ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:560/728)

Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej) 238

pierwsze wydanie e-magazyu COOLmag, stworzony przez  Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier kawowylikier kokosowylikier kokosowyWszystkie przepisy na likiery

Bon Appetit Małgorzaty
Powidła śliwkowe 123

zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki

Kuchnia domowa Ani
Piernikowa rolada z marcepanem 206

ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, dodając przyprawę do piernika. Nie wyrabiać długo, przyprawa ma rozejść się po cieście "niedbale", wówczas uzyskamy ciekawy marmurkowy wzór.Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt.Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę marcepanową, podsypując podczas wałkowania mąką.Marcepan przenieść na ciasto - ciasto ciasno zwinąć, formując roladę.Piec

kolorowotorcikowo
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 238

ziemniaki ze szprotkami i to jeszcze w zapiekance?!", jednakże koniec końców danie okazało się niezwykle interesujące. Może sama receptura nie powala na kolana, ale zapewniam - jej smak jest bardzo ciekawy i pokazuje, że czasami najprostsze połączenia są najlepsze. Samo pochodzenie nazwy potrawy przypisuje się śpiewakowi operowemu - Per Adolfowi "Pelle" Janzonowi, który ponoć kochał jeść i ochrzczenie zapiekanki jego imieniem miało

Food Square
Tort migdałowo- kokosowy z owocami 163

Zbliżała się mała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać-  i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny

Kraina Miodem Płynąca
Zupa migdałowa z ryżem na słodko 153

Przepis na zupę migdałową jakiś czas temu znalazłam w gazecie (nie pamiętam której) i wydał mi się na tyle ciekawy, że zapisałam go na małej karteczce- która gdzieś się zapodziała, została zapomniana, a dziś rano przypadkowo wpadła mi w ręce :)Szybko zabrałam się więc do pracy i na śniadanie zupa migdałowa pojawiła się na stole, ale śmiało można ją przygotować

Kraina Miodem Płynąca
Burgery z łososia i ogórka kiszonego 137

kręcąc nosem :)Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;)))Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ, to już bajka! ;)Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :)* łosoś- 140 g* ogórek

Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 136

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka.Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego

Kraina Miodem Płynąca
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 244

Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści. Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już za kilka dni :) Swoją drogą ciekawi mnie co takiego jedzą Włosi na święta! Ktoś może tam je właśnie spędza?  Smacznego

Kitchens Alphabet
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 204

czerwone kuleczki.  Udanych wypieków:)  Na warsztatach oprócz czekoladowych babeczek upiekłyśmy również śmietankowe. W grupie byłam z moją imienniczką – Natalią:). Świetnie się przy tym bawiłam. Poznałam dużo ciekawy osób i miło spędziłam czas.   Studio było znakomicie zaopatrzone i każde stanowisko miało własny robot kuchenny i masę dodatków od Dr. Oetker. Dostaliśmy również smaczny lunch i upominki

Mała Cukierenka
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 150

Puree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu  nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.PASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami,a jest to bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem 160

widelcem.Posiekac szczypiorek,zetrzec skorke z cytryny i dodac wycisniety sok.Druga opcja-wszystko umieszcic w malakserze i zmiksowac na gladka mase.Kanapki przyozdobic rzodkiewkami,posypac reszta szczypiorku.Dodatek chrzanu nadaje pascie bardzo ciekawy smak.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 160

smaczne i bardzo kolorowe.Grube lodygi wiaze nitka i po ugotowaniu wylawiam z zupy (glownie rosolu).Wbrew pozorom te grube lodygi potrafia oddac naprawde wiele aromatu zupie.Suszony lubczyk wyglada bardzo nieciekawie i bardzo traci na aromacie.Takze bardzo polecam moj sposob mrozenia do wyprobowania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ze smażonej cukinii 133

dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic  zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne,bo smazone,ale na pewno bardzo smaczne.Dodatek orzeszkow piniowych i skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone szparagi z patelni-expresowe 122

przygotowac na blaszce w piekarniku.Koniecznie powinniscie takze skosztowac grilowanych szparagow,bo maja wyjatkowy smak.W najprostszy,expresowy jednak sposob mozna je przygotowac na patelni lub w woku.Szparagi lekko przypieczone zyskaja ciekawy smak i pozostana chrupkie.SZPARAGI Z PATELNI:skladniki na 2 porcje:peczek szparagow-500 gsol pieprzmaslo ghee - do smazenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!