ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:515/728)

Cukinia w zalewie musztardowej 116

ramach cukiniowego sierpnia pojawił się bardzo ciekawy przepis na cukinię w sosie musztardowym - od razu przypadł mi do gustu z dwóch powodów - uwielbiam cukinię i musztardę :-). Połączenie tych smaków na początku nie wydawało mi się interesujące jednak po za-pasteryzowaniu powstał naprawdę świetny dodatek do zimowych obiadów. Cukinia w zalewie musztardowej łatwe ok 20 słoiczków ok 40 minut + studzenie zalewy

sierotka maRysia w kuchni
Dogonić smak KFC 257

takiej ilości sztucznych dodatków, glutaminianu sodu i innych paskudztw. Jednak są i tacy co próbują - ja ostatnio również spróbowałam i przyznam, że wyszło bardzo smacznie. Jest to prosty i ciekawy sposób na kurczaka i na pewno dobry dla   małych niejadków gdyż jak wiemy teraz dzieci uwielbiają wszelkie fast foody a ten kurczak może nie do końca smakuje ale wygląda

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia 183

tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak ciekawego nowego smaku. Jest naprawdę świetny, wydawał się mdły nawet po doprawieniu ale gdy dodałam, już zrezygnowana, makaron okazał się tym bez czego ten sos by nie miał racji bytu. Jest to typ sosu który smakuje

sierotka maRysia w kuchni
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 173

cudowny sposób rozchodzi się po całym naszym ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku

Smakowity Blog Kulinarny
Aventino - dobry start 127

restaurację. Można rzec, że dzieciak w skali lubelskiej starówki - ponad 3 miesiące istnienia. Moje pierwsze wrażenie? Naprawdę przystępne ceny, obsługa ogarnięta i zapoznana z kartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej

Right Behind The Kitchen
Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką 113

makaron. Całość posypałem kilkoma posiekanymi listkami bazylii.  Spaghetti z bazylią i aromatyczną wątróbką - gotowe. Dzięki takiej marynacie wątróbka nabiera nowego wymiaru w kuchni - jest delikatnie słodka i ma ciekawy posmak gorczycy z musztardy oraz gorycz octu. Aromatyczna i odświeżająca moc bazylii wieńczy dzieło, która doskonale pasuje do makaronu

Right Behind The Kitchen
Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 132

usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut

Right Behind The Kitchen
Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 112

każda pizza bazuje na sosie pomidorowym, serze mozarella i pecorino, oliwie, ziołach i świeżej bazylii. Efekt? Cieniutkie ciasto, wysokiej jakości produkty, które przełożyły się na bardzo ciekawy smak. Kompozycja smaków - rewelacyjna. A to także dzięki temu, że tych składników nie ma 7 czy 10 ale minimalna ilość. I o to właśnie chodzi - less is more. Wszystko to czyni

Right Behind The Kitchen
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 151

tylko im smakowało...  Pewnego czasu pomyślałem o czymś prostym, co mógłbym zaserwować bez większego wysiłku dla ok. 10 osób. Najważniejsze było sprawienie, by pod płaszczykiem pozoru odkryć ciekawy smak - prosty ale intensywny.  Ławica Czesia Muszelki - opakowanie kosztuje 13 zł za 500g. Jeśli zdarzyło Wam się nie kupować makaronu w tej cenie, uwierzcie, że warto. Przynajmniej w tym daniu

Right Behind The Kitchen
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 136

gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami Składniki podstawowe do gnocchi podawałem tutaj . Tym razem dodałem sporo drobno posiekanego koperku i ok. łyżki kurkumy , która daje rewelacyjny kolor ale i ciekawy aromat. Smak podkręcił biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa . Oprócz soli, jajek i przeciśniętych 2-krotnie przez praskę upieczonych ziemniaków dodałem tyle mąki aby powstała masa miała lekką konsystencję

Right Behind The Kitchen
Bardzo Dobre Maniery - świetna inicjatywa Polskiego Czerwonego Krzyża 167

Dlatego, restauratorzy, przyłączajcie się do Akcji Bardzo Dobre Maniery - Was to nic nie kosztuje, klienci - symboliczne 5 zł umili komuś życie, a poczucie wsparcia fajowego przedsięwzięcia - bezcenne. Zobaczcie ciekawy i krótki filmik obrazujący ideę Akcji. Szczegóły Akcji Bardzo Dobre Maniery Polskiego Czerwonego Krzyża znajdują się na stronie  http://www.bdbmaniery.pck.org.pl/   PS Gratulacje dla organizatorów za pomysł i oczywiście powodzenia

Right Behind The Kitchen
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 159

Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary - jak to zrobiła jedna z uczestniczek warsztatów - wzbogacimy surówkę o nowy, ciekawy smak). Podpłomyki Ten przepis pochodzi od mojej cioci - taki znam i uwielbiam. Spotkałem się z przepisami, w których to używano drożdży i smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie

Right Behind The Kitchen
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 192

blenderze nie musiałem odciskać startych ziemniaków i odlewać nadmiaru wody oraz zawartych w niej dobrodziejstw. Dodatkowo blender wykonał prawie całą robotę za mnie - pobyłem się dylematów! Jarmuż nadał ciekawy smak plackom. Same placki wyszły pulchne, wilgotne i chrupiące z zewnątrz . A o to właśnie mi chodziło.  Dodatkowo przepis jest w 100% bezglutenowy

Right Behind The Kitchen