Tahini czyli masło sezamowe jest to pasta uzyskiwana z lekko podprażonych nasion sezamu. Jest to ciekawy "wynalazek" używany głównie do hummusu (pasta na bazie ciecierzycy) ale także do dań na słodko lub nawet surówek. Najczęściej używa jej się w krajach arabskich ale także w kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej. W innych krajach jest stosowana głównie przez wegetarian. Poniższy przepis
Pyza i Surówkaroku po raz pierwszy będę robić 100% wegańskie święta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego
greenscarfParę dni temu, gdy byłam u znajomej, jej córka na śniadanie przygotowywała chleb podpiekany na patelni – pomysł wydał mi się ciekawy i postanowiłam w dniu dzisiejszym przygotować podobny chleb, ale w wersji dla dzieci i w wersji dla mnie – z czosnkiem i sałatą. Eksperyment z chlebem się udał i chłopaki prosili o daokładki – to chyba
Magiczny Garnekczcionka i bardzo ładne zdjęcia zrobione przez samą autorkę receptur. Momentami miałam wrażenie, że mogły być mieć bardziej wyrazisty kolor ale nadanie im efektu jakby „retro” tworzy ciekawy klimat. Przepisy (jest ich ponad 100) są bardzo różnorodne i nieskomplikowane więc każdy bez problemu sobie z nimi poradzi. Miłośników sałatek i surówek a pewno ucieszy fakt, że znajdą
Mienta bloglikieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Polecam!!!! listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='140 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1/2 szklanki mocnej kawy u mnie 2 razy
moj przepis nakonsystencję - lekko chrupiące z wierzchu i obłędnie miękkie, wilgotne w środku. Takie jak idealne brownie powinno być. Do tego jest zdrowsze niż klasyczne brownie - oszczędziłam mu masła i jajek. Ciekawi przepisu? Jest naprawdę prosty. Przygotowanie zajmuje 10 minut, a resztę zrobi za Was piekarnik. Czego potrzebujemy? (okrągła lub kwadratowa 21 cm) - puszka czerwonej fasoli, - 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
two broke sistersustach, ponadto masa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Szachownica tuż koło Metrowca to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty - smaku - idealny pomysł na ciekawy, niedzielny deser. Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru pudru 200 g mąki 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka
Słodka StronaWiele razy jedliżmy szarlotkę i jak każdy wie do jej przygotowania potrzebne są jabłka i cynamon – czemuż to wobec tego nie zapiec ich z dodatkiem imbiru. Eksperyment był ciekawy a efekt bardzo smaczny. Składniki na: Jabłka zapiekane […] The post Jabłka zapiekane z imbirem i cynamonem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekWigilię i Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-) W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Pierwszą propozycją jest zupa grzybowa. Pyszna, bardzo aromatyczna, z dużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!! U nas pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona
Passion of CookingWyrazisty i smaczny biszkopt. Dodatek wody różanej nadaje mu piękny aromat i ciekawy posmak. Jest lekko wilgotny, więc nie musimy go już dodatkowo nasączać. Idealnie nadaje się do ciast i tortów z dodatkiem śmietanowych kremów ozdobionych kwiatowymi akcentami. SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru łyżeczka wody różanej łyżeczka proszku
Domowe TortyDynia w roli głównej :) Dla dużych i małych. Ciekawy i niebanalny smak zachęca do kolejnej porcji racuszków. Świetnie smakują na słodko z cukrem pudrem jak i z jogurtem naturalnym w delikatniejszej wersji. Uwaga: uzależniają! ;) Racuszki dyniowe. Składniki: dynia starta na tarce z dużymi oczkami (ok 3 duże garście) 2-3 jajka łyżka margaryny lub masła mąka 150g 1 łyżka
Tagebuch po polskuIdealne na weekendowy obiad. Delikatny drób do którego pasuje wiele dodatków, dając nam możliwości skomponowania własnego niepowtarzalnego dania. Mięso drobiowe wspaniale współgra z nutą pomarańczy, dając ciekawy posmak i dużo przyjemności naszym kubkom smakowym :) Zapraszam! Nogi z kurczaka w soku pomarańczowym. Składniki: drób: cały kurczak lub nogi 500 ml soku pomarańczowego pieprz, sól około pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżka
Tagebuch po polskuCiekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam! Rolada z masą bazyliową. Składniki: rolada: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) masa: mały pęczek bazylii 1 serek mascarpone (250g) 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka
Tagebuch po polskuInaczej, ciekawie, ale nadal smacznie :) Jeśli znudziła się Wam tradycyjna panierka to koniecznie musicie spróbować zastąpić ją sezamem. Nie tylko zmienia wizualna część naszego dania, ale też dodaje ciekawego posmaku i niezwykłej chrupkości. Zapraszam! Indyk curry w sezamie. Składniki: filet z indyka sezam ok 2 szklanki jajko 2 łyżki mleka łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Fileta
Tagebuch po polskuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski. Idealna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam
Di gotuje