Będąc jeszcze na studiach miałam przyjemność zetknąć się z książką Josepha Campbella pt. "Potęga mitu". I nie mam tu na myśli bajeczek o herosach:P Ta książka przedstawia bardzo ciekawy pogląd na naszą rzeczywistość. Nie mam zamiaru pisać tutaj recenzji, nie taki jest mój zamysł. Pozwolę sobie tylko zacytować fragment tej książki, a Wy sami ocenicie czy zechcecie wejść
My simple kitchenDzisiaj trochę dłuższy wstęp. Przeglądając ostatnio blogi trafiłam na bardzo ciekawy post Pani Eweliny Majdak z bloga Around the kitchen table . Po przeczytaniu zadałam sobie pytanie: W jakim właściwie kierunku zmierza mój blog? No właśnie...w jakim? Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam
My simple kitchenoraz ich produktach znajdziecie na ich stronie internetowej www.msm-monki.pl . Z tej strony pozwoliłam sobie również zaczerpnąć powyższy opis o firmie. A teraz przejdę do kwestii, która zapewne najbardziej wszystkich ciekawi :) Co takiego dostałam? :) Oto prezentuję zawartość mojej paczki. Jest to pięć rodzai sera w plasterkach: Aldamer, Gouda, Edamski, Podlaski i Morski . Sery były solidnie zapakowane w torbę termiczną, dzięki czemu
My simple kitchenprzyprawioną, okraszoną boczkiem oraz z mięsną wkładkę. Dosyć gęstą, kremową - taką, jak w rodzinnym domu. Taka zupa idealnie nas rozgrzeje po jesiennych harcach na zewnątrz. A jeśli jesteście ciekawi, co przygotowały pozostałe dziewczyny, to zapraszam do odwiedzenia blogów poniżej :) Marta www.magicznezyciemarty.pl Paulina http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Iwona http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Gosia http:// www.daylicooking.pl/ Sabina http:// kobietywsieci.blogspot.com
My simple kitchenPrzepis na to ciasto wygrzebałam gdzieś z jakieś starej gazetki promocyjnej pewnego supermarketu. Wydawał mi się ciekawy i przede wszystkim prosty. "Kokomakowiec" (jak go sobie nazwałam;)) zniknął ze stołu bardzo szybko i zasmakował nawet mnie, która za makiem nie przepada :) Ciasto jest niezwykle kruche, dlatego do krojenia radzę użyć ostrego noża. Warstwa makowa i kokosowa idealnie się ze sobą komponują
My simple kitchenwidzi co znaczy szczęśliwym być tak". Są tutaj fani karkówki? :) Jeśli tak, to zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis :) Pyszne mięsko w towarzystwie ostrej papryczki, słodkiej śliwki oraz miodu. Ciekawi co dalej? Zapraszam niżej po przepis :) Składniki: 400 g karkówki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka pepperoni 60 g suszonych śliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka keczupu 2 łyżeczki
My simple kitchenLetnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy
VioletoweKucharzenieBardzo efektowne ciasto, wyśmienite w smaku, wilgotne, czekoladowe ciasto z rodzaju ciast tortowych, ciekawy sposób wykonania przekłada się na jego nietuzinkowy smak, spróbujcie! Składniki: 4 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 jajka 3/4 kostki margaryny 1,5 szklanki cukru 1 słoik ciemnego dżemu 1,5 szklanki mleka Krem 0,75 l mleka 3/4 szklanki cukru
kgwjanczewoBardzo ciekawy pomysł na ciepłe danie, sycące, szybkie i proste, można je podać na szybki obiad, czy ciepłą kolację... Składniki: 200 g makaronu świderki 5 parówek z szynki 1 puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 łyżki masła 3 łyżki ketchupu pikantnego szczypta tymianku i kminu pieprz i sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Masło wrzucamy
kgwjanczewosokiem z cytryny. Od razu wymieszaj z ciepłym makaronem i podawaj. Chef (2014, Jon Favreau) - przyznaję obejrzałam, ale nie będę Was do filmu jakoś bardzo zachęcać – jest w większości ciekawy, zabawny (ładna ścieżka dźwiękowa i doborowa obsada są również na plus), ale z drugiej strony dość przewidywalny i ckliwy. Opowiada o kucharzu pewnej renomowanej restauracji, który nagle rzuca pracę
Qlinarnie i Qlinarnietego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in. do kasz, kanapek. Można używać jako
Moje domowe kucharzeniekupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych produktach. Może się wydawać, że z marchewki, buraka czy pietruszki nie można nic ciekawego zrobić. Otóż wcale, że nie! I doskonale potwierdza to Marta Dymek z Jadłonomii. która na swoim blogu i w książce zamieściła wiele potraw, które są nieskomplikowane i pyszne! Z prostych
Bananowe Poledana metoda ich przygotowania. Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy, tzw. lemon curd - zapach cytryny unosił się wszędzie, a smak był absolutnie obłędny! Byliśmy ciekawi jak będzie smakował z kremem z białej czekolady, który mieliśmy za chwilę przygotować. Topienie czekolady zawsze sprawia radość, ale na efekt finalny kremu musieliśmy poczekać, bo był wykonywany w dwóch krokach
Plate of JoyKoktajl na bazie mleka, kompotu z rabarbaru z dodatkiem miętowej herbaty. Dzięki połączeniu tych smaków powstał bardzo smaczny, ciekawy i oryginalny koktajl. Schłodzony i podany z kostkami lodu będzie orzeźwieniem na letnie dni. Składniki: około 300 g rabarbaru 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki zaparzonej miętowej herbaty „Posti” Przygotowanie: Do rondelka
Oryginalny smakBardzo lubię różnego rodzaju zupy. Oczywiście, najlepiej smakują te, które ktoś zrobi ale czasami trzeba sobie radzić samemu. Znalazłam ostatnio i wypróbowałam ciekawy przepis na zupę z pesto. Smakiem przypomina troszkę zalewajkę choć smak pesto dominuje. Polecam! Zupa z pesto Składniki: 8-9 ziemniaków, 75 g boczku, 2 cebule, 2 szklanki mleka, 2,5 litra bulionu warzywnego, 5 łyżeczek
paapilotkaa