serkiem brie w sosie śmietanowym posypany płatkami prażonych migdałów to szybkie, niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad. Makaron z Sos em Śmietanowym , Serkiem Brie i Prażonymi Migdałami - Składniki: ok. 300 g makaronu 3 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 3 serki śmietankowe (typu kiri) przyprawa
Słodka Stronajędrne. Wyłóż na patelnie z odrobiną np. oliwy z oliwek, wyciśnij ser topiony i potrząsając patelnią obtocz i obsmaż jarzynki z każdej strony. W efekcie warzywa nabiorą ciekawego śmietankowego smaku z lekko wyczuwalnym...francuskim akcentem. Rozłóż na talerze. Posyp ziarenkami od Ziarenkowo. Całość ozdobiłam rzeżuchą, którą mam na parapecie, i którą bardzo lubię! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSklep e-gustus.pl zorganizował ciekawy w swojej formule konkurs, który dzisiaj rusza. Otóż postanowił zaprosić sześć blogów do wspólnego gotowania. Każdy z nas otrzyma identyczną listę produktów i własnie z nich będzie musiał stworzyć potrawę. Aby uatrakcyjnić konkurs, otrzymaliśmy takie same patelnie firmy WOLL Cookware, przesłane przez organizatora zabawy, czyli sklep e-gustus.pl 14-20.04.2015 na facebooku zostaną zaproponowane trzy listy produktów
Codzienna kuchnia niecodziennapodpłomyki gdy mi np. zabraknie chleba na śniadanie. Składniki na pewno każdy ma w domu (no chyba że cierpi na celiakię), wyrabiamy ekspresowo ciasto i za chwilę mamy całkiem ciekawy dodatek, do dipów, sosów czy zamiast chleba
Diteczrazie w moim blogu są same suche przepisy, ale już widzę, że to za mało. Chcesz w końcu, aby czytelnicy wracali, a najlepszy sposób na to, to dać coś ciekawego do poczytania podczas przerwy w pracy albo długiego leniwego wieczoru. Przekonaj ludzi do siebie do swojego stylu i charakteru... W myśl zasady: Przepisów w końcu jest dużo
Lubczyk i WaniliaEfektowne w wyglądzie, rewelacyjne w smaku, lekkie, pyszne ciasto - kusi wyglądem, połączenie orzechów i brzoskwiń to ciekawy smakowo duet... Składniki: 8 białek 1 szklanka cukru 3 żółtka 10 dag orzechów włoskich posiekanych 10 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag wiórków kokosowych 10 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki Krem 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki cukru
kgwjanczewoJakiś czas temu dostałam do wypróbowania mąkę słonecznikową od firmy OlVita i od razu przyszły mi na myśl aromatyczne bułeczki słonecznikowe. Niestety nie znalazłam ciekawego przepisu w sieci, z wykorzystaniem takiej mąki - więc postanowiłam wymyślić go sama :) W sumie szkoda, że tak niewiele jest przepisów z mąką słonecznikową, ponieważ jest ona bogata w błonnik, białko, cynk
Świat Ciastanowość z karty. Kiedy wypowiedział pełną nazwę potrawy nie było mowy o zmianie lokalu. Musieliśmy skosztować to cudo. Restauracja znajduję się przy ul. Grochowskiej w Warszawie, jakby był ktoś ciekawy. Wydaję mi się, że udało się odtworzyć ten smak.. Jest to przepyszne, mogę jeść i jeść i jeść. Do risotto wykorzystałam zamrożony krem z buraka , oczywiście można użyć
pieprzny smaczekPrzepis na te roladę znalazłam tutaj . Od razu zainteresowałam się tym ciastem, bo miało taki ciekawy kolor...:) Rolada okazała się delikatna, smaczna i taka... wiosenna:) Składniki na ciasto: 3 jajka; 70g cukru; 1 łyzeczka "matcha" (zielona herbata w proszku); 80g mąki pszennej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masla, roztopionego; Wykonanie: Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę
In my kitchentroszkę dłużej...:) Deserek zrobiłam, skosztowałam... i nie żałowałam czasu włożonego w przygotowanie tego cuda:) Cuda, bo nie tylko podniebienie, ale i oko deserek cieszył:) Przepis pochodzi z fantastycznego i ciekawego bloga Karolci . Składniki na 4 porcje: 250 g migdałów bez skórki; 375 ml mleka; 250 ml słodkiej śmietanki (12% lub 18% tłuszczu); 50 g drobnego cukru; 1 łyżeczka agar-agar
In my kitchenprzestudzić i wlać powoli do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach mksera. 3. Do pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. 4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Każdy deser przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladą. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce
In my kitchenSałatkę schłodzić w lodówce. Muszę się Wam przyznać, że ja o miodzie zapomniałam, a sałatka i tak była dobra. Chociaż wydaje mi się, że miód dodaje sałtce bardziej ciekawego smaku i łagodzi kwaśny smak czerwonej porzeczki. Sałatki nie chłodziłam w lodówce, bo czasu już na to nie było. Składniki miałam zimne, to była wystarczająco chłodna
In my kitchenTaka inna, finezyjna...:) Zawsze to coś innego i ciekawego na stole podane do kawki. Polecam:) Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm: Ciasto kakaowe: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 1 czubata łyżka kakao; 0,75 szklanki mąki pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać
In my kitchenpełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś
Słodko-Słony Świat Ilonysmaku natka z pietruszki i orzechy piniowe lub pokruszone orzechy włoskie do dekoracji ewentualnie po 1 łyżce stołowej melasy z granatów na porcję (nie jest konieczne, ale nadaje ciekawy smak i.... ładnie wygląda) Przygotowanie Wymieszać ze sobą sumak, cynamon, kurkumę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz 2- 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata