Zainspirowała mnie nazwa tej potrawy, którą zobaczyłam na jakimś blogu, nie skorzystałam jednak z tamtego przepisu, gdyż wydawał mi się mało ciekawy, a potrawa na zdjęciach wyglądała niezbyt zachęcająco. Postanowiłam spróbować przygotować taką potrawę według łasnego uznania. 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (200g) 2 małe czerwone cebulki 2 duże ząbki czosnku 200ml bulionu warzywnego 2 czubate
Codzienne Gotowaniesię zagotuje, dodać oliwki, zioła i przyprawy. Pod koniec dodać sosu sweet chilli, wg uznania, jeżeli chcemy mieć sos nieco ostrzejszy i słodszy wlać więcej sosu, smak jest bardzo ciekawy, jeżeli nie chcemy, aby danie było ostre czy lekko słodkie pomijamy ten składnik. Do ugotowanego sosu dodajemy makaron, delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie pokrył kluseczki. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzepis upatrzyłam w książce "Dania z Woka", którą dostałam od rodziców. Już gdy po raz pierwszy przeglądałam tę książkę, zwróciłam uwagę na ten przepis i zaznaczyłam go, jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir - fry, jest niesamowicie proste
Codzienne GotowanieDziś chciałabym przedstawić Wam k olejny, ciekawy przepis na bardzo smaczną jajecznicę. Połączenie wędzonego łososia z jajkiem i zielonym groszkiem, który nadaje potrawie lekko słodki posmak, daje wspaniały efekt. Jest ona nieco podbna do przedstawionej już kiedyś przez mnie Frittaty . Jednakże ze względu na K., który nie lubi tej potrawy (jak można nie lubić frittaty!?), ale za to bardzo lubi
Codzienne Gotowaniebrać udziału w tej zabawie, ponieważ nie przepadam za słodkościami, a co ważniejsze słabo mi one wychodzą. Jednak przeglądając jedną z licznych książek z przepisami (poświęconą jedynie słodyczom), znalazłam ciekawy przepis i stweirdziłam, że doskonale nadaje się on do wyzwania, a jednocześnie może być naprawdę smaczny;) Wychodząc z założenia, że trening czyni pistrza postanowiłam go przygotować i oto jest pyszne
Codzienne Gotowaniewspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego 2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki
Codzienne Gotowaniewyprobowac tak nadziewane pieczarki, nawet jesli nie jestescie fanami platkow owsianych - w tym farszu w ogole ich nie czuc, a dzieki pomidorom i szczypcie pieprzu kajenskiego farsz jest niezwykle ciekawy w smaku - kwaskowo - pikantny! Wraz ze mna pieczarki faszerowaly: Malwina , Mirabelka , Siaska , Mops , Pela i Shinju . Skladniki : 4 wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu
Codzienne Gotowaniemnie sprzedawany jest w strąkach, dzięki czemu jest naprawdę świeżutki. Najczęściej bób jem sam, skubię go sobie przez cały dzień, to jednak nie sztuka;) Postanowiłam wykorzystać go do jakiegoś ciekawego i smacznego dania, a tu najlepiej pasowała mi sałatka - lekka, letnia, orzeźwiająca. Wraz ze mną danie z bobu przygotowali: Mirabelka , Panna Malwinna , Zuzia , Lejdi i Bartosz . Składniki : 350g drobnego
Codzienne GotowanieNatknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Ponieważ sezon na papryki nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować. Składniki : 4 spore podłużne papryki romano 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka natki pietruszki żółty
Codzienne GotowanieDziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia cebula
Codzienne GotowanieTaka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej , skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się czy wszystko mam i od razu zabrałam się do gotowania. Zupa
Codzienne GotowaniePrzedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny, puszysty i delikatnie. Zdecydowanie polecam na sobotnie śniadanko! Składniki : 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki białego pieprzu 4 jajka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki masło do smażenia Przygotowanie : Cebule
Codzienne Gotowaniemarchewkę jest zrobienie z niej zupy. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na różne wariacje zup z marchewki, a ponieważ nie chcę się powtarzać musiałam znaleźć jakiś nowy, ciekawy pomysł. I tak trafiłam na przepis na zupę marchewkową z dodatkiem masła orzechowego! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam że tak, to jest to! I pognałam do kuchni, aby go wypróbować
Codzienne Gotowaniegotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju
Codzienne Gotowaniemieszając, podgrzewać je aż zaczną się pięknie świecić. To jest cały sekret gotowości powideł do zasłoikowania, muszą lśnić, wtedy są idealne. Na koniec można też dorzucić trochę kardamonu, dodaje ciekawego posmaku i rozgrzewa. Ilość jest zależna od naszych upodobań smakowych, na tę ilość śliwek średnia ilość kardamonu to mniej więcej 2-3 łyżeczki. Do zawekowania powideł potrzebne są dobrze umyte
Przepysznik - BLW i nie tylko