10%, 4 szklanki wody, szklanka cukru, 3 czubate łyżki soli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 5 ziarenek czarnego pieprzu.     Przygotowanie     Do garnka wlać wodę, ocet, dodać(...)cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzić. Ogórki umyć, ponakładać do słoików, najlepiej o poj. 300ml.  Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować

Z miłości do słodkości
Chleb wielozbożowy 198

mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 1/3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki otrąb pszennych, 2 łyżki ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki siemienia lnianego (użyłam Kresto), łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 25g świeżych drożdży, łyżeczka octu jabłkowego.     Przygotowanie     W misce zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki

Z miłości do słodkości
Brzoskwinie w syropie 202

obrodziły, więc mogłam zrobić sporo zapasów na zimę:) Zimą używam ich po prostu do zjedzenia, a kompot do picia lub do ciast i deserów;) Składniki:  3 kg brzoskwiń, cukier, woda.     Przygotowanie     Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w wyparzonych słoikach o pojemności 0,5litra. Do każdego słoika wsypać 2 czubate łyżki cukru i zalać

Z miłości do słodkości
Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami 297

wielbicieli tej kaszy, deser na pewno będzie jeszcze smaczniejszy:) Składniki: 8 wafli ryżowych, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, 100ml powideł śliwkowych, 50g gorzkiej czekolady, 30g mlecznej czekolady, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 200g świeżych malin i borówek.     Przygotowanie     Kaszę ugotować na sypko we wrzątku, odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać(...)cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał. Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami

Z miłości do słodkości