zimnej wody Kruszony lód Listki bardzo dokładnie zmiksować w blenderze z sokiem, cukrem i odrobiną wody. Przelać do karafki, dodać resztę wody i lód. Wymieszać. Ma dość ostry, ale ciekawy smak. Lemoniada lawendowa 2 duże garście kwiatów lawendy (świeżych lub suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej
Patchworkdomowych lodów i odkrywam tajniki dzięki którym wychodzą lepsze. Jedną z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie go w tym przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :) LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM przepis autorski // ok. 500ml lodów
chili & sugarPamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa ? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić
Smaczna PyzaPisałam już o cukinii, która ma jadalne kwiaty. Kupicie je za kilka złotych na większości targów w sezonie. Super dodatek , którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia
Sezonowy GarnekZnacie Zaniczkę? Nie? W takim razie musicie ją poznać, a przynajmniej poczytać, co ma do powiedzenia na swoim blogu. W jednym z ostatnich wpisów poruszyła ciekawy temat: pomaganie innym . Ten tekst dał sporo do myślenia... Chyba zdecydowana większość z nas lubi pomagać innym lub deklaruje to. Tak to wygląda jak się czyta czy słyszy co inni maja do powiedzenia. Wypada
Codzienna kuchnia niecodziennalubiłam do tej pory tylko w postaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce żeby jesienią lub zimą
cucinareowoce suszone np figi melisa do dekoracji Wykonanie : Do salaterki lub szklanki nałożyć jogurt , polać syropem klonwym i posypać owocami. Smacznego:) Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy przepis z wykorzystaniem syropu klonowego proszę o info w komentarzu
cucinarepotrzeba mamy wzrosła niemiłosiernie ... no i ten drugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą w grę ... długie pieczenie również. Z pomocą przychodzi łatwy sprawdzony przepis Nigelli Lawson oraz ciekawy pomysł na ozdobienie muffinki tak by nie była zwykła muffinką a królową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była
cucinareSzybki, pyszny i ciekawy deser ? Tak ... Zabajone z owocami:) Zobaczyłam w jednym z odcinków ugotowanych i postanowiłam spróbować:) Skorzystałam z przepisu na zabajone ze strony Kwestia Smaku . Polecam Wy też spróbujcie! Składniki na 4 porcje : • 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) • 5 łyżek drobnego cukru
cucinarerzeczy. Jeżeli to nie wróci do normy, szablon będzie musiał zostać porządnie poprawiony. Za te usterki bardzo przepraszam. Dziś na blogu pojawia się przepis na koktajl. Koktajl jest bardzo ciekawy, ponieważ do jego przygotowania użyłam maleńkich cytrusów - kumkwatów (ang. kumquat). Mają one kwaśny miąższ, za to skóra jest tak słodka, że miąższ zwykłej mandarynki pozostaje za nią w tyle. Zjada
Poezja Smaków - blog kulinarnypomidorów (500g) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek pietruszki - szklanka kaszy jaglanej - pół szklanki ciecierzycy ( namoczyć dzień wcześniej ) - sól - pieprz - szczypta chili - pół łyżeczki papryki wędzonej ( nada ciekawego aromatu, można pominąć ) - bazylia - oliwa - opcjonalnie : starty ser do posypania na wierzchu Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy i podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez
two broke sistersozdoba spiżarni, a przede wszystkim – jako smak lata w środku zimy. Słodkie truskawki, kwaśny agrest, dodatek wanilii. Ten dżem jest bardzo świeży w smaku, dzięki całym kawałkom agrestu ma ciekawy kolor i fakturę. Połączenie słodyczy i cierpkości przyjemnie drażni podniebienie. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, agrest – suchej końcówki i twardego ogonka. Moje owoce agrestu były duże, przekroiłam każdy
Karo in the Kitchencukru!) jak i cząstkami papierówek. Całość wypieku dopełniła warstwa chrupiącej bezy na wierzchu. Do jabłek dołączyły również płatki lawendy i nie zabrakło również cynamonu, imbiru i wanilii.. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki: BISZKOPT: 4 jaja szczypta soli 100g cukru 90g mąki ziemniaczanej 30g mąki pszennej, tortowej typ 450 *jeśli
Symfonia Smaków