duzej ilosci sluzem z bardzo drobna luska.Na szczescie ryby nie musisz skrobac,bo najlepiej usmazyc ja z luska.Delikatne i drobniutkie luski rozpuszczaja sie podczas smazenia i nadaja rybie ciekawego i charakterystycznego smaku.Jak juz uporasz sie z oprawieniem ryby,przygotowanie jest bardzo proste.Skladniki:1 linsol,pieprzsok z cytrynykubeczek smietany 30% lub kreme fraiche2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 lyzki maki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dorsza,świetna alternatywa dla mięsnych wieprzowych.Są mieciutkie ,bardzo delikatne i jestem pewna,ze smakiem zachwycą każdego,bo dzięki dodatkowi zmielonej kolendry i kulek ziela angielskiego zyskały nowy,ciekawy aromat i całkowicie zatraciły swój charakterystyczny"rybi" posmak.Są bardzo szybkie do wykonania,ponieważ zamiast mielić rybę ,wystarczy ją jedynie posiekać.Składniki na 5-6 kotlecików:2 małe filety/płaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego,natomiast żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.Jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.Składniki na 25 sztuk:2 średnie jabłkasok z 1/2 cytryny20 g orzechów włoskich160
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oprócz publikacji w wydaniu była też karta upominkowa do wykorzystania w sklepie Ikea. Niestety do Ikei mam 200 km w jedną stronę, więc nie szybko kartę zamienię na coś ciekawego. A niżej wspomniany przepis na pyszne jajka, które robiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja jest taka…Zapiekane cebule – składniki:4 cebuleok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)garść ciemnych oliwekmała bułka namoczona w mlekuzioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykaok
UgotujmyTo.plsobie siedziałam i myślałam co ciekawego by tu upiec i dotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka… Przewertowałam swoje książki i znalazłam ten przepis na pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami w książce ‚Baking’. Nie ma nic lepszego niż takie świeże ciasteczka podane z mlekiem…Ciasteczka owsiane z rodzynkami
UgotujmyTo.plTomka, Pawła i główno-dowodzącą Panią Redaktor Anetę Cyrnek, a niejako przy okazji mieliśmy przyjemność poznać znaną i lubianą Kasię Olubińską. Jeśli nie znudziły Was fotki powyżej i jesteście ciekawi co wyszło z tej całej zabawy – zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmiku o nas na stronie DDTVN: http://dziendobry.tvn.pl/video/przez-zoladek-do-sercaPozdrawiamy redakcję DDTVN oraz całą ekipę, która nas odwiedziła – teraz
UgotujmyTo.plpewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w nałóg i nie można przestać, bo zawsze jest jakiś ciekawy przepis do wypróbowania. Wśród blogów znajdziecie wiele, które specjalizują się w wypiekach i osoby je prowadzące są naprawdę specjalistami w tej dziecinie. Ja natomiast uprawiam amatorskie pieczenie… bardziej kieruję się
UgotujmyTo.plCukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty
Świat Domowej Kuchniząbki czosnkusól, pieprzolej do smażeniaSos czosnkowy:4 ząbki czosnku4 łyżki majonezu300 ml jogurtu naturalnego2-3 łyżki posiekanego koperkuodrobina cukru Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym, to bardzo ciekawy przepis, w którym zarówno ciasto jak i sos z którym podaje się mięso - zawiera czosnek, który doskonale wzmacnia smak tej potrawy. Zaskoczył mnie w nim również sposób panierowania filetów. Zazwyczaj płaty
Świat Domowej Kuchnimasła3-4 łyżki mąkisólpieprzZupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam.Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować 3 - 3,5 litra wody. Wrzucić do niej
Świat Domowej Kuchniłyżek bułki tartej 2 łyżki masła 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian
Świat Domowej Kuchniszklanki mleka 1/3 szklanki olejuDodatkowo:100 ml mleka1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lnianeTen przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże wyrastają tylko i wyłącznie w ciepłym - a tu niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową
Świat Ciasta