Dzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 3 szkl mąki 1 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienialata. Wkrótce potem zaczęłam odkrywać kolejne wspaniałe blogi kulinarne. Każdy z nich na swój sposób inny, ale przecież to właśnie ta oryginalność gospodarzy i ich kuchni tak nas ciekawi i fascynuje. Ujrzane tu i tam dania wkrótce stają się i naszym udziałem. Smakujemy rzeczy nowe, inne, zaskakująco połączone i przyprawione. Ta kulinarna podróż jest jak wielka wyprawa
KUCHARNIAdawno nie chwytanego grzbietu, a później otwarło przede mną swe bogate strony i odkryło całą historię. Historię Baba au rhum , zwanej też Savarin . Jeśli macie chwilę i ciekawi Was co znalazłam, to posłuchajcie tej historii, w której wybierzemy się aż do Lotaryngii: " W królestwie słodyczy Lotaryngia reprezentowana jest przez dwóch ambasadorów,* których z awdzięcza królowi Polski Stanisławowi Leszczyńskiemu
KUCHARNIApodszytej dodatkowo ogromną ciekawością tego, jak ta sama potrawa lub deser zostanie przygotowana w drugiej kuchni. Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu z męczącym upałem, regularnym wyłączaniem prądu, wierceniem, stukaniem, cięciem i kuciem zmusiły mnie do ciągłego spychania ptysi na później
KUCHARNIAznam prawie wyłącznie z fotografii i opowieści. Kucharz wybiera wielokrotnie produkty dla mnie nieznane, choć bardzo polskie i ogromnie żałuję, że tak wiele z nich jest dla mnie nieosiągalnych. Ciekawi mnie bardzo jak smakuje tatarak w cukrze, sucha orszada, sok berberysowy czy chasse-cafe . Zachwyca mnie bogactwo pomysłów i różnorodność dań jakie serwuje. Marzy mi się choć jeden raz spróbować
KUCHARNIAjako kierowca nie powinnam funkcjonować i na szczęście nie muszę. Dobrze mi z tym i niech tak pozostanie. I tak sobie chodząc tu i tam odkrywam zawsze coś nowego, ciekawego. Widok, drzewo, dom, kwiaty - coś, co sprawia, że chcę znów powrócić na tą ścieżkę. A przy jednej z nich rosną grusze. Rosną za płotem ogrodu, ale część gałęzi pochylają też
KUCHARNIAzjadanych rytualnie wprost pod drzewem. Kilka wrzuconych do koszyka roweru, żeby pogryzać po drodze. Te wszystkie wędrują do miejsc, które bez trudu potrafię wskazać na mapie. Ale ciekawi mnie los tych innych. Tych, które odeszły w zupełnie nieznane strony. Trzy, cztery siatki dorodnych papierówek wystawianych codziennie przed bramę domu niemal od razu znajduje nowych właścicieli. Bywa
KUCHARNIAniewzruszony, i tak pędzi dalej. Lody kręciłam w duecie z Małgosią (klik) . Myślę, że jeśli chodzi o naszą znajomość, czas nam sprzyja. Im dłużej się znamy, tym bardziej mnie ciekawi. Z każdym jej długim listem czuję, że coraz bardziej się zbliżamy, choć w rzeczy samej świadczą one o tym, jak bardzo jesteśmy odmienne. Jednak, gdyby było inaczej, pewnie nigdy
KUCHARNIAkolejne akcje "w ciemno" i za taką ilość pozytywnej energii, że mogłabym sama upiec te wszystkie chleby , ale na szcz ęście zrobiliście to sami! Na pewno jesteście ciekawi jak wyglądają te wszystkie bochenki! Ze zdjęć, które otrzymałam od większości piekących przygotowałam WSPÓLNĄ GALERIĘ - możecie ją zobaczyć klikając TU - galeria będzie na stałe umieszczona na mojej stronie na Facebooku
KUCHARNIApozwala na bunt. W innym czasie i miejscu nie dałabym się tak wciągnąć, ale tu i teraz podoba mi się. Jest dobrze. Inaczej. Chłonę świat inny niż mój. Inny, ciekawy, inspirujący. Całkiem możliwe, że znajdę w nim przejście do mojego świata, z godzinami beztroski w malinowym chruśniaku i lenistwem na tarasie. Byłby to układ idealny. Z furtką
KUCHARNIAponieważ ich receptura jest bardzo skomplikowana. Joasia z Book me a cookie zaprosiła 10 blogerek, w tym mnie, do upieczenia naszych "kłopotków" i pokazania ich Czytelnikom. Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda Malownicze, mam dla Was 2 egzemplarze książki Magdaleny Kordel . Co trzeba zrobić, aby ją otrzymać? W komentarzu pod postem napiszcie, jakie jest Wasze wymarzone miejsce, w którym znikają
KUCHARNIAbardzo je lubię,bo w swoim składzie mają niestety multum tłuszczu,które nie służą naszemu zdrowiu.Jednak dla odmiany warto czasem kupić serek topiony "light" i zrobić pastę szprotkową.Ten ciekawy przepis znalazłam u Hanny Szymanderskiej.Drugi składnik pasty to szprotki i są jak najbardziej godne polecenia.To świetne źródło witaminy A i D,mają dużo białka ,kwasów omega-3 i bogactwo wapnia.Rybki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz
My Culinary Artmarchewka do obiadu? Jeszcze wczoraj powiedziałabym - odpada... Na szczęście nie gotuję tylko dla siebie, dzięki czemu w ogóle zrealizowałam ten przepis. ;-) Niby zwykłe, proste składniki a efekt bardzo ciekawy. Koleżanka poradziła mi by dodać coś, co przełamie słodki smak, dodałam więc ocet balsamiczny, ale myślę, że z sokiem cytrynowym byłyby równie smaczne. Można przygotować je wcześniej i odgrzać tuż przed
Szefowa kuchnisię w ustach i naprawdę przepyszny! Jeszcze dodatkowy plus jest za to, że jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym krokancie , który nadaje ciekawego smaku całości, ale z samą polewą sernik będzie smakował równie wybornie :) Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka, poprzez co wygląda atrakcyjnie nawet
Kraina Miodem Płynąca