podać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku. Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie
upichcicChcesz zaskoczyć swoich gości na przyjęciu? a może tak jak ja przede wszystkim "jesz oczami" i uwielbiasz fajnie prezentujące się dania?:) Zapraszam, pokażę Ci, jak w ciekawy sposób można podać makaron spaghetti z sosem ;)) Co prawda, wymaga on trochę cierpliwości, ale dla efektu wizualnego- warto. Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :) Składniki
Czerwona Porzeczkagotować we wrzątku lub wrzucić do zimniej wody i doprowadzić do wrzenia. Ja wybrałam pierwszą opcję. Jeśli parę razy zanurzymy macki we wrzątku to fikuśnie się one podkręcą, dając ciekawy efekt dekoracyjny. Niektórzy gotują ośmiornicę w osolonej wodzie, inni w wywarze warzywnym. Lubię bardziej aromatyczne mięso, więc dodalam pokroioną marchewke, lodyge selera, cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Zanurzamy ośmionicę
Mia Cucina Sofietarazem coś lekkiego, zarazem ciekawego i na pewno smacznego :) Składniki: - 1 cukinia - ok. 100 g piersi z kurczaka - kilka pomidorków koktajlowych - pół pomidorów z puszki - przyprawy: sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryczka chili Przygotowanie: Cukinię obieramy i za pomocą obieraczki tworzymy takie długie pasma, tak jak byśmy ją nadal obierali. Na porcję wydaje mi się, że starczy
Zdrowie na języku :Ppyszna :P Aromatyczna i taka rozgrzewająca. Dzięki przyprawom z Ziołowego Zakątka , zupka nabrała ciekawego smaku, dzięki któremu stała się jeszcze smaczniejsza :) Gotowana wyłącznie na wywarze z warzyw. A czemu z orkiszem? Ponieważ dodałam do niej zdrowy makaron orkiszowy :) Co takiego nam potrzeba: - 1 litr wody - 2 duże marchewki - 2 małe pietruszki - kawałek selera - kawałek pora - 1 mała cebulka - puszka krojonych
Zdrowie na języku :PZakwas gotowy to czas na ugotowanie żurku. Jest szybki w przygotowaniu, bo wystarczy 1 godzinka. Ma ciekawy smak, bardzo zbliżony do tradycyjnego żurku, a jednak jest w nim "coś" oryginalnego :) Ponownie jestem miło zaskoczona końcowym efektem. Żurek jest pyszny! Produkty Polsoja idealnie dopełniły smaku i sprawiły, że żurek stał się bardziej wartościowszy i odżywczy :) Przyjemna odmiana smaków :) Składniki
Zdrowie na języku :Pktórych powstało. Możemy posmakować w nim żurawinę, śliwkę i rodzynki. Porządna dawka zdrowej energii :D Ciasteczko "Dekadent" Niby nie pozorne, a jednak bogate w środku :) A co tam ciekawego skrywa? Czekoladę! Pyszną deserową czekoladkę w towarzystwie chrupiących migdałów. Uwielbiam :) Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady "Double Chocolate" I na koniec, na deser (hmm, tak na prawdę to dzisiaj mamy same
Zdrowie na języku :Pmaku, z dyni, sezamowy i wiele wiele innych. Zapraszam do zapoznania się ofertą sklepu :) Dawno nie widziałam aż tylu wariatów olejów :D Wybór jest ogromny! Mnie osobiście bardzo ciekawi olej z maku, dyni, rokitnika, wiesiołka, konopony, sezamowy, których w swojej kuchni jeszcze nie miałam :) W sumie, to chętnie spróbowałabym wszystkich :) Dzięki współpracy z Zielonym Nurtem nasza kuchenna szafka zapełniła się
Zdrowie na języku :Ptakże na kolację :) Są proste w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości składników i bardzo szybko się je robi :) I oczywiście są bardzo smaczne i zdrowe :) W celu nadania im ciekawego smaku dodałam świeże listki bazylii i świeżą papryczkę chilli :) Ty możesz wybrać inne dodatki, myślę że dobrze pasowałaby także natka pietruszki, czosnek i inne zioła, tak na prawdę możliwości jest
Zdrowie na języku :PCiekawy pomysł na prosty i bardzo szybki deser ;)Waflowa roladaSkładniki:1 opakowanie wafla (5 sztuk)1 galaretka pomarańczowa1 margaryna3 łyżki kakao1paczka (100g) herbatników1/2 szklanki cukruPrzygotowanie:Galaretkę trzeba rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. W rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki wody ;) Masę w rondelku zagotować. Wcześniej trzeba sobie przygotować wałek (tym razem nie w celach zaczepno
Lawendowe NieboCiekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)Tarta z jabłkamiSkładniki:150 g masła50 g cukru1 łyżka śmietany1 żółtko200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy)4 jabłka1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać
Lawendowe Niebosię cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam na ciekawy blog zawierający indyjskie przepisy - a na nim w oko wpadł mi przepis na ziemniaczane bombay curry. Oczywiście próbując znaleźć bloga i przepis po raz kolejny poległam na odległej stronie wujka
Magiczna kuchnia DariiZdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki:* 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów* 1 cebula* 1 jajko* 2 łyżki oleju rzepakowego* sól, pieprz Wykonanie:Grzyby zmielić
kolorowotorcikowokremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku. foremka 23 x 33 cmCiasto:5 jajek, szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit), 3/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 50 g margaryny Kasia
Z miłości do słodkościplacki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem
Codzienna kuchnia niecodzienna