Uwielbiam marmoladę różaną, a jako że nie mam dostępu do dzikiej róży, zrobiłam ją szaleńczym pomysłem z róż z ogródka. Muszę przyznać, że smak ma ciekawy- pychotka. Niestety nie jest jej dużo, ale doszłam do wniosku, że będę jej dodawać do innych marmolad, które użyje do pączków, czy drobnych ciasteczek. Na pewno urozmaici to ich smak :) Składniki: 250g pachnących płatków
Smakowy Rajksiążce siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie
Smakowy Rajsezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki Dodatkowo
Smakowy Rajwypiekiem były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki
Smakowy Rajzacięciem. Góralska z nutą nieco bałkańską. Wszystko sprawiły oczywiście składniki. Bardzo lubimy tamtejsze produkty i szkoda, że nie są u nas dostępne na co dzień, ale można zrobić coś ciekawego z tego co jest dostępne w naszych sklepach. Co musicie przygotować, aby pasta wyszła pyszna. Składniki: 1/2 sera twarogowego w stylu bałkańskim 1/2 szklanki startego sera wędzonego a'la oscypek
vegetaniebardziej wiosennie i jak co roku o tej porze nadchodzi dla mnie pora porządków. Okna, komputer, wszystko nabiera blasku :) Z pulpitu znikną zbędne ikonki, na Facebooku strony, które nic ciekawego do mojego życia nie wnoszą - a tych będzie sporo. Po kolei, stopniowo, świat staje się prostszy i czystszy. A gdy zrobi się cieplej wreszcie wyruszę na działkę odgruzować przyczepę
Kraina Tysiąca Smakówmarcu Amber zaprosiła nas do wspólnego upieczenia chleba pszenno-żytniego z prażoną mąką. Ten ciekawy przepis został wybrany przez Jolę z bloga Smak Mojego Domu , a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek . Przepis podaję za Jolą, bo właściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym odpoczynku ciasta. Chleb był
UgotujmyTo.plsobie z nią poradzili. Zostały okruszki na które polowały boksery. A w domu pachniało pięknie. Po zrobieniu jej mamy jedną małą radę - lepiej zróbcie od razu dwie. Przyda się. :) Ciekawi nas Wasza Wielkanoc. Macie jakieś zwyczaje? Swoiste tradycje? Podział obowiązków? Stałe menu? No i najważniejsze - czy zostawia Wam coś "Zajączek"? :))) Aby Wam nic nie umknęło z naszych kuchennych, kulinarnych poczynań
Wypisz WymalujSkładniki: 1/2 kg batatów sól tymianek Wykonanie: Bataty kroimy jak na frytki. Posypujemy solą i tymiankiem, układamy na blasze do pieczenie, zapiekamy do miękkości. Bataty są słodkie,stanowią ciekawy dodatek do wielu dań
Z Majeczką w kuchnimożecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g
Kulinarne PrzebojeDelikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka 4 łyżeczki konfitur z jeżyny 2 żółtka pół litra mleka cukier wanilinowy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru szczypta cynamonu Wykonanie: Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki
kgwjanczewomiętę meksykańską. Mamy naszą wymarzoną fioletową fasolę będzie też kolejne podejście do rodzynka brazylijskiego. Za zakup 5 torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie. Bardzo ciekawi mnie ten sposób przygotowywania nasion. A żeby umilić sobie ten przedwiosenny czas proponuję ciasteczka. Pachnące czekoladą i niezniszczalnym w tym roku tymiankiem (wciąż świeży z ogródka!), z odrobiną soli morskiej
les mirabellespost trochę sobie poczekał, ponieważ zarówno ostatni tydzień jak i ten weekend obfitowały w wydarzenia. Z punktu widzenia bloga szczególnie ciekawy był ten drugi, ponieważ w jego trakcie zgłębiłam sekrety niemieckiej Wenecji, piklowanych ogórków oraz Hermanna von Pückler-Muskau i jego ogrodów. Ale zanim podzielę się zdobytą wiedzą, będzie dynia- bo kiedy serwować te śliczne dyńki, jak nie w tygodniu
les mirabelleskatować? Hm... choćby po to żeby w domu pachniało cały wieczór cynamonem. I powstała porcja cienkich pierniczków. Potem pomyślałam, że skoro jest ich niewiele, to może poszukam jeszcze czegoś ciekawego. Pomysłów pojawiło się więcej niż jeden i jakoś tak wyszło, że obecny plan to zrobienie niewielkich porcji różnych ciasteczek dla sprawdzenia, które są najlepsze. Jak wszystko ostatnio, ciastka powstają impulsywnie
les mirabellesminut). Dopraw do smaku. Podawaj z kuskusem, ugotowanymi różyczkami brokułu i np. odcedzoną i przepłukaną fasolką czerwoną. Możesz też dodać fasolkę do soczewicy pod koniec duszenia. Jak dla mnie ciekawy serial ze względu na terminologię prawniczą, Żona idealna (2009-obecnie, Michelle Kina, Robert King). Dość dużo tutaj osobistych dylematów, ale ogląda się całkiem przyjemnie. Lentils with tomatoes A really express
Qlinarnie i Qlinarnie