Niedługo Święta więc trzeba coś pokombinować z wypiekami tak aby jak zawsze zaskoczyć Rodzinę i znajomych :) Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka
Wypieki ReneDzisiaj pomysł na nietypowy biszkopt. Uznałam, że pora dodać coś ciekawego do moich wypieków- takim sposobem do słodkiego ciasta, dodałam mozzarellę, który przełamał smak całości i zdecydowanie urozmaicił wypiek. Biszkopt mimo sera, wciąż jest słodki- za sprawą śliwek i ksylitolu. SKŁADNIKI (wersja mała): 3 łyżki otrębów 2 białka jajka 2 łyżki ksylitolu łyżka jogurtu naturalnego garść suszonych śliwek garść fistaszków
healthy dreamsjest zdecydowanie w mojej czołówce. Dodanie karobu do mleka i nasion chia nie jest wielkim odkryciem, a sam pudding można nazwać nudnym, dlatego też szukałam w głowie pomysłu na ciekawy dodatek. Przypomniało mi się, że mam w zamrażarce banany, wyjęłam jednego, rozmroziłam i wymieszałam z mąką kokosową. To było to, kokosowo-bananowa niby kruszonka. Mocno słodka, dopełniająca karobowy spód. Deser
healthy dreamsbyłam sama, szedł ze mną mój bardzo dobry znajomy. Spojrzałam na stragany i spytałam go, czy zna jakieś warzywo lub owoc, który jest oryginalny i nadałby się do stworzenia ciekawego przepisu. Odpowiedział: "Physalis...". Stanęłam jak osłupiała, nasłuchując o czym on mówi... Kontynuował: "... to taki owoc zamknięty w kwiatku, liście odrzucasz a sam owoc zjadasz... Nazywało się to jakoś inaczej
Poezja Smaków - blog kulinarnyosobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3-4 łyżki kakao
Passions hobbies liferyż jest gotowy. Za pomocą widelca rozgarniamy ziarna ryżu. Ryż dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pesto pietruszkowo bazyliowe , a drugą pozostawiamy białą. Ponieważ chciałam uzyskać nie tylko ciekawy smak, ale też zielony ryż, dodawałam pesto tyle, aby osiągnąć satysfakcjonujący mnie kolor. Ryż nakładamy używając foremki w kształcie obręczy – najpierw zielony, potem biały. Wierzch pokrywamy cienką warstwą pesto
mojewypiekiinietylkojest bardzo złożony, sporo tam się dzieje i sporo czuć. Jednak chyba dominuje melon. Jakbym jeszcze raz robił tę nalewkę to na próbę zmniejszyłbym ilość melona na rzecz brzoskwiń. Ciekawi mnie jak by taka bardziej brzoskwiniowa smakowała. Smacznego
Marder&Marder Manufacturerzadko robimy, czyli zupa. Za oknem zimowa pogoda, więc naszła nas ochota na coś lekkiego i rozgrzewającego. Dlaczego serbska? taki przepis wpadł nam w ręce i wydał się bardzo ciekawy. Równie dobrze mogła by się nazywać węgierska, bo jest w niej dużo papryki i cebuli. Nie zawiedliśmy się, bo zupa wyszła pyszna. Troszkę inna niż znamy z polskiej kuchni
KasiaiKrzysiu.plbolały. Innym razem współczułam głównej bohaterce (Mai) np. niełatwej relacji ze swoją zwierzchniczką, dyrektorką szkoły, w której Maja pracuje jako wychowawca niesfornej klasy licealnej i jako nauczycielka języka polskiego. Ciekawi Was, jak dalej potoczy się historia właścicielki Uroczyska? Czy pensjonat będzie przyjmował gości? Czy były mąż da wreszcie spokój Mai? Jak ułoży się jej relacja z weterynarzem Czarusiem? Czy będzie
Weekendy w domu i ogrodziePłynne czwartki Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy przepis na krem z dyni z dodatkiem chińskiej przyprawy pięć smaków i od razu stwierdziłam, że to musi być fantastyczne połączenie! Koniecznie musiałam ją wypróbować i tak dzielę się dziś z Wami
Codzienne Gotowanielatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Musiałam wykorzystać mleczko kokosowe, bo kończył się termin spożycia. W poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu, znalazłam tutaj przepis na kokosowe ucierane ciasto z jabłkami. Nie pożałowałam swojego wyboru bo ciasto wyszło wyśmienite. Wilgotne z wyczuwalnym posmakiem kokosa i jabłkami.. jednym słowem przepyszne
Na słodko lub wytrawnieogórki konserwowe i posiekany koperek. Wszystkie składniki są wymieszane z majonezem i śmietaną. Zamiast śmietany można dać jogurt naturalny. Sałatka ma trochę nietypowy smak jak dla mnie, ale bardzo ciekawy. Mi przypadła do gustu :-). Serdecznie polecam! SAŁATKA SEROWA. Składniki: po 120 g żółtego sera o różnych smakach np.ementaler, gouda, królewski, morski itp. 2 jajka
Zakątek rozkoszy kulinarnychdnie naczynia. Cannelloni wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach. Pieczemy bez termoobiegu. Tak przygotowane cannelloni jest miękkie, ale dzięki podpieczeniu lekko chrupiące, dając bardzo ciekawy efekt. Danie podajemy po 2-3 minutach od wyciągnięcia z piekarnika. Najłatwiej jeść je bez krojenia, więc musi troszkę przestygnąć, ponieważ farsz trzyma dość mocno temperaturę. Smacznego
Smak mojego domuklopsa mam sentyment do dziś. Nie wymaga wiele pracy, a prezentuje się pięknie na świątecznym (i nie tylko) stole. Jako że przepis jest wyjątkowy, zgłosiłam go do ciekawego konkursu kulinarnego „ Wielkanocne przepisy naszych Mam ” sponsorowanego przez sieć „Biedronka”. Do konkursu można zgłaszać przepisy wielkanocne, które pamiętamy z dzieciństwa i z którymi wiążą się nasze wspomnienia i historie. Jeśli
Poezja smakuchętnie dzielili się swoją fascynacją wegańskimi tematami. Zetknęłam się tu z kompletnie od mojego odmiennym światopoglądem , poznałam interesujących ludzi i nauczyłam czegoś nowego :) Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych. Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko
Grunt to przepis!