się okazało, pyszne połączenie - makaron, warzywa (w tym przypadku sezonowe szparagi z dodatkiem pieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem połączyło się w pyszne, pełnowartościowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Jeśli będziecie mieć możliwość zakupu zachęcam do tego, warto spróbować :) I przynajmniej już będziecie mieć na niego przepis :) A nawet i dwa, bo niedługo dodam drugą propozycję obiadową z użyciem
chili & sugardeserowym, tylko w dużych kieliszkach do czerwonego wina. Najważniejsze bowiem jest dla mnie to, aby deser ładnie się prezentował, a zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-) SKŁADNIKI (na 4 duże pucharki) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (lub innej w czerwonym kolorze) 300 g truskawek (do kremu) kilkanaście
Passions hobbies lifeLidl) 2-3 łyżki miodu ( radzę go dodawać stopniowo aby nie przesłodzić ) Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Nałożyć na ostudzone ciasto. Ser wędzony dodaje tutaj bardzo ciekawego przełamania smaku :) Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę
Jemy Pijemyorzeszki ziemne w zupełnie innej postaci. W Tajlandii są one gotowane. Mam nadzieję, że dotrwaliście do końca i narobiłam Wam smaka na dania tajskie. Dla niektórych zapewne to nic ciekawego, ale ja zakochałam się w tej kuchni i z pewnością stanę na głowie żeby tam wrócić :) SMACZNEGO ! Bo marzenia trzeba spełniać :) TOBIE KRÓLEWICZU DZIĘKUJĘ ! Specjalne podziękowania
Jemy PijemyKisiel z rabarbaru, prosty i oryginalny w smaku którego nie kupicie w żadnym sklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu. Składniki : 400 gr rabarbaru 6 łyżek brązowego cukru 800 ml wody + osobno 300 ml 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej kandyzowana skórka pomarańczy pół łyżeczki startego imbiru truskawki do ozdoby Przygotowanie : Łodygi rabarbaru kroję w pół
Mechanik w kuchnipowoduje, że jestem z niego dumna podwójnie! Do tego smakuje wybornie, choć pachnie specyficznie ... Jeśli znacie zapach czarnego bzu, to wiecie, o czym mowa. :) To co, ciekawi? :) Czarny bez - napar z czarnego bzu najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach i problemach trawiennych. Warto wiedzieć, że czarny bez działa też oczyszczająco i pielęgnująco, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce
Garniec Magaliemoim niewielkim mieszkaniu znaleźć sobie dobre miejsce do wykonywania fotografii. Albo było za ciemno, albo robił się wielki cień, albo stół był za krótki/wąski by zrobić ciekawy kadr. Okazało się także, że portfel fotografa kulinarnego powinien pękać w szwach, a jego kuchnia powinna mieć co najmniej 100m2. :) Kupowanie talerzyków, zastaw, pater, mis i innych dodatków do pieczenia
Mania Wypiekaniajedynie banany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g
Mania WypiekaniaDomowe, zdrowe żelki o smaku pomarańczowym z truskawkowym nadzieniem. Mają piękny kolor, ciekawy smak i rozpływające się wnętrze. Smak bazy i wkładu można dobierać dowolnie. Żelki są wegańskie i niskokaloryczne. Już jedna pomarańcza daje nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Ta bomba witaminowa i mineralna ma tylko 115 kalorii w szklance więc zrobione z niej żelki
Pora na pora i pomidoraKiedyś nie lubiłam, teraz przepadam. Niedawno szukałam fajnego przepisu na pastę jajeczną, bo własne eksperymenty nie zadowoliły mnie w pełni. Niestety nie znalazłam nic ciekawego, aż tu po roku Prezydent mówi, że on zna fajny przepis na pastę! No masz! A mnie jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby go zapytać...! :) To pasta według przepisu Mamy Prezydenta. Zmodyfikowaliśmy jedynie zawartość
Kuchnia Prezydentowejprosty i szybki przepis znalazłem kiedyś na stronie chefkoch.de (w lodówce był akurat kurczak i trochę rukoli). Pomimo niewielkiej ilości składników oraz przypraw potrawa ma niesamowicie ciekawy smak. Pozornie duża ilość ostrej papryki (ja zwykle wrzucam 2 duże i naprawdę ostre owoce) nie powoduje wcale, że mamy do czynienia z ostrą potrawą! Dodatek nabiału, słodkiej papryki i cytryny skutecznie "gasi
Kuchnia Prezydentowejniego filet z tuńczyka! A oto co ciekawego na temat vindaloo podaje Wikipedia: " Zostało sprowadzone do indyjskiego regionu Goa przez Portugalczyków i stało się tam posiłkiem często podawanym podczas specjalnych okazji. Nazwa, tłumaczona z portugalskiego jako "wino, ocet winny
Kuchnia Prezydentowejcytryna niewoskowana o ładnej skórce 4 żółtka 100 g cukru brązowego 1 łyżka skrobii lub mąki ziemniaczanej (lub tradycyjnie kukurydzianej, jednak z nią nie jest tak aksamitny, acz ciekawy w smaku) 1. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, sparzamy, obieramy cienko skórkę, nożykiem do jarzyn, jak z jabłka. 2. W misce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami cukru
Kuchnia Prezydentowejramach współpracy z Rafex dostałam różne przyprawy do przetestowania. Jako pierwszy zaciekawił mnie pieprz pomarańczowy. Szczerze przyznam, że choć wydawał się ciekawy byłam sceptycznie do niego nastawiona. Postanowiłam wykorzystać go do pieczonych skrzydełek, dodałam słodką paprykę i sól i muszę przyznać, że moje obawy były niepotrzebne. Pieprz jest bardzo dobry i do drobiu świetnie pasuje. Polecam. Skrzydełka podane na Julia
Ewa w kuchni